Εντάξει... Όσο και να μην μας αρέσει ο καιρός σα να κρυώσει λιγάκι... Ας αρχίσουμε λοιπόν την εισαγωγή στα χειμερινά γλυκά! Το πιο παραδοσιακό; Το ένα; Το μαναδικο; Η ανάμνηση όλων;;; Οι λουκουμάδες!
Υλικά
500 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
Μία πρέζα αλάτι
2 φλ. χλιαρό νερό
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Μέλι, κανέλα και καρύδια για το σερβίρισμα
500 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
Μία πρέζα αλάτι
2 φλ. χλιαρό νερό
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Μέλι, κανέλα και καρύδια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ζύμη βάλε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και ρίξε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει ο παχύς χυλός για τους λουκουμάδες. Τέλος βάλε το αλάτι. Σκέπασε το μπολ και το άφησέ το κοντά σε ζεστό χώρο για περίπου μισή ώρα. Θα διπλασιαστεί περίπου το μείγμα! Γι αυτόν τον λόγο πρέπει εξ αρχής να επιλέξεις μεγάλο μπολ για να μην χυθεί απ έξω!
Τηγάνισμα σε μια κατσαρόλα βάλε μπόλικο ηλιέλαιο. Κάθε φορά που κόβεις λουκουμά να βουτάς το κουτάλι σε νερό για να ξεκολλάνε εύκολα και να πέφτουν στο λάδι. Πρόσεχε όμως μην παίρνεις νερό με το κουτάλι γιατί θα σκάει ενώ πέφτει μέσα στο λάδι!
Τεχνική
Κόψε τους λουκουμάδες με το χέρι. Βουτάς την αριστερή παλάμη στο μείγμα (ναι ναι πάει το μανικιούρ) και πίεσε προς τα πάνω. Το λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβεις με κουτάλι (του γλυκού ή της σούπας εξαρτάται το μέγεθος που θες) και τον ρίχνεις στο καυτό λάδι. Άλλως ρίξε μια μια κουταλιά από το μείγμα κατευθείαν στο λάδι. Βγάλε με τρυπητή κουτάλα όταν ροδίσουν, πάνω σε πιάτο και ρίξε μέλι, κανελα και καρύδια!
Ζύμη βάλε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και ρίξε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει ο παχύς χυλός για τους λουκουμάδες. Τέλος βάλε το αλάτι. Σκέπασε το μπολ και το άφησέ το κοντά σε ζεστό χώρο για περίπου μισή ώρα. Θα διπλασιαστεί περίπου το μείγμα! Γι αυτόν τον λόγο πρέπει εξ αρχής να επιλέξεις μεγάλο μπολ για να μην χυθεί απ έξω!
Τηγάνισμα σε μια κατσαρόλα βάλε μπόλικο ηλιέλαιο. Κάθε φορά που κόβεις λουκουμά να βουτάς το κουτάλι σε νερό για να ξεκολλάνε εύκολα και να πέφτουν στο λάδι. Πρόσεχε όμως μην παίρνεις νερό με το κουτάλι γιατί θα σκάει ενώ πέφτει μέσα στο λάδι!
Τεχνική
Κόψε τους λουκουμάδες με το χέρι. Βουτάς την αριστερή παλάμη στο μείγμα (ναι ναι πάει το μανικιούρ) και πίεσε προς τα πάνω. Το λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβεις με κουτάλι (του γλυκού ή της σούπας εξαρτάται το μέγεθος που θες) και τον ρίχνεις στο καυτό λάδι. Άλλως ρίξε μια μια κουταλιά από το μείγμα κατευθείαν στο λάδι. Βγάλε με τρυπητή κουτάλα όταν ροδίσουν, πάνω σε πιάτο και ρίξε μέλι, κανελα και καρύδια!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου