Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπιτικά ζυμαρικά, χωρίς μηχανή!!!

Ε... Είμαι μακαρονάς, τι να κάνουμε; Όπως στη διαφήμιση, έτσι κι εγώ είμαι φανατική των ζυμαρικών, σε οποιαδήποτε παραλλαγή, σχήμα, χρώμα, με οποιαδήποτε σάλτσα. Μία εύκολη και γρήγορη συνταγή, το κυριότερο χωρίς μηχανή. Θεωρώ ότι ταιριάζει περισσότερο με παχιές κόκκινες αλλά και λευκές σάλτσες. Με αυτόν τον τρόπο, με το να φτιάχνεις τα δικά σου σπιτικά ζυμαρικά, έχεις τον έλεγχο της ποιότητας. Επίσης δημιουργείς παραλλαγές στις γεύσεις και τα χρώματα, π.χ. με το να προσθέσεις λίγο παντζάρι.

Τα υλικά είναι απλά: Αλεύρι
και αυγά. Και η αναλογία είναι ως εξής: Για κάθε 100 γρ. σκληρό αλεύρι αντιστοιχεί 1 αυγό.

Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και στο κέντρο σπάμε όσα αυγά χρειαζόμαστε. Τα ανακατεύουμε σιγά σιγά και όταν γίνει μια ενιαία ζύμη αρχίζουμε να τη δουλεύουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Όταν η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια μας την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μια ώρα. Στη συνέχεια την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια και με τον πλάστη την ανοίγουμε όσο πιο λεπτή μπορούμε, σε αλευρωμένη επιφάνεια. Σε περίπτωση που δεν έχουμε μηχανή που να κόβει ζυμαρικά χρησιμοποιούμε τον κόφτη της πίτσας ή με μαχαίρι και κόβουμε τη ζύμη σε ό,τι σχήμα και πάχος θέλουμε. Τα μακαρόνια μας είναι έτοιμα για την κατσαρόλα! Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια, το πολύ για 5 λεπτά ή  αν τα έχετε κάνει μικρά σχήματα μέχρι να βγουν στην επιφάνεια. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και να ανακατεύουμε με την σάλτσα αμέσως. Σερβίρετε γρήγορα γιατί αν μείνουν δεν είναι τόσο ωραία.

ΤΙΡ
*Τα σπιτικά φρέσκα ζυμαρικά δεν είναι πρακτικό να αποξηραίνονται, ωστόσο διατηρούνται στο ψυγείο για 1-2 ημέρες καλά σκεπασμένα.
*Μια καλή λύση είναι να παρασκευάσετε φρέσκα ζυμαρικά, και να τα συντηρήσετε είναι να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, πολύ καλά σκεπασμένα για να μην χαλάσουν. Έτσι η ποιότητά τους παραμένει πολύ καλή και παράλληλα τα ζυμαρικά είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν όποτε χρειαστεί. Τα καταψύχουμε μόλις τα παρασκευάσουμε, όταν τα χρειαστούμε, τα μαγειρεύουμε ρίχνοντάς τας απευθείας σε νερό που βράζει.

Για να βράσουν σωστά...
*Το αλάτι το ρίχνουμε όταν αρχίσει να βράζει το νερό.
*Είναι λάθος να ρίχνουμε λάδι στο νερό που βράζουν τα ζυμαρικά. Το λάδι επιπλέει στο νερό και κολλάει επάνω τους καθώς τα βγάζουμε, με αποτέλεσμα να εμποδίζει, κατόπιν, τη σωστή απορρόφηση της σάλτσας.
*Απαγορεύεται αυστηρά το ξέπλυμα των ζυμαρικών, μετά το στράγγιγμα. Το λίγο άμυλο που μένει επάνω τους βοηθάει, ώστε να "καθήσει" στα ζυμαρικά η σάλτσα, βελτιώνει την υφή της και δίνει βάθος στη γεύση της.
*Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά μας πριν φτάσουν στο σημείο που τα θέλουμε, υπολογίζοντας ότι συνεχίζουν να μαλακώνουν, καθώς τυλίγονται με τη ζεστή σάλτσα πολύ περισσότερο στις συνταγές, που θέλουν τα ζυμαρικά να ανακατεύονται με τη σάλτσα στη φωτιά. Το παραβρασμένο ζυμαρικό δεν σώζεται, γι αυτό έιμαστε πάνω απο τηνκατσαρόλα και δοκιμάζουμε.
*Τα φρέσκα ζυμαρικά θέλουν ελάχιστο ψήσιμο,που δεν ξεπερνάει τα 5', απο τη στιγμή που κοχλάζει το νερό.
*Το κάθε σχήμα ζυμαρικών είναι κατάλληλο για ορισμένες σάλτσες. Εδώ βέβαια μιλάμε για μεγάλη επιστήμη! Εξαρτάται τι θέλετε και πόσο το αγαπάτε.
*Βασικό, είναι ότι τα κοντά ζυμαρικά πρέπει να ανακατεύονται με υλικά, που δεν ξεπερνούν το μήκος τους.

Κάθε ώρα και περίσταση είναι κατάλληλη για μια "μακαρονάδα"...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!