Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζαχαρόπαστα

Υλικά
800-1000γρ. ζάχαρη άχνη
140γρ. γλυκόζη
1 κ.σ. γλυκερίνη
50 γρ. νερό κρύο
15 γρ. ζελατίνη σε σκόνη

25 γρ. φυτικό βούτυρο (μαργαρίνη)
1 κ.γλ. υγρή βανίλια
Εκτέλεση
Βάλε σ'ενα μπώλ τη μισή  άχνη και κάνε μια λακούβα στη μέση. Άσε στην άκρη.
Βάλε σε σιγανή φωτιά ένα κατσαρολάκι με νερό πάνω στο οποίο θα τοποθετήσεις ένα άλλο σκεύος (μπαιν- μαρί). Βάλε  μέσα στο μπαιν- μαρι το νερό και τη ζελατίνη. Ανακάτεψε να διαλυθεί. Πρόσθεσε τη γλυκόζη. Συνέχισε ανακατεύοντας απαλά και πρόσθεσε το βούτυρο τη γλυκερίνη και την βανίλια. Όταν ομογενοποιηθούν ρίξε το μίγμα στη λακουβίτσα της άχνης και ανακάτεψε με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις απο μέσα προς τα εξω να αποροφηθεί η άχνη. Μετέφερε στο πάγκο και ζύμωσε με την υπόλοιπη άχνη.Όση  πάρει για να είναι ελαστική (δεν υπάρχει ακριβή ποσότητα για την ζάχαρη που θα προσθέσεις, κάποιες έχουν άμυλο άλλες όχι). Είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσεις όταν θα γίνει μία απλή, ελαστική ζύμη. Αν δεν την χρησιμοποιήσεις αμέσως τύλιξε σε μεμβράνη πολύ καλά και διατήρησε σε ξηρό μέρος για λίγες μέρες. Αν το ψυγείο σας έχει σύστημα no frost μπορείς να τη βάλεις για περισσότερες μέρες αρκεί να τη φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου όταν θελεις να τη χρησιμοποιήσεις. Και βέβαια θέλει καλό ζύμωμα πρίν την ανοίξεις με τον πλάστη.
Τιπ
- Τα υλικά της ζαχαρόπαστας ενεργούν και αφου την φτιάξεις. Γι αυτό μην την κάνεις σφιχτή. Υπολόγισε ότι θα σφίξει περισσότερο σε μερικές ώρες.
- Τα άλατα του νερού της περιοχής σου και η ποιότητα της άχνης είναι βασικά στοιχεία γι αυτό χρησιμοποίησε εμφιαλωμένο νερό και ίδια μάρκα άχνης κάθε φορά.
-Για να ανοίξεις τη ζαχαρόπαστα χρησιμοποίησε καλύτερα ένα πλάστη απο σιλικόνη.
-Πασπάλισε με άχνη ή κορν φλάουρ την επιφάνεια του πάγκου σας. Αν βάλεις πολύ θα αφαιρέσει υγρασία απο τη ζαχαρόπαστα με αποτέλεσμα όταν τη βάλεις στη τούρτα να κάνει ρωγμές
-Αν δέν έχει ελαστικότητα άλειψε τα χέρια σας ή τον πάγκο με μαργαρίνη.
-Για να χρωματίσεις τη ζαχαρόπαστα είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσεις  χρώματα σε πάστα ή τζέλ για να μην επηρεάσει την πυκνότητα της ζαχαρόπαστας ειδικά άν θέλεις να βγάλεις έντονο χρώμα. Βάλε λίγη ποσότητα με την άκρη ενος μαχαιριού στη ζαχαρόπαστα και ζύμωσε καλά να ομογενοποιηθεί.
-Τα χρώματα σε σκόνη τα χρησιμοποιείς μόνο σε κατασκευές για να δώσεις λάμψη (λουλούδια ή φιγούρες). Τα περνάς με πινέλο ζωγραφικής.
-Για να φτιάξεις ζαχαρόπαστα με γεύση σοκολάτας πρόσθεσε 200γρ κακάο και αφαίρεσε ανάλογα 200 γρ απο την άχνη. Για πιό βαθύ χρώμα προσθέστε λίγες σταγόνες καφέ χρώμα σε πάστα.
-Μην αφήνεις ακάλυπτη τη ζαχαρόπαστα όταν δεν τη χρησιμοποιήσεις. Σκέπασέ τη με κάποιο σκεύος (για λίγο) ή τύλιξέ τη με μεμβράνη.
-Για να τη φυλάξεις τύλιξε πολύ καλά με μεμβράνη. Για μια, δυο μερες στο ντουλάπι σας ή για 1 μήνα στο ψυγείο .
Οταν τη βγάλεις απο το ψυγείο θα περιμένεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φούρνο μικροκυμάτων για 30' μετά θα τη ζημώσεις για να τη χρησιμοποιήσεις.
-Ζημώνεις πάντα πολύ καλά τη ζαχαρόπαστα πριν τη χρησιμοποιήσεις, για να αποκτήσει συνοχή και να είναι λείο αποτέλεσμα στο άνοιγμα.
-Η ζαχαρόπαστα δεν έχει κανένα πρόβλημα στο ψυγείο. Όταν φτιάξεις τη τούρτα σας βάλεις τη στο ψυγείο. Πρίν τη σερβίρεις άφησε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στα πρώτα λεπτά μπορεί να υγρανθεί λίγο
λόγω της διαφοράς της θερμοκρασίας (ειδικά το καλοκαίρι) μετά θα επανέλθει.
-Αποφύγετε να βάλετε φιγούρες ή μεγάλα διακοσμητικά, για πρακτικούς λόγους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!