Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κροκέτες μπακαλιάρου με χυλό μπύρας

Εν όψη 25ης Μαρτίου μια διαφορετική έκδοση του κλασικού (για την ημέρα) μπακαλιάρου, σε κροκέτες! Ιδανική συνταγή για να "κρύψεις" το ψάρι από τα παιδιά αλλά και από εκείνους που δεν είναι λάτρεις της συγκεκριμένης παράδοσης!

Υλικά
500 γραμ. μπακαλιάρος, καθαρισμένος και ξαλμυρισμένος
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
1 μικρό κουτάκι μπύρα
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Αν είναι παστός, πρέπει να τον ξαλμυρίσεις. Κόψε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τοποθέτησέ τον από την προηγούμενη μέρα σε μπολ. Τον σκεπάζεις με νερό, τον βάζεις στο ψυγείο και τον αφήνεις για μια μέρα, αλλάζοντας το νερό κάθε 4 ώρες, τουλάχιστον πέντε φορές. (Όσο πιο συχνά αλλάζεις το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει). Αφού ξαλμυρίσει τον αφήνεις σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά, τραβάς και αφαιρείς το δέρμα και τυχόν κόκκαλα, που υπάρχουν. Αν είναι κατεψυγμένος, τον αφήνεις να ξεπαγώσει, τραβάς κι αφαιρείς το δέρμα και όσα κόκκαλα έχει και τον κόβεις σε κομμάτια. Με τα δάχτυλα μαδάς τον μπακαλιάρο σε ίνες, τον βάζεις σε μπολ και προσθέτεις μέσα το αυγό, ελαφρά χτυπημένο και την μπύρα. Ρίξε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από αλεύρι και προσθέτεις λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίξε λίγο-λίγο το αλεύρι με ένα κουτάλι και ανακάτεψε μέχρι να φτιάξεις ένα μείγμα όχι πολύ σφιχτό. Ανακάτεψε πολύ καλά, να αναμειχθεί ο χυλός και έπειτα αφήνεις το μείγμα σκεπασμένο, στο ψυγείο, για τουλάχιστον 20 λεπτά, να ενωθούν οι γεύσεις. Βρέχεις ένα κουτάλι σε νερό, παίρνεις κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνεις στο καυτό λάδι. Τηγανίζεις τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τις βγάζεις σε απορροφητικό χαρτί, να απορροφήσει το πολύ λάδι και να στραγγίσουν. Σέρβιρε με σκορδιαλιά φυσικά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!