Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Kannoli/Κανόλι

Τα Κανόλι είναι γλυκά με προέλευση την Σικελία . Στα ιταλικά Κανόλο (cannolo) σημαίνει μικρός σωλήνας . Αποτελούνται από τηγανητή ζύμη σε σχήμα σωλήνα γεμιστή απο γλυκιά κρεμώδη γέμιση που συνήθως περιέχει τυρί ρικότα .
Υλικά (12 κομμάτια)
Ζύμη 150 γρ. αλεύρι
2 κ.γλ. κακάο
1 κ.γλ.καφέ στιγμιαίο
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. μαργαρίνη παγωμένη σε μικρούς κύβους
Νερό
Κυλινδρικά φορμάκια
1 αβγό χτυπημένο
Λάδι για το τηγάνισμα
Γέμιση 300 γρ. ρικότα
145 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1/2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
Κερασάκια γλασέ ψιλοκομμένα ή σοκολάτα μαύρη τριμμένη ή  χρωματιστά καραμελάκια
Αχνη για το πασπάλισμα
Eκτέλεση
Ζύμη: Αναμειγνύουμε σε μπολ το αλεύρι, το κακάο, τον καφέ και τη ζάχαρη. Τρίβουμε με τα χέρια το μείγμα με το βούτυρο μέχρι να γίνει σαν φρυγανιά. Προσθέτουμε το νερό (περίπου 4-5 κ.σ.) και ανακατεύουμε ώσπου να επιτύχουμε μια συμπαγή ζύμη. Την πλάθουμε για 5 λεπτά σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ώσπου να γίνει λεία. (Η ζύμη θα είναι αρκετά σφιχτή). Τυλίγουμε με ζελατίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε με τη ζύμη ένα φύλλο περίπου 32x24 εκ. Κόβουμε το φύλλο σε 12 κυκλικά κομμάτια 8x8 εκ. με ποτήρι ή με τσέρκι. Λαδώνουμε ελαφρώς την εξωτερική επιφάνεια από τα μεταλλικά φορμάκια.  Τυλίγουμε το καθένα διαγώνια με ένα κομμάτι φύλλου και κλείνουμε τη μία άκρη του σχηματίζοντας χωνάκι. Αλείφουμε τις ενώσεις με το αβγό ελαφρώς χτυπημένο. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τα κανόλι δυο δυο κάθε φορά για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να χρυσίσουν. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αφού κρυώσουν, αφαιρούμε προσεκτικά τα φορμάκια.
Γέμιση: Λιώνουμε τη ρικότα με πιρούνι σε μπολ. Αναμειγνύουμε μαζί την άχνη, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού. Γεμίζουμε τα κανόλι χρησιμοποιώντας κορνέ ή εναλλακτικά με σακούλα τροφίμων που έχουμε κόψει την μία άκρη σαν κορνέ, βουτάμε τις άκρες μέσα στα κερασάκια, σοκολάτα, τρούφα ή ότι άλλο θέλουμε και τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με άχνη.
ΤΙΡ
*Η ρικότα είναι ιταλικό μαλακό φρέσκο τυρί σχεδόν άγευστο. Το δικό μας ανθότυρο είναι ένα υποκατάστατο .Η διαφορά τους είναι πως η ρικότα έχει πιο βελούδινη και πιο κρεμώδη υφή. Αν δεν βρείτε ρικότα χρησιμοποιείστε αντίστοιχη ποσότητα ανθότυρου. Χτυπήστε το για λίγα λεπτά στο μίξερ με 1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος η στραγγιστό γιαούρτι για να γίνει πιο απαλό και βελούδινο!
*Τα μεταλλικά κυλινδρικά φαρμάκια θα τα βρείτε σε μαγαζιά με είδη κουζίνας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε μεταλλικούς σωλήνες κομμένες σε μήκος 10-12cm.
*Για γέμιση μπορείτε να βάλετε απλά σαντιγί, ή ότι άλλο θέλετε!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!