Το χοιρινό είναι ένα λιπαρό κρέας όμως με αυτό το αργό ψήσιμο φεύγουν και όλα τα λιπαρά του, γίνεται τραγανό, καραμελώνει και έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδανικό για μπουφέ ή οικουμενικό τραπέζι!
Υλικά
2-2,5 κιλά χοιρινός σιδηρόδρομος (ενωμένα παϊδάκια)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
2 πρέζα σκόρδο αποξηραμένο
2 κ.σ. κρεμμύδι τριμμένο
1 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
2 κ.σ. σάλτσα BBQ
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ βάλε τα υλικά (εκτός από ελαιόλαδο) και τα ανακάτεψε. Άλειψε καλά το κρέας με ελαιόλαδο και πασπάλισέ το με μπαχαρικά ώστε να κολλήσουν παντού. Προθέρμανε τον φούρνο στους 140-150 °C. Τοποθέτησε το σιδηρόδρομο στη σχάρα του φούρνου και απο κάτω βάλε ένα ταψί με νεράκι να πέφτουν εκεί τα λίπη! Να μην είναι το κρέας μέσα στο νερό αλλά πάνω στη σχάρα και από κάτω το ταψί! Άσε να σιγοψηθεί για μιάμιση ώρα γυρίζοντας το κρέας κάθε 30 λεπτά. Στον πάγκο της κουζίνας βάλε 3 κομμάτια αλουμινόχαρτο το ένα παράλληλα στο άλλο να ακουμπάνε λίγο στο άλλο και βάλε μέσα το σιδηρόδρομο, με το λίπος προς τα πάνω. Πασπάλισε το κρέας με ζάχαρη και κρεμμύδι και κλείσε προσεκτικά χωρίς να σκίσεις το αλουμινόχαρτο. Τοποθέτησε την αλεσμένη πλευρά προς τα κάτω και ψήσε για 45 λεπτά να καραμελώσει. Απέσυρε το πακέτο από τον φούρνο και το άσε να σταθεί για 15'. Αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο, άλειψε με BBQ sauce και το άφησε στη σχάρα πάλι με κλειστό το φούρνο μέχρι να κρυώσει ο φούρνος! Τέλος απλώνουμε σε ξύλο κοπής μεγάλη ποσότητα BBQ sauce, ακουμπάς πάνω το καραμελωμένο κρέας και κόβουμε τα παιδάκια κάθετα ένα-ένα. Σέρβιρε με πατάτες και πίτες για σουβλάκι!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου