Αυτή η εποχή, η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, είναι ιδανική για την παρασκευή τραχανά! Λιγότερο ή περισσότερο κάθε χρόνο φτιάχνουμε σπιτικό τραχανά! Σας προτείνω να κάνετε την συνταγή και να δοκιμάσετε τον δικό σας σπιτικό τραχανά σε πολλές και διάφορες εκδοχές! Βρείτε την δικιά σας αγαπημένη γεύση!
Πόσο συχνά τον καλείτε στο τραπέζι σας; σας αρέσει ο γλυκός ή ο ξινός; με αλεύρι ή με σπασμένο στάρι; πως τον προτιμάτε; σκέτο, με βούτυρο, με γάλα ή με τομάτα; τι τυράκι βάζετε; φέτα, ανθότυρο, μυζήθρα;
Ο τραχανάς είναι βασικό ζυμαρικό της ελληνικής κουζίνας. Θεωρείται το αρχαιότερο φαγητό, μαγειρεύεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα, αναμφίβολα, διεκδικεί το τίτλο της χώρας με την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά και πιάτων που βασίζονται σ’αυτόν.
Γίνεται γλυκός ή ξινός, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείται το γάλα φρέσκο ή μένει να ξινίσει. Γίνεται με αιγοπρόβειο γάλα το οποίο του δίνει τη γεύση και το άρωμα, γίνεται και με άλλους τύπους γάλακτος για λιγότερα λιπαρά αλλά του καταστρέφει τη γεύση. Ο ξινός κάλλιστα μπορεί να γίνει και με πρόβειο γιαούρτι.
Τραχανάς ή χόνδρος, Κους κους ή κουσκούσι και ποια η διαφορά;
Γενικά, υπάρχει μια σύγχυση με τις ονομασίες, καθώς σε πολλά μέρη της Ελλάδας συναντάμε ίδια ζυμαρικά με πολλές διαφορετικές ονομασίες ή το ίδιο όνομα να αντιστοιχεί σε διαφορετικό ζυμαρικό. Ανά περιοχή προσθέτουν τα δικά τους ντόπια υλικά στη βασική ζύμη και κάνουν ηπειρώτικο τραχανά με μανιτάρια, θρακιώτικο τραχανά με σουσάμι και μπούκοβο, μακεδονικό τραχανά από πολτό κόκκινης πιπεριάς κλπ.
Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
Λίγο αλάτι
Γάλα όσο πάρει (για γλυκό τραχανά) ή
Γιαούρτι πρόβειο όσο πάρει (για ξινό τραχανά)
Εκτέλεση
1) Ζυμώνετε τα υλικά ώστε να γίνει μία καλή ζύμη που να μήν κολλάει.
2) Αφήνετε τα πιτάκια σε μία επιφάνεια καλυμμένα με τούλι να στεγνώσουν. (Μπορεί να πάρει 2-3 ημέρες αλλάζοντας πλευρά στα πιτάκια). Κόβετε κομμάτια από τη ζύμη και κάνετε μικρά πιτάκια.
3) Όταν στεγνώσουν (όχι τελείως γιατί αν είναι σκληρά δεν θα τρίβονται) τα περνάτε από το multi για να τριφτεί (το μέγεθος του τραχανά εξαρτάται από το γούστο του κάθε ενός).
4) Αφήνετε για μία ημέρα τριμμένο τον τραχανα να στεγνώσει τελείως (πάντα καλυμμένος με τούλι). Μετά μπορείτε να αποθηκεύσετε σε υφασμάτινη σακούλα σε στεγνό μέρος ή σε τάπερ στο ψυγείο.
Μυστικό:
Χρησημοποιήστε ξύλινη σπάτουλα και όχι κουτάλα, για να εφαρμόζει καλά στον πάτο της κατσαρόλας και να μην κολλάει το μείγμα
Άρχισε την διαδικασία το απόγευμα 5 έως 8, για να έχεις μπροστά όλη τη νύχτα να ηρεμήσει.
Απλή σούπα τραχανά
Υλικα
1 φλ. τραχανά
4 φλ. νερό
Αλάτι & Πιπερι
Βούτυρο ή Ελαιόλαδο
Φέτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ρίξε το νερο στην κατσαρόλα με τον τραχανα! Ανακάτεψε καλα σε μετρια φωτιά και ρίξε αλάτι, πιπέρι και το βούτυρο (αν δεν θες βούτυρο βάλε στο πιάτο, αφού σερβίρεις, ελαιόλαδο) και βράσε για 10-15 λεπτα ανακατεύοντας συνεχως! Τέλος μόλις είναι έτοιμο ρίξε μπόλικη φέτα!
Τιπ
Μπορείς να τον φτιάξεις με ντομάτα φρέσκια ή πελτέ. Δυόσμο και παρμεζάνα. Στεγνό όπως το ριζότο. Με καυτερό μπούκοβο για τον χειμώνα. Βρες την γεύση που σου αρέσει!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου