Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παντεσπάνι ή αφράτο κέικ σοκολάτας

Η πιο εύκολη και απλή συνταγή για παντεσπάνι-κέικ σοκολάτας! Εδώ το κάναμε τούρτα, όμως και απο μόνο του είναι ένα αφράτο κέικ με έντονα αρώματα σοκολάτας! Ποιος μπορεί ν'αντισταθεί; Δεν ξέρω πως να το περιγράψω όμως μπορώ να σου υποσχεθώ πως η γεύση θα σε δικαιώσει!

Υλικά
Κέικ:350γρ ζάχαρη
250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80γρ κακάο (χωρίς ζάχαρη)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 φλιτζάνι γάλα
1 κ.σ. ξύδι
1 φλιτζάνι καφε νες ή την ίδια ποσότητα σε νερό
1/2 φλ. σπορέλαιο
2 αβγά
Γέμιση-Επικάλυψη : 500ml. κρέμα γάλακτος κρύα από το ψυγείο
4 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
6 κ.σ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη

Εκτέλεση
Κέικ: Προθερμένεις το φούρνο στους 170°C αέρα. Βουτύρωσε και αλεύρωσε τη φόρμα.  Βάλε όλα τα ξηρά υλικά (ζάχαρη, αλεύρι, μπέκιν, σόδα, κακάο) σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεψε με ένα σύρμα. Βάλε τα αβγά σε ένα άλλο μπολ, χτύπησε τα λίγο με ένα πιρούνι και έπειτα πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υγρά (γάλα, ξύδι, καφέ, λάδι). Ρίξε τα υγρά στα στερεά υλικά ανακατεύοντας καλά με ένα  το σύρμα. Μοίρασε το μίγμα σε δύο στρογγυλές φόρμες 20 εκατοστών η κάθε μία αν το θες για παντεσπάνι και δεν μπορείς να το κόψεις και ψήσε στους 170°C για 50 λεπτά να στεγνώσει τελείως μέσα. Εναλλακτικά βάλε το σε ενα ταψί 25 εκατοστών και ψήσε για μία ώρα πάλι στους 170°C. Όταν κρυώσει κόψε το στα δύο κατά πλάτος με πριονοτό μαχαίρι του ψωμιού! Ή μην το κόβεις και απλά φάτο σαν κέικ ακόμα και επικαλυμένο με την γέμιση ή με μια εύκολη γκανάζ!

Γέμιση-Επικάλυψη: Χτυπάς την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και μόλις αφρατέψει προσθέτεις βροχιδών το κακάο με τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα. Βάζεις στο ψυγείο για μια ώρα να σφίξει καλά!

Σύνθεση: Αφού κρυώσουν τα δύο κομμάτια του κέικ βάζεις το ένα σε ένα δίσκο. Απλώνεις την μισή σοκολατένια σαντιγί πάνω του καλά! Από πάνω τοποθετείς απαλά το άλλο κομμάτι και καλύπτεις με την υπόλοιπη σοκοσαντιγί!

ΤΙΡ
*Καλό θα ήταν να βάλεις τον καφέ γιατί δίνει ένταση στη γεύση και το άρωμα της σοκολάτας!
*Μια εύκολη και γρήγορη γκανάζ γι αυτό το κέικ είναι:
150 γρ. κουβερτούρα πολύ ψιλοκομμένη
60 γρ. γάλα
1 κ.σ μαργαρίνη
Ζεσταίνεις το γάλα και το ρίχνεις στο μπολ με την ψιλοκομμένη σοκολάτα και την μαργαρίνη! Ανακατεύεις να λιώσει αφήνεις λίγο να κρυώσει και περιχύνεις!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!