Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tips για την τέλεια γαλοπούλα!

Γενικά
*Για να είναι η γαλοπούλα σας νόστιμη αλλά και υγιεινή, είναι απαραίτητο να την ξεπαγώσετε πολύ καλά προτού την μαγειρέψετε.
*Εάν είναι μεγάλη, καλό είναι να την αφήσετε εκτός κατάψυξης για δύο ημέρες αλλά μέσα στο ψυγείο. ΠΟΤΈ δεν αφήνουμε τα πουλερικά εκτός ψυγείου!
*Μην προτιμάτε γαλοπούλες πολλών κιλών, περισσότερα απο 4, γιατί μέχρι να ψηθεί θα στεγνώσει.
*Η γέμιση πρέπει να έχει κρυώσει πολύ καλά προτού γεμίσετε τη γαλοπούλα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριδίων. Εάν φτιάξετε τη γέμιση από την προηγούμενη ημέρα, διατηρήστε την στο ψυγείο αλλά αφήστε την να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου προτού γεμίσετε τη γαλοπούλα.

Τα μυστικά του ψήστη
Για να ψηθεί η γαλοπούλα σας σωστά, χωρίς να στεγνώσει:
*Αλείφετε τη γαλοπούλα με βούτυρο ή μαργαρίνη, ή καρφώστε στο στήθος της φέτες μπέικον. Η λιπαρή ύλη βοηθά στο σωστό ψήσιμο.
*Τοποθετήστε τη στο ταψί με το στήθος προς τα επάνω, σκεπάζοντάς τη με αλουμινόχαρτο, το οποίο δε θα πρέπει να ακουμπάει πάνω στη γαλοπούλα. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε γάστρα αντί ταψιού.
*Βάλτε το ταψί ή τη γάστρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°. Χαμηλώστε τον φούρνο στους 180°-190° μετά το πρώτο μισάωρο.
*Ψήνετε τη γαλοπούλα ανάλογα με το βάρος της,  και περιχύνοντάς τη τακτικά με τα ζουμιά της που συγκεντρώνεται μέσα στο σκεύος.
*Στο τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο (ή ανοίγετε τη
γάστρα), ανεβάζετε τη θερμοκρασία και πάλι στους 220° και συνεχίζετε το ψήσιμο της γαλοπούλας για μισή ώρα ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
*Για να βεβαιωθείτε ότι η γαλοπούλα είναι έτοιμη, τρυπήστε τη βαθιά με ένα κοφτερό μαχαίρι στο πιο παχύ της σημείο. Θα πρέπει το ζουμί της να μην περιέχει αίμα. Επίσης αν την πατήσετε με το δάχτυλό σας στο πιο παχύ σημείο, θα πρέπει να μην είναι πολύ μαλακό.
*Γενικότερα τα πουλερικά τα ψήνουμε ανάλογα με τα κιλά τους, π.χ. 1 κιλό/1 ώρα. Βέβαια αυτό είναι πάντα σε αναλογία με τα γούστα τπυ καθενός και τον φούρνο φυσικά!

Μην ξεχνάτε ότι τα πουλερικά πρέπει να ψήνονται πολύ καλά γιατί υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων και ασθενειών!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!