Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Glühwein/Ζεστό κρασί

Το Χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί!
Η ιστορία του ξεκινά από την εποχή των Ρωμαίων με την ονομασία Würtzwein (κρασί με μπαχαρικά). Αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων, αφού τα μπαχαρικά ήταν πολύ ακριβά, καθώς εισάγονταν από μακρινές χώρες. Κατά τον Μεσαίωνα του προσέδιδαν και φαρμακευτικές ιδιότητες. Σήμερα είναι από τα πιο γνωστά αλκοολούχα ποτά του Βορρά της Ευρώπης. Εξαιρετικά δημοφιλές είναι όμως στις Γερμανόφωνες χώρες, την Αλσατία και την Γαλλία. Είναι Χριστουγεννιάτικο ποτό και δε λείπει από τις υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Κόκκινο κρασί, ζάχαρι, μπαχαρικά και χυμός λεμονιού/πορτοκαλιού είναι τα βασικά συστατικά του. Πίνεται ζεστό! Μπορείτε να βρείτε πολλές παραλλαγές της συνταγής του Glühwein. Είναι μια ζεστή συντροφιά για τις κρύες μέρες του χειμώνα...
Υλικά (4-6 άτομα)
1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί
1 ξύλο κανέλα
4-5 καρφιά γαρύφαλλο
φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
3 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το κρασί με τη ζάχαρη και ανακατεύοντας προσθέτετε τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια προσθέτετε τη φλούδα του λεμονιού/πορτοκαλιού και αφήνετε στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά. ΠΡΟΣΟΧΉ δεν πρέπει να βράσει! Αν βράσει χάνεται η αλκοόλη. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το κρασί μερικά λεπτά να τραβήξει τα αρώματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!