Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χωριάτικο φύλλο για πίτα

Υλικά
5,5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γλ. αλάτι ψιλό
2 φλ. χλιαρό νερό
3/4 φλ. περίπου ελαιόλαδο (για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση
Σε μία λεκανίτσα ρίξε το αλεύρι και το αλάτι, ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε το ξύδι και το περισσότερο νερό και ζύμωσε για 5 λεπτά. Πρόσθεσε και το ελαιόλαδο και ρίχνε σταδιακά και το υπόλοιπο νερό, συνέχισε να ζυμώνεις για 12-15 λεπτά ακόμη μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη. Την αφήνεις για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Χώρισε την ζύμη σε 10 μπαλάκια. Αλεύρωσε τον πάγκο και με την βοήθεια του πλάστη άνοιξε τα μπαλάκια σε όσο πιο λεπτά φύλλα μπορείς. Βάλε έξι φύλλα στον πάτο του ταψιού και ανά κάθε φύλλο λάδωσέ τα καλά με πινέλο. ΠΡΌΣΕΧΕ τα έξι φύλλα να εξέχουν έξω από το ταψί για να μην φύγει η γέμιση έξω! Βάλε την γέμιση της αρεσκείας σου αρκεί να μην είναι υγρή! Επανέλαβε την διαδικασία με τα υπόλοιπα τέσσερα μπαλάκια και βάλε τα φύλλα ανα ένα λαδωμένα πανω από τη  γέμιση! Εδώ τα φύλλα ας είναι ίσα με το ταψί. Βρέξε ελαφρώς το πάνω φύλλο με λίγες σταγόνες νερό ή με το πινέλο. Γύρνα τα φύλλα που εξέχουν απο το ταψί πάνω από υπόλοιπα και κόλλησε με τα υπόλοιπα!
Τα μυστικά!
Χάραξε την πίτα σε κομμάτια για να ψηθεί καλά μέχρι μέσα!
Ρίξε λίγο ελαιόλαδο για να ψηθεί καλά, η χωριάτικη πίτα το θέλει το λαδάκι της! Μην ξεχνάμε ότι παλιά έκαναν φαγητό με τα λίγα υλικά που είχαν και από τα  βασικότερα είναι το ελαιόλαδο, το αλεύρι, τα χόρτα και το τυρί!
Λίγες σταγόνες νεράκι με το χέρι σου από πάνω θα κάνει το φύλλο έξτρα τραγανό και θα βοηθήσει τα φύλλα να μην γυρίσουν αφού την χαράξεις!
Με τα κάτω φύλλα που θα αφήσεις έξω από το ταψί, αφού το γυρίσεις από πάνω κάνε ένα "κέντημα" με το φύλλο για ομορφότερη εμφάνιση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!