Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παστέλι σπιτικό!

Το παστέλι αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, Ο συνδυασμος σουσαμιού με μέλι παρέχει μια σειρά από συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού. Μας δίνει ενέργεια, απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινή σωματική και πνευματική μας δραστηριότητα. Η μοναδική θρεπτική αξία του σουσαμιού δίνει στο παστέλι και άλλες ιδιότητες. Συγκεκριμένα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με τη μειωμένη περιεκτικότητά του σε απλά σάκχαρα και κορεσμένο λίπος. Παράλληλα, λόγω του σουσαμιού, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, από τις καλύτερες ανάμεσα στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Περιέχει μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Τα συστατικά αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου μεταβολισμού απαραίτητα για ποικίλες λειτουργίες, όπως η λειτουργικότητα των οστών και των μυών, οι αντιδράσεις μεταβολισμού.

Υλικά
500γρ ανθόμελο
500γρ σουσάμι
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 κούπα ανθόνερο ή λίγο ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Καβούρδισε λίγο το σουσάμι είτε σ΄ένα τηγάνι ανακατεύοντας, είτε σε ένα ταψί στο φούρνο παρακολουθώντας. Σε μια κατασαρόλα βάλε το μέλι με τις φλούδες να βράσει 10 λεπτά και το ξάφριζε. Χαμήλωσε τη φωτιά και το άφησε λίγο να σιγοβράζει. Βάλε το σουσάμι και ανακάτεψε το παχύρευστο μίγμα. Έλεγξε το μίγμα αν είναι έτοιμο ως εξής: α) Ρίξε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με κρύο νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνέχισε το βράσιμο.
β) ρίξε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει βάζεις στο ψυγείο ή το φυσάς για να μην περιμένεις) ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο. Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζεις από τη φωτιά και περιμένεις λίγο να "ανεβούν" οι φυσαλλίδες πάνω. Σε ένα ταψί απλώνεις λαδόκολλα και περιχύνεις με το ανθόνερο. Αντί για ανθόνερο μπορείς να αλείψεις με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορείς να πασπαλίσεις την επιφάνεια με καβουρδισμένο ελαφρά σουσάμι. Αφαιρείς τις φλούδες του πορτοκαλιού και αδειάζεις το μίγμα στο ταψί. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάς με την παλάμη για να μην μείνουν κενά και το απλώνεις (με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη κύλινδρο) σε πάχος 1 εκατοστό περίπου. Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζεις με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους ή τετράγωνα. Έτσι το αφήνεις να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου. Έπειτα χωρίζεις τα κομμάτια καλά ως κάτω όπως θέλεις και τα φυλάς σε δροσερό μέρος (οχι ψυγείο) σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάλε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας. Είναι πολύ εύκολο μόνο προσοχή να μην παραβράσει και καραμελώσει.

Τιπ
Αν θέλεις το παστέλι να είναι πιο μαλακό βάλε περισσότερο μέλι
Βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό απιτέλεσμα βράσε λιγότερο.
Μπορείς να προσθέσεις 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίσει το βράσιμο. Η ζάχαρη το σφίγγει!

Tip
Όταν παγώσει αν θέλεις βουτά σε λιωμένη κουβερτούρα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!