Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γύρος... από σπίτι!

Αναμφίβολα το πιο διαδεδομένο ελληνικό street (junk) food! Σε όλους αρέσει! Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με άλλα φαγητά του "δρόμου" είναι το πιο υγιεινό! Αλλά γιατί να μην το κάνεις σπίτι; Είναι πολύ εύκολο κι έτσι ξέρεις και τι τρως αλλά και τι δίνεις στα παιδιά σου!
Αυτή λοιπόν είναι η αγαπημένη μου συνταγή! Το πιο βασικό είναι το κομμάτι του κρέατος που θα χρησιμοποιήσεις. Άμεσα μετά η μαρινάδα του αλλά και τα υλικά που θα συνθέσεις στο τέλος τον δικό σου σπιτικό γύρο!
Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας (από λαιμό) κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
Μαρινάδα 100 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
2 κσ. μουστάρδα πικάντικη
1 κρεμμύδι
1 μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι και Πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακάτεψε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ, Εκτός όμως από το αλάτι γιατί θα σφίξει το κρέας. Βάλε μέσα το κρέας κομμένο σε λεπτές φέτες. Άφησέ το να μαριναριστεί για 1-2 ώρες στο ψυγείο. Έπειτα στρώσε με τη σειρά τις φέτες του κρέατος σε μία σχάρα και αλάτισέ τα. Βάλε την σχάρα μεσα σε ένα ταψί, ώστε να στάζουν τα λίπη του κρέατος και προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό στο ταψί. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο (ιδανικά στον αέρα) στους 180οC για 1 ώρα και 30 λεπτά. Βγάλε το κρέας από τον φούρνο άσε να σταθεί για λίγη ώρα και κόψε το σε πολύ λεπτά κομμάτια. Σέρβιρε σε ψημένες πίτες με οτι θέλεις για συνοδεία! Φρόντισε τα υλικά σου να είναι φρέσκα για να απογειωθεί η νοστιμιά!
Για το σερβίρισμα:
Ψημένες πίτες, κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες με μαϊντανό, ελαιόλαδο, πάπρικα, ντομάτα κομμένη σε φέτες, γιαούρτι με πάπρικα, πικάντικη μουστάρδα, τζατζίκι ή κρέμα παντζάρι με σκόρδο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!