Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λουκουμάδες

Εντάξει... Όσο και να μην μας αρέσει ο καιρός σα να κρυώσει λιγάκι... Ας αρχίσουμε λοιπόν την εισαγωγή στα χειμερινά γλυκά! Το πιο παραδοσιακό; Το ένα; Το μαναδικο; Η ανάμνηση όλων;;; Οι λουκουμάδες!




Υλικά
500 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
Μία πρέζα αλάτι
2 φλ. χλιαρό νερό
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Μέλι, κανέλα και καρύδια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ζύμη βάλε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και ρίξε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει ο παχύς χυλός για τους λουκουμάδες. Τέλος βάλε το αλάτι. Σκέπασε το μπολ και το άφησέ το κοντά σε ζεστό χώρο για περίπου μισή ώρα. Θα διπλασιαστεί περίπου το μείγμα! Γι αυτόν τον λόγο πρέπει εξ αρχής να επιλέξεις μεγάλο μπολ για να μην χυθεί απ έξω!
Τηγάνισμα σε μια κατσαρόλα βάλε μπόλικο ηλιέλαιο. Κάθε φορά που κόβεις  λουκουμά να βουτάς το κουτάλι σε νερό για να ξεκολλάνε εύκολα και να πέφτουν στο λάδι. Πρόσεχε όμως μην παίρνεις νερό με το κουτάλι γιατί θα σκάει ενώ πέφτει μέσα στο λάδι!
Τεχνική
Κόψε τους λουκουμάδες με το χέρι. Βουτάς την αριστερή παλάμη στο μείγμα (ναι ναι πάει το μανικιούρ) και πίεσε προς τα πάνω. Το λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβεις με κουτάλι (του γλυκού ή της σούπας εξαρτάται το μέγεθος που θες) και τον ρίχνεις στο καυτό λάδι. Άλλως ρίξε μια μια κουταλιά από το μείγμα κατευθείαν στο λάδι. Βγάλε με τρυπητή κουτάλα όταν ροδίσουν, πάνω σε πιάτο και ρίξε μέλι, κανελα και καρύδια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!