Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γεμιστό κοτόπουλο (κλασσική συνταγή)

Υλικά (6 άτομα)
1 κοτόπουλο (περίπου 2 κιλά)
3 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες
250 γραμμάρια κιμά χοιρινό
½ μήλο κομμένο σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 φλ. καφέ ρύζι
2 κ.σ. μαργαρίνη
½ κ.γλ. μπαχάρι
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλ. βρασμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα κάστανα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. μουστάρδα απλή
Αλάτι και πιπέρι
Άλλειμα: 3 κ.σ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου 
4 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
Πιπέρι
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κάστανα, από την εξωτερική φλούδα τους και τα βάζουμε να βράσουν με λίγο λάδι για να τα ξεφλουδίσουμε ευκολότερα και στη συνέχεια τα χοντροκοβουμε, (θέλουμε η γεμίσει να έχει κομμάτια να παίρνουμε όλες τις γεύσεις σε μια μπουκιά!).  Πλένουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε την μαργαρίνη και μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε μέσα τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο και ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι. Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Στη συνέχεια, βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τόσο νερό όσο να καλυφθεί το ρύζι. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το μήλο κομμένο σε κύβους, τα κάστανα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την μουστάρδα, και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μόλις η γέμιση είναι έτοιμη, αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το γεμίζουμε με το μείγμα, τη γέμιση που ετοιμάσαμε.
Κλείνουμε το άνοιγμα της κοιλιάς του κοτόπουλου, είτε ράβοντάς την ή  με ένα ολόκληρο μεγάλο μήλο! Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και γύρω από αυτό απλώνουμε τις πατάτες (αν θέλουμε μπορούμε να ανακατέψουμε τις πατάτες με λίγη μουστάρδα για περισσότερη γεύση ανακατεύοντάς την με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Ψήνουμε το κοτόπουλο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.
Άλλειμα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα απλώνουμε κάτω από την πέτσα, προσεκτικά να μην την σκίσουμε και στεγνώσει στο ψήσιμο το κοτόπουλο, κυρίως στημ περιοχή του στήθους!
ΤΙΡ
*Διαβάστε καλά την συνταγή πριν την φτιάξετε. Είναι η κλασσική εκδοχή, μπορείτε να την εμπλουτίσετε, εγώ βάζω και ρόδι, καρύδια, τυριά (με μέτρο να μην γίνει αλμυρή)!
*Βάλτε μουστάρδα στις πατάτες δίνει γεύση και αλείψετε καλά  το κοτόπουλο!
*Γενικά τα πουλερικά, χρειάζονται ψήσιμο τόσες ώρες ανάλογα με όσα κιλά είναι, π.χ. 1 κιλό-1 ώρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!