Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα πάντα για την ζαχαρόπαστα ή fondant

1. Τι γεύση έχει;
Έχει γεύση σαν βανίλιο υποβρύχιο. Είναι νόστιμη και αρωματική.

2. Που τη χρησιμοποιώ;
Για να καλύψεις τούρτες, κέικ, μικρά κεκάκια ή μπισκότα. Επίσης για να φτιάξεις δημιουργίες που θα στολίσουν τις τούρτες (π.χ. λουλούδια, ζωάκια κλπ)

3. Μπορώ να της δώσω άρωμα άλλο;
Μπορείς αντί για βανίλια να χρησιμοποιήσεις άλλο άρωμα (αμύγδαλο, πορτοκάλι κτλ) με ειδικές "εσάνς" (υγρά αρώματα σε μικρά μπουκαλάκια) που υπάρχουν σε μεγάλα σούπερ μαρκετ.

4. Που βρίσκουμε γλυκόζη;
Στην Ελλάδα έχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ, κοντά στην ζάχαρη. Στην Κύπρο δεν κυκλοφορεί και είναι δύσκολο να βρείς, μόνο αν ζητήσεις από ζαχαροπλαστείο.

5. Που βρίσκουμε γλυκερίνη;
Γλυκερίνη βρίσκουμε στα φαρμακεία. ΠΡΟΣΟΧΉ να είναι βρώσιμη γλυκερίνη. Έχει σίγουρα η ecofarm, η Wilton.

6. Μπορώ να παραλείψω την γλυκερίνη;
Μπορείς να παραλείψεις τη γλυκερίνη αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο, εκτός αν την χρησιμοποιήσεις αμέσως. Η γλυκερίνη βοηθάει το μείγμα να είναι πιο απαλό, να ανοίγει πιο εύκολα και την εμποδίζει από το να σκληρύνει πολύ μετά από λίγες μέρες.

7. Μπορώ να βάλω ζελατίνη σε φύλλα;
Μπορείς αλλά θα αλλάξουν λίγο οι αναλογίες καθώς τα φύλλα έχουν υγρό. Άρα παίρνει σίγουρα μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης.

8. Πόσα φύλλα ζελατίνης να βάλω αντί για τη σκόνη;
10-12 φύλλα περίπου. Προσοχή γιατί θα πάρει σίγουρα πιο πολλή ζάχαρη με τα φύλλα.

9. Μπορούμε να τη χρωματίσουμε;
Ναι, στο ζύμωμα!

10. Τι χρώματα να χρησιμοποιήσω;
Χρησιμοποιείς πάντα χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας. Το υγρό χρώμα δεν κάνει, καθώς θα αλλάξει την υφή της.

11. Που μπορώ να βρω χρώματα/εργαλεία;
Χρώματα έχουν λίγα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή εξειδικευμένα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής. Αν δε βρείτε κατάστημα στην περιοχή μπορείτε να παραγγείλετε από το ίντερνετ. Είναι χρήσιμα αν θέλεις ν'ασχοληθείς και να φτιάξεις κάτι όμορφο. Έτσι κι αλλιώς κρατάνε πολύ καιρό γιατί χρησιμοποιείς 2-3 σταγόνες τη φορά.

12. Πως κάνω έντονα χρώματα;
Ο μόνος τρόπος είναι να βάλεις περισσότερη ποσότητα από το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Όσο περισσότερο χρώμα, τόσο πιο έντονο θα γίνει.

13. Σε ποιό στάδιο τη χρωματίζω;
Εφόσον θα φτιάξεις ένα χρώμα, τότε μπορείς να βάλεις το χρώμα την ώρα που ζυμώνεις. Εάν φτιάξεις πολλά χρώματα, τότε την κάνεις λευκή και την χωρίζεις σε κομμάτια ανάλογα με το πόσα χρώματα θα φτιάξεις. Βάζεις στο κάθε κομμάτι λίγο χρώμα και ζυμώνεις. Εάν δεις πως το θέλεις πιο έντονο βάζεις κι άλλο χρώμα
και συνεχίζεις το ζύμωμα μέχρι να έχεις μια ζύμη με ομοιόμορφο χρώμα.

14. Μπορώ να την κάνω σοκολατένια;
Μπορείτε να αντικαταστήσεις μέρος της άχνης με κακάο.

15. Μπορώ να τη χρησιμοποιήσω
άμεσα;
Ναι. Μπορείς να τη φτιάξειςκαι να την χρησιμοποιήσεις άμεσα ή να την τυλίξεις αεροστεγώς σε διαφανή μεμβράνη και να τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

16. Χρειάζεται να βάλω κάτι πάνω στην τούρτα πριν από τη ζαχαρόπαστα;
Θα χρειαστεί να καλύψεις την τούρτα πρώτα ή με σαντιγύ ή με βουτυρόκρεμα ή γκανάς. Δεν χρειάζεται να γίνει επιμελώς, αλλά καλό θα ηταν για να κολλήσει.

17. Πως διατηρείται η ζαχαρόπαστα;
Από την ώρα που θα την φτιάξεις πρέπει να την έχεις τυλιγμένη πολύ καλά μέσα σε διαφανή μεμβράνη. Αν μείνει έξω στον αέρα, σκληραίνει και δεν μπορεις να την ανοίξεις σε φύλλο, ούτε να την πλάσεις ωραία.
Τυλιγμένη αεροστεγώς μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Την ζαχαρόπαστα την έχεις πάντα ΕΚΤΟΣ ψυγείου. Δεν μπαίνει ούτε στο ψυγείο, ούτε
στην κατάψυξη.

18. Μπορώ να βάλω την τούρτα στην κατάψυξη πριν την καλύψω με τη ζαχαρόπαστα;
Μπορείς να τη βάλεις στην κατάψυξη, αλλά φρόντισε να ξεπαγώσει πολύ καλά πριν την καλύψεις. Εάν η τούρτα σας είναι παγωμένη, τότε ξεπαγώνοντας θα βγάλει υγρασία και θα χαλάσει η υφή της ζαχαρόπαστας.

19. Μου στέγνωσε η ζαχαρόπαστα. Τι κάνω;
Εάν έχει στεγνώσει απλώς εξωτερικά, κόψε το σκληρό κομμάτι και χρησιμοποιήσεις μόνο το εσωτερικό που θα είναι ακόμα καλό. Εάν έχει στεγνώσει λίγο, μπορείς να αλείψεις τα χέρια σου με λίγο βούτυρο και να την πλάσεις. Εάν έχει στεγνώσει εντελώς, την πετάς και φτιάχνεις άλλη.

20. Πως να διατηρήσω την τελειωμένη τούρτα; Στο ψυγείο ή στην κατάψυξη;
Εφόσον στολίσεις την τούρτα σου μπορείς να τη βάλεις στο ψυγείο, αλλά θα πρέπει να είναι καλά κλεισμένη σε κουτί ή με διαφανή μεμβράνη. Εάν τη βάλεις σκέτη στο ψυγείο, η ζαχαρόπαστα θα υγρανθεί και δεν θα έχει ωραία εμφάνιση.
Στην κατάψυξη δεν μπορείς να τη
βάλεις.

21. Θα σκληρύνει η τούρτα την επόμενη μέρα; Θα κόβονται εύκολα τα κομμάτια;
Όχι η ζαχαρόπαστα από τη στιγμή που είναι πάνω στην τούρτα δεν σκληραίνει. Τα κομμάτια κόβονται πολύ εύκολα.

22. Μπορώ να φτιάξω τα διακοσμητικά νωρίτερα;
Φυσικά. Μπορείς να τα φτιάξεις μέρες πριν και να τα διατηρήσεις σε τάπερ. Εάν θέλεις να είναι σκληρά, αφήστε τα έξω να στεγνώσουν.

23. Που αλλού μπορώ να τη χρησιμοποιήσω;
Μπορείς να στολίσεις μικρά κεκάκια ή μπισκότα. Θα την κολλήσεις πάνω με λίγο νερό ή μαρμελάδα.

24. Τη ζύμωνα πολύ ώρα αλλά κόλλαγε στα χέρια. Γιατί;
Χρειαζόταν μεγαλύτερη ποσότητα άχνης ζάχαρης. Η ποσότητα της άχνης δεν είναι ίδια πάντα. Αν μας πέσει λίγο νεράκι παραπάνω ή λιγότερο, θα αλλάξει τις αναλογίες. Το ίδιο και αν έχεις χρησιμοποιήσει φυλλα ζελατίνης αντί για σκόνη. Θα βάλεις άχνη μέχρι να μην κολλάει πια στα χέρια.

25. Δε μου πήρε όλη την άχνη, γιατί;
Μπορεί να βάλεις κάπως λιγότερο νερό ή να φταίει η ζελατίνη. Στην
περίπτωση αυτή μπορείς να προσθέσεις λίγο νεράκι ακόμα την ώρα που την ζυμώνεις.

26. Προσπαθώ να τη ζυμώσω, αλλά είναι πολύ σκληρή. Γιατί;
Τρεις πιθανοί λόγοι: α) έβαλες περισσότερη άχνη απ' όσο έπρεπε.
β) Άφησες την ζελατίνη (ή το μείγμα της ζελατίνης) να σταθεί για ώρα πριν το προσθέσεις στην άχνη
γ)Ήταν κρύο το δωμάτιο ή ο πάγκος
στον οποίο προσπάθησες να ζυμώσεις και να ανοίξεις το φύλλο.

27. Κάλυψα την τούρτα μου αλλά δεν έγινε λεία. Πως γίνεται να είναι λεία η επιφάνεια;
Πρέπει να έχεις πρώτα καλύψει την τούρτα με σαντιγύ ή ακόμα καλύτερα βουτυρόκρεμα. Θα φροντίσεις να έχουν απλωθεί καλά, κλείνοντας τυχόν τρύπες και να έχουν λεία επιφάνεια. Θα την αφήσεις και λίγο στο ψυγείο να σφίξει. Μετά καλύπτεις με τη ζαχαρόπαστα και λειαίνεις με το χέρι ή με ειδικό εργαλείο. Όσο καλύτερα στρώσεις το υπόστρωμα, τόσο καλύτερη εμφάνιση θα έχει η ζαχαρόπαστα από πάνω.

28. Μπορώ να βάλω ζαχαρόπαστα πάνω από κάποια κρέμα;
Όχι. Η ζαχαρόπαστα δε μπορεί να μπει πάνω από οποιοδήποτε είδος κρέμας. Δε γίνεται να βάλεις ζαχαρόπαστα πάνω από τιραμισού ας πούμε, ή μιλφέιγ ή να τελειώσεις την τούρτα σας με κρέμα και μετά να καλύψεις με ζαχαρόπαστα. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει κάτω από τη ζαχαρόπαστα κάτι σταθερό, δηλαδή παντεσπάνι ή κέικ.

Σχόλια

  1. Κάλυψα την τούρτα με ζαχαροπαστα αλλά κόπηκε περιμετρικά η ζαχαροπαστα ,γιατί συνέβη αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!