ΠΤο γλυκό της γιορτής μου... Όπως καθε φορά έτσι κι αυτή σκεφτόμουν τι γλυκό να φτιάξω. Έτσι κατέληξα σ'αυτο! Εκμέκ! Καιρό ήθελα να το κάνω αλλά ποτέ δεν έπαιρνα την απόφαση! Και να λοιπόν. Και η αλήθεια είναι πως δικαιώθηκα! Βγήκε πολύ ωραίο και εντυπωσιακό. Πλούσιο σε γεύση και εμφάνιση! Είναι αρκετά χρονοβόρο αλλά αξίζει κυρίως αν το θέλεις για κέρασμα!
Υλικά
Βάση
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
300 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη αν το θες πιο ελαφρύ
100 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα με λίγο κανέλα
Σαντιγί
500 γρ. κρέμα γάλακτος
2 βανιλλίνες
Κρέμα
500 γρ. γάλα
2 βανιλλίνες
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 κ.σ. κορν φλάουρ
2 κρόκους
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Σιρόπι
900 γρ. νερό
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
Χυμός από ½ λεμόνι και το ξύσμα από 1 ολόκληρο λεμόνι
Για την σύνθεση φιλέ αμυγδάλου
Βάση
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
300 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη αν το θες πιο ελαφρύ
100 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα με λίγο κανέλα
Σαντιγί
500 γρ. κρέμα γάλακτος
2 βανιλλίνες
Κρέμα
500 γρ. γάλα
2 βανιλλίνες
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 κ.σ. κορν φλάουρ
2 κρόκους
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Σιρόπι
900 γρ. νερό
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
Χυμός από ½ λεμόνι και το ξύσμα από 1 ολόκληρο λεμόνι
Για την σύνθεση φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
Στην αρχή φτιάχνουμε το σιρόπι για να κρυώσει. Βάλε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και άφησε 3 λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση.
Έπειτα αφράτεψε καλά το κανταΐφι, με τα χέρια σου. Λιώσε το βούτυρο και άφησέ το να ζεσταθεί πολύ καλά. Έτσι περίχυσε το κανταΐφι. Πασπάλισε με τα αμύγδαλα χοντροκομμένα. Και ψήσε στους 160°C για μια ώρα περίπου. Μόλις βγει από τον φούρνο το ποτίζεις σιγά σιγά με μια κουτάλα!
Όσο περιμένεις να ψηθεί...
Φτιάξε την σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μαζί με τις βανιλλίνες!
Για την κρέμα βάλε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, εκτός από τους κρόκους και το βούτυρο. Ανακάτεψε καλά, εκτός φωτιάς να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Βάλε σε σιγανή φωτιά και ανακάτευε συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο και καεί η κρέμα. Μόλις αρχίσει να πήζει, σβήσε το μάτι και ρίξε μέσα πρώτα τους κρόκους έναν έναν ανακατεύοντας και έπειτα το βούτυρο. Άφησε να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει και το σιροπιασμένο κανταΐφι ανακάτεψε καλά την κρέμα και ρίξε την από πάνω. Με ένα κορνέ η απλά με ένα κουτάλι πρόσθεσε και την σαντιγί. Πασπάλισε με το φιλέ αμυγδάλου. Συντήρησε στο ψυγείο!
Στην αρχή φτιάχνουμε το σιρόπι για να κρυώσει. Βάλε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και άφησε 3 λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση.
Έπειτα αφράτεψε καλά το κανταΐφι, με τα χέρια σου. Λιώσε το βούτυρο και άφησέ το να ζεσταθεί πολύ καλά. Έτσι περίχυσε το κανταΐφι. Πασπάλισε με τα αμύγδαλα χοντροκομμένα. Και ψήσε στους 160°C για μια ώρα περίπου. Μόλις βγει από τον φούρνο το ποτίζεις σιγά σιγά με μια κουτάλα!
Όσο περιμένεις να ψηθεί...
Φτιάξε την σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μαζί με τις βανιλλίνες!
Για την κρέμα βάλε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, εκτός από τους κρόκους και το βούτυρο. Ανακάτεψε καλά, εκτός φωτιάς να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Βάλε σε σιγανή φωτιά και ανακάτευε συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο και καεί η κρέμα. Μόλις αρχίσει να πήζει, σβήσε το μάτι και ρίξε μέσα πρώτα τους κρόκους έναν έναν ανακατεύοντας και έπειτα το βούτυρο. Άφησε να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει και το σιροπιασμένο κανταΐφι ανακάτεψε καλά την κρέμα και ρίξε την από πάνω. Με ένα κορνέ η απλά με ένα κουτάλι πρόσθεσε και την σαντιγί. Πασπάλισε με το φιλέ αμυγδάλου. Συντήρησε στο ψυγείο!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου