Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρωματισμοί ζαχαρόπαστας

Για να χρωματίσουμε ζαχαρόπαστα
χρειαζόμαστε τα 3 βασικά χρώματα: Μπλε, Κόκκινο και Κίτρινο (βλ. κέντρο εικόνας).
Όλα τ' άλλα χρώματα φτιάχνονται
συνδυάζοντας αυτά τα τρία. Έτσι ο συνδυασμός για να φτιάξουμε τα δευτερεύοντα (βλ. στην εικόνα εξωτερικά των βασικών) είναι:
Πράσινο = ένα μέρος μπλε + ένα μέρος κίτρινο
Μωβ = ένα μέρος μπλε + ένα μέρος κόκκινο
Πορτοκαλί = ένα μέρος κόκκινο + ένα μέρος κίτρινο

Για τις αποχρώσεις των πράσινο, μωβ και πορτοκαλί (τριτογενή χρώματα, τα οποία στην εικόνα εμφανίζονται στον εξωτερικό κύλινδρο) θα πρέπει, ανάλογα με το τι θέλουμε, να προσθέσουμε μεγαλύτερο μέρος του έντονου χρώματος για να επιτύχουμε
έτσι πιο σκούρα απόχρωση του ή μεγαλύτερο μέρους του πιο ανοιχτού χρώματος για την πιο ανοιχτή απόχρωση.

Το καφέ φτιάχνεται συνδυάζοντας ίση ποσότητα ενός από τα βασικά χρώματα με το απέναντι από αυτό, στο διάγραμμα, δευτερεύον. Δηλαδή  με έναν από τους πιο κάτω συνδυασμούς:
Κόκκινο + πράσινο ή Κίτρινο + μωβ ή Μπλε + πορτοκαλί .
Επίσης μπορείτε να το φτιάξετε
αναμιγνύοντας στη λευκή σας ζαχαρόπαστα λιωμένη σοκολάτα ή σκόνη κακάο. Πολλές φορές το καφέ έχει λίγο πιο έντονο τον τόνο του πράσινου. Μπορείτε να τον εξαλείψετε διαλύοντας το καφέ χρώμα σε ¼ κ.γ. νερό, πριν το προσθέσετε στην επικάλυψη σας.

Το μαύρο είναι ένα χρώμα το οποίο απαιτεί μεγάλη πολύ μεγάλη ποσότητα των τριών βασικών χρωμάτων για να φτιαχτεί, γι αυτό είναι πιο εύκολο να το αγοράσουμε έτοιμο.

Η ΜΊΞΗ ΧΡΩΜΆΤΩΝ
Το μωβ εάν το χρησιμοποιήσετε για τον χρωματισμό βουτυρόκρεμας βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει γάλα στα υγρά της. Με αυτό τον τρόπο το μωβ δεν θα ξεθωριάσει σε μπλε.

Για παστέλ χρώματα συνδυάστε 2 μέρη λευκής ζαχαρόπαστας βουτυρόκρεμας σε ένα μέρος οποιασδήποτε χρωματισμένης. Οι αναλογίες για μερικά από τα πιο συνήθως χρησιμοποιούμενα χρώματα είναι:
Βερικοκί = 2 μέρη πορτοκαλί + 1 μέρος Χρυσοκίτρινο (Golden Yellow)
Θαλασσί = 5 μέρη μπλε τ’ ουρανού (Sky Blue) + 1 μέρος πράσινο του φύλλου (Leaf Green)
Burgundy =5 μέρη ροζ του τριαντάφυλλου (Rose Pink) + 1 μέρος μενεξεδί (Violet)
Παλ πράσινο = 5 μέρη κίτρινο λεμονί (Lemon Yellow) + 1 μέρος πράσινο του φύλλου (Leaf Green)
Χρώμα σκουριάς = 8 μέρη πορτοκαλί + 2 μέρη κόκκινο + 1 μέρος καφέ
Χάλκινο χρώμα = 1 μέρος Χρυσοκίτρινο (Golden Yellow) + 1 μέρος καφέ + 1 μέρος κόκκινο Χρισ/νων (Xmas-Red)
Κοραλλί = 3 μέρη ροζ του τριαντάφυλλου (Rose Pink) + 2 μέρη κίτρινο του λεμονιού (Lemon Yellow)
Λεβάντα = 5 μέρη ροζ (Pink) + 1 μέρος μενεξεδί (Violet)
Ασημί (γκρί) = 1 μέρος μαύρο (Black) + 1 μέρος μπλε (Blue)
Τυρκουάζ = 6 μέρη μπλε τ’ ουρανού (Sky Blue) + 1 μέρος κίτρινο του λεμονιού (Lemon Yellow)
Μωβ, λιλά ή μενεξεδί = 5 μέρη ροζ του τριαντάφυλλου (Rose Pink) + 2 μέρη πορτοκαλί + 2 μέρη κόκκινο + 2 μέρη μαύρο (Black)
Δαμασκηνί = 1 μέρος μενεξεδί (Violet) + μια ιδέα κόκκινο Χρισ/νων (Xmas-Red)
Χρυσό = 10 μέρη κίτρινο του λεμονιού (Lemon Yellow) + 3 μέρη πορτοκαλί + 1 μέρος κόκκινο
Ερυθροκαστανό = 4 μέρη κόκκινο (Red Red) + 2 μέρη Burgundy
Πράσινο βρύων = 2 μέρη μενεξεδί (Violet) + 3 μέρη κίτρινο του λεμονιού (Lemon Yellow)
Ναυτικό μπλε = 1 μέρος μπλε τ’ ουρανού (Sky Blue) + 1 μέρος μενεξεδί (Violet)
Πράσινο σταφυλιών = 1 μέρος μπλε τ’ ουρανού (Sky Blue) + 6 μέρη (Rose Pink)
Κόκκινο βατόμουρων = 3 μέρη ροζ του τριαντάφυλλου (Rose Pink) + 1 μέρος κόκκινο Χρισ/νων (Xmas-Red)
Κόκκινο ρουμπινιού = 1 μέρος κόκκινο (Red Red) + μια ιδέα μαύρο

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΌΣ ΕΠΙΚΆΛΥΨΗΣ (γλάσου, ζαχαρόπαστας, fronting)
Εάν χρησιμοποιείται χρώματα σε μορφή πάστας, μην αφαιρέσετε εντελώς τη μεμβράνη προστασίας τους. Αυτό θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της πάστας σας. Βάλτε μία οδοντογλυφίδα μέσα από τη μεμβράνη προστασίας και στριφογυρίστε την.

Χρωματίστε την επικάλυψη σας . Προσθέστε μία μικρή ποσότητα χρώματος κάθε φορά μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό χρώμα. Εάν
χρησιμοποιείτε κόκκινο, μπλε, μαύρο, καφέ ή πορτοκαλί, μπορείτε ν΄ αφαιρέσετε τη προστατευτική μεμβράνη και να χρησιμοποιήσετε τη μύτη ενός μαχαιριού για να προσθέσετε το χρώμα στην επικάλυψη σας. Καθαρίστε τη λεπίδα του μαχαιριού πριν τη βάλετε πάλι στο χρώμα. Για να έχετε την ίδια απόχρωση ενός χρώματος σε όλη τη τούρτα σας, χρωματίστε από την αρχή αρκετή ποσότητα επικάλυψης. Είναι δύσκολο να φτιάξετε πάλι την ίδια απόχρωση ενός χρώματος.

Έντονα χρώματα
Για τα έντονα χρώματα όπως το μαύρο, καφέ, κόκκινο πορτοκαλί ή μπλε χρειάζεστε πολύ μεγάλη ποσότητα χρώματος. Για αυτό το λόγο συστήνεται να χρησιμοποιούνται σε μικρή ποσότητα (π.χ. για τη κατασκευή των διακοσμητικών στοιχείων μιας τούρτας) .
Επικάλυψη με βαθύ κόκκινο χρώμα μπορεί να έχει πικρή γεύση, γι αυτό όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα κόκκινου στη τούρτα σας, καλό είναι να αγοράσετε το κόκκινο χρώμα χωρίς γεύση γνωστής εταιρίας, το οποίο δεν περιέχει το συστατικό που προκαλεί τη πικρή γεύση. Το ίδιο συμβαίνει και με το μαύρο χρώμα, αντί του οποίου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη σοκολάτα για να χρωματίσετε την επικάλυψη
σας.

Αλλαγές χρωμάτων
Τα χρώματα σκουραίνουν όταν μένουν ή εκτίθενται στο φως, γι αυτό καλό θα ήταν να χρωματίζεται η επικάλυψη (ειδικά βουτυρόκρεμα) μία με δύο ώρες πριν χρησιμοποιηθεί (προσοχή εδώ: ο χρωματισμός με κόκκινο πρέπει να γίνεται 24 ώρες πριν, γιατί σκουραίνει αρκετά όσο μένει). Η παρουσία οξέος, π.χ. χυμό λεμονιού ή κρέμας ταρτάρ, μπορεί να αλλοιώσει τα χρώματα (π.χ. το καφέ παίρνει ένα τόνο πιο πράσινο και το μενεξεδί γίνεται μπλε), γι αυτό εάν η συνταγή έχει ένα από τα υλικά αυτά καλό θα ήταν να το παραλείψετε. Επίσης το νερό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο χρώμα σας, ανάλογα με τη γεωγραφική σας περιοχή. Εάν η συνταγή σας έχει νερό αντικαταστήστε μέρος του με γάλα ή σκόνη γάλακτος.

Εφέ
Μαρμάρου: Βάζοντας διαφορετικές
αποχρώσεις χρωματισμένου γλάσου στη σακούλα σας
Γραμμών: Για να επιτύχετε εφέ δύο τόνων, προσθέστε διαφορετικό χρώμα στις πλευρές της σακούλας σας πριν βάλετε σε αυτή το χρωματισμένο γλάσο. Για πιο έντονες γραμμές φτιάχνετε τις λωρίδες χρώματος στα πλαϊνά της σακούλας σας χρησιμοποιώντας χοντρό πινέλο.

Λεύκανση/Φωτισμός Χρωμάτων
Το χρώμα Λευκό-Λευκό σε μορφή πάστας (προϊόν γνωστής εταιρίας) μπορεί να φωτίσει γλάσο το οποίο έχει χρωματιστεί πολύ σκούρο. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ν'ασπρίσετε βουτυρόκρεμα η οποία συνήθως έχει κίτρινο χρώμα από το βούτυρο ή μαργαρίνη.

Λέκιασμα
Τα χρώματα σε μορφή πάστας μπορούν να λεκιάσουν το δέρμα ή τα ρούχα μας. Πλένοντας την περιοχή με σαπούνι και ζεστό νερό θα αφαιρέσετε το χρώμα. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να
αφαιρέσετε αρχικά τη λεκιασμένη επιφάνεια. Ξεπλύνετε καλά και αφήστε να στεγνώσει. Εάν το χρώμα δεν φύγει χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό του εμπορίου για ρούχα ή χαλιά. Στην περίπτωση που έχετε λεκιαστεί με χρώμα που περιέχει κόκκινο 3 σαν συστατικό, χρησιμοποιήστε ένα οξύ όπως το ξύδι ή χυμό λεμονιού για να αφαιρέσετε το λεκέ. Ξεβγάλετε με χλιαρό νερό, αφήστε να στεγνώσει πριν το πλύνετε με κοινό καθαριστικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!