Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκμέκ κανταΐφι

ΠΤο γλυκό της γιορτής μου... Όπως καθε φορά έτσι κι αυτή σκεφτόμουν τι γλυκό να φτιάξω. Έτσι κατέληξα σ'αυτο! Εκμέκ! Καιρό ήθελα να το κάνω αλλά ποτέ δεν έπαιρνα την απόφαση! Και να λοιπόν. Και η αλήθεια είναι πως δικαιώθηκα! Βγήκε πολύ ωραίο και εντυπωσιακό. Πλούσιο σε γεύση και εμφάνιση! Είναι αρκετά χρονοβόρο αλλά αξίζει κυρίως αν το θέλεις για κέρασμα!




Υλικά
Βάση
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
300 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη αν το θες πιο ελαφρύ
100 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα με λίγο κανέλα
Σαντιγί
500 γρ. κρέμα γάλακτος
2 βανιλλίνες
Κρέμα
500 γρ. γάλα
2 βανιλλίνες
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 κ.σ. κορν φλάουρ
2 κρόκους
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Σιρόπι
900 γρ.  νερό
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
Χυμός από ½ λεμόνι και το ξύσμα από 1 ολόκληρο λεμόνι
Για την σύνθεση φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση 
Στην αρχή φτιάχνουμε το σιρόπι για να κρυώσει. Βάλε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και άφησε 3 λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση.
Έπειτα αφράτεψε καλά το κανταΐφι, με τα χέρια σου. Λιώσε το βούτυρο και άφησέ το να ζεσταθεί πολύ καλά. Έτσι  περίχυσε το κανταΐφι. Πασπάλισε με τα αμύγδαλα χοντροκομμένα. Και ψήσε στους 160°C για μια ώρα περίπου. Μόλις βγει από τον φούρνο το ποτίζεις σιγά σιγά με μια κουτάλα!
Όσο περιμένεις να ψηθεί...
Φτιάξε την σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μαζί με τις βανιλλίνες!
Για την κρέμα βάλε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, εκτός από τους κρόκους και το βούτυρο. Ανακάτεψε καλά, εκτός φωτιάς να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Βάλε σε σιγανή φωτιά και ανακάτευε συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο και καεί η κρέμα. Μόλις αρχίσει να πήζει, σβήσε το μάτι και ρίξε μέσα πρώτα τους κρόκους έναν έναν ανακατεύοντας και έπειτα το βούτυρο. Άφησε να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει και το σιροπιασμένο κανταΐφι ανακάτεψε καλά την κρέμα και ρίξε την από πάνω. Με ένα κορνέ η απλά με ένα κουτάλι πρόσθεσε και την σαντιγί. Πασπάλισε με το φιλέ αμυγδάλου. Συντήρησε στο ψυγείο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!