Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λεπάρ γλυκό ψωμάκι του Ακη 🐆

Ψωμάκι γλυκό και διαφορετικό. Εντυπωσιακό στην εμφάνηση και πολύ νόστιμο. Ιδανικό για καφεδάκι, ειδικά με τη συνοδεία πραλίνας ή λιωμένης σοκολάτας!

🐆Υλικά
Βάση 560 γρ. αλεύρι
150 γρ. ζάχαρη
1 φακελακι μαγιά ξερή
2 βανίλιες
50 γρ. βούτυρο
380 γαλα για τα έξτρα μίγματα
Μαύρο 50 γρ. μαύρη σοκολάτα ή 1 κ.γλ. χρώμα ζαχαροπλαστικής
10γρ κακάο
Καφέ 30γρ. κακάο

🐆Εκτέλεση
Πολύ απλή σαν αρχική διαδικασία. 
Βάζεις όλα τα υλικά για την βάση στο μίξερ με το γάντζο. 
Ζυμώνεις για πέντε λεπτά. Μοιράζεις το μείγμα σε 3 μέρη. 
Ένα λίγο πιο μεγάλο, και δύο ίσα. 
Σε τρία μπολ, αφήνεις το μεγαλύτερο κομμάτι άσπρο. 
Για το μαύρο προσθέτεις τα υλικά στο μπολ και ανακατεύεις. 
Για το καφέ ρίχνεις το κακό και ζυμώνεις να πάρει κι αυτό χρώμα. 
Αφήνεις μία ώρα να φουσκώσουν.
Όταν φουσκώσουν, χωρίζεις το κάθε μείγμα σε 6 μπαλακια και τα βάζεις στην άκρη. 
Αρχικά παίρνεις τα καφε μπαλάκια και ανοίγεις την ζύμη με τα χέρια μακρόστενη.
Έπειτα ανοίγεις τη μαύρη ζύμη με τον πλαστή το κάθε μπαλάκι σε μάκρος όσο ειναι τα καφε και όσο πιο λεπτό μπορείς ώστε να χωρέσει το καφε μέσα.
Τυλίγεις στην μαύρη ζύμη μέσα στο καφε. μακρόστενο ζυμάρι και το κλείνεις.
Τέλος ανοίγεις και τα άσπρα ζυμαρακια στο ίδιο μήκος με τα άλλα και καλύπτεις με το λευκό ζυμάρι.
Βάζεις το μίγμα σε ταψάκι κέικ.
Αφήνεις μία ώρα ακόμα να φουσκώσει.
Ψήνεις στους 170°C για 35-40 λεπτά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στην προσπάθειά τους να φανούν μοντέρνα, κάνουν τόση κατάχρηση που όλα τα πιάτα τους δείχνουν ίδια! Είναι συμπυκνωμένο βαλσαμικό ξύδι, crema di balsamico για τους Ιταλούς ή balsamic reduction ή glaze για τους Άγγλους. Τ ο αυθεντικό βαλσαμικό : Το αυθεντικό βαλσαμικό ξύδι έχει σαν μοναδικό συστατικό το συμπυκνωμένο μούστο σταφυλιών (συνήθως λευκών). Μεταγγίζεται σε μια σειρά διαδοχικά μικρότερων βαρελιών από διαφορετικά ξύλα, όπου βράζει, ωριμάζει και συγκεντρώνει αρώματα. Πωλείται δε, σε τιμές ασυνήθιστες για τα ελληνικά νοικοκυριά (από 100€ έως 400€ τα 100ml). Ο πιό εύκολος τρόπος να φτιάξουμε το δικό μας ιδιαίτερο βαλ σαμικό; Πολύ απλά, μπορούμε να κάνουμε τη δική μας συμπύκνωση, απλώς βράζοντας ένα φτηνό βαλσαμικό ξύδι μέχρι να μειωθεί στο 1/4 του αρχικού όγκου. Και μπορούμε να κάνουμε κα