Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πασχαλινά... μυστικά!!!

Το... κρέας
Το χρώμα του κρέατος πρέπει να είναι ροζ και καθόλου μαύρο. Πρέπει να είναι ζουμερό και να έχει υγρά και να μην είναι καθόλου στεγνωμένο και χωρίς πέτσα.

Τα...βαμμένα αβγά
Απόφυγε τα βαμμένα αβγά του σούπερ μάρκετ, κι αν είναι δυνατόν, προσπάθησε να προμηθευτείς αβγά από χωριό ή βιολογικά (πάντα άβραστα και άβαφα) ή απλά του σούπερ μάρκετ!

Μην αγοράσεις τις κλασικές ετοιματζίδικες βαφές αβγών! Πρωτοτυπησε γυρνώντας τον χρόνο πίσω και τόλμησε να βάψεις τα αβγά σου με κρεμμυδόφυλλα, βύσσινα κατεψυγμένα, παντζάρια και χόρτα τσουκνίδες. Τα αβγά σου μπορεί να μη βγουν... υπερπαραγωγή και άψογα βαμμένα όμως, μην ξεχνάς πως θα είναι βαμμένα με πιο πρωτότυπο και σαφέστατα πιο υγιεινό τρόπο.

Επιλέγεις αβγά λευκά και όχι καφέ, γιατί τα λευκά αβγά απορροφούν καλύτερα τη βαφή.

Για να μη σπάσουν τα αβγά θυμήσου να τα έχεις βγάλει από το ψυγείο από την προηγούμενη μέρα

Τα βάζεις σε μία στρώση, τα καλύπτεις με κρύο νερό και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις περίπου 12 λεπτά. Μέσα στο νερό προσθέτεις και λίγο ξύδι και την βαφή αν είναι η ζέστη μέθοδος βαφής! Τα βγάζεις προσεκτικά από την κατσαρόλα ένα ένα με ένα κουτάλι της σούπας και τα αφήνεις να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά.

Για να μην έχουν σημάδια μετά τη βαφή, φρόντισε να έχουν βράσει χωρίς να υπάρχουν μεταξύ τους κενά μέσα στην κατσαρόλα και εννοείται πως πάντα βάζουμε μία μόνο στρώση με αβγά.

Επίσης είναι γνωστό πως το λαδάκι είναι ό,τι καλύτερο για να γυαλίσεις τα αβγουλάκια σου μετά τη βαφή. Άφησέ τα να κρυώσουν και λάδωσε ένα χαρτί κουζίνας και πέρνα τα απαλά!

Διάλεξε αβγά μεσαίου μεγέθους, διότι τα μεγαλύτερα σπάνε ευκολότερα.

Αν πρόκειται να βάψεις βιολογικά αβγά, πρέπει να φροντίσεις να προμηθευτείς οικολογική βαφή, ή κάποιον από τους παραπάνω τρόπους, διότι αν τα βάψεις με συμβατική βαφή, χάνουν ουσιαστικά την ιδιότητά τους.

Η ζεστή μέθοδος  δίνει εντονότερες αποχρώσεις, ενώ η κρύα μέθοδος αν και είναι πιο γρήγορος τρόπος, δίνει χρώματα πιο ανοιχτά, χωρίς ομοιομορφία.

Τσουρέκια... χειροποίητα
Αν δεν "πιάνουν" τα χέρια σου, μπορείς να αγοράσεις έτοιμα τσουρέκια και να τα... "μεταμορφώσεις".  Θα τα κόψεις σε τρία κομμάτια, θα τους βάλεις μέσα φουντούκια με μερέντα, ή μαρμελάδα σύκο με κανέλα και γαρίφαλο και τα βουτάς σε γλάσο λευκής ή μαύρης σοκολάτας, ανάλογα με το τι προτιμάς. Αν σε παιδεύει το τσουρέκι φτιάξε κέικ να του μοιάζει. Επίσης μπορείς να επιχειρήσεις να φτιάξεις ένα... κέικ-τσουρέκι! Μέσα στη ζύμη του κέικ βάζουμε κοπανισμένη μαστίχα και λίγους κόκκους κάρδαμο... ιμιτασιόν τσουρέκι. Ο συνδυασμός της μαστίχας και του κάρδαμου ταιριάζουν με κέικ γεύση ή βανίλια ή πορτοκάλι ή λεμόνι! Στη συνέχεια μπορείς να το αχνίσεις με ζάχαρη άχνη και να το διακοσμήσεις με
σοκολατένια αβγά ή κουνελάκια.

Συμβουλές για νόστιμα, πετυχημένα σπιτικά τσουρέκια...
Ανήκεις στους τολμηρούς και θα
προσπαθήσεις να κάνεις και πάλι τσουρέκια; Φρόντισε να έχεις βγάλει όλα τα υλικά σου πάνω στο πάγκο της κουζίνας αποβραδίς, για να είναι όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και το αλεύρι! Βάλε τη ζύμη σου στον φούρνο, αφού πρώτα τον έχεις προθερμάνει στους 50°C. Σκεπάζεις χαλαρά με ένα σελοφάν, βάζεις μέσα τη ζύμη και σβήνεις τον φούρνο και αφήνεις λίγο την πόρτα ανοιχτή, αφήνοντας τη ζύμη να φουσκώσει για μισή με μία ωρα. Στη συνέχεια, αφού έχει φουσκώσει η ζύμη, ζυμώνεις και πάλι το υλικό μας μαλακά για να φύγει ο αέρας από μέσα και το ξαναφήνεις με υπομονή να φουσκώσει και πάλι, τουλάχιστον για μία ώρα. Από πάνω, για να γυαλίσεις το τσουρέκι σου, το αλείφεις μόνο με το ασπράδι, γιατί ο κρόκος θα καεί. Επίσης μπορείς να το πασπαλίσεις και με ζάχαρη λιωμένη μέσα σε χλιαρό νερό. Σε περίπτωση τώρα που το υλικό δεν έχει φουσκώσει, δεν πετάς τίποτα. Άφησε το σε ζεστό σημείο τυλιγμένο με κάτι ζεστό και την επόμενη μέρα θα έχει όντως φουσκώσει!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!