Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Donuts _ Ντόνατς 🍩

Σίγουρα όλοι μας, έστω και μια φορά στη ζωή μας έχουμε δοκιμάσει donuts, είτε με ζάχαρη, είτε με γλάσο σοκολάτας είτε με γέμιση σοκολάτα/μαρμελάδα. Όπως και να'χει είναι καλή επιλογή για απογευματινό σνακ, και φυσικά έχεις την επιλογή να το γεμίσεις με ο,τι εσύ θες.



 Πάμε να ξεκινήσουμε! Θα χρειαστείς:

180ml χλιαρό γάλα 
1 φακελάκι ξερή μαγιά
4 κ.σ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
1 βανίλια
330 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από πορτοκάλι (προαιρετικά)
λάδι για το τηγάνισμα
1 κούπα
1 καπάκι από μπουκάλι

Εκτέλεση:
Αρχικά, ρίχνεις σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύεις καλά να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη.
Προσοχή! το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό και όχι ζεστό γιατί θα κάψει τη μαγιά και δε θα φουσκώσουν τα ντόνατ. Για να είσαι σίγουρος/η ότι  το γάλα είναι στη σωστή θερμοκρασία αφού  το ζεστάνεις βάλε το δάχτυλο σου στο γάλα και αν αυτό αντέξει για 10 δευτερόλεπτα τότε το γάλα είναι εντάξει.
Αφήνεις το μείγμα για 10-20 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Έπειτα, σε άλλο μπολ χτυπάς τους κρόκους με το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αν δε θες τα ντοντας σου να έχουν έντονη γεύση μπορείς να μη βάλεις ξύσμα. Ρίχνεις το μείγμα στο μπολ με τη μαγιά και ανακατεύεις να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια, ρίχνεις λίγο λίγο το αλεύρι, ώστε να μη σβολιάσει. αν βάλεις όλο το αλεύρι αλλά η ζύμη σου φαίνεται ακόμα ρευστή, προσθέτεις λίγο λίγο μέχρι να έχεις μια μαλακή και σχετικά κολλώδη ζύμη. μεταφέρεις σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, ώστε να μην κολλήσει η ζύμη μέσα, ρίχνεις λίγο αλεύρι από πάνω και σκεπάζεις με μεμβράνη. Αφήνεις να ξεκουραστείς η ζύμη και να φουσκώσει 1-2 ώρες ανάλογα τη θερμοκρασία της κουζίνας σου. Όταν δεις ότι η ζύμη έχει σχεδόν διπλασιαστεί τη μεταφέρεις σε πάγκο που έχεις ρίξει αλεύρι ώστε να μην κολλήσεις. Προκειμένου να μην κολλήσεις και στα χέρια σου τα αλευρώνεις. Έπειτα με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγεις τη ζύμη τόσο, ώστε να έχει πάχος 1 δάχτυλο περίπου. Κόβεις με την κούπα και το καπάκι, ώστε να έχεις το σχήμα του ντόνατς. Αν θες να τα γεμίσεις, μπορείς να τα κάνεις χωρίς τρύπα, δηλαδή μπορείς να μη χρησιμοποιήσεις το καπάκι. Αφού κόψεις όλα τα ντόνατσ τα αφήνεις στον αλευρωμένο πάγκο για περίπου μισή ώρα να φουσκώσουν. Όσο περιμένεις να φουσκώσουν 5-7 λεπτά πριν τα τηγανίσεις καλό είναι να ζεστάνεις το λάδι, το οποίο δεν πρέπει να καίει πολύ, καθώς μπορεί να σου κάψει τα ντόντατς. Μπορείς να κάνεις δοκιμή με το πρώτο ντόνατς που θα βάλεις. Επειδή, η συνταγή βγάζει 16 περίπου μεσαία ντόντατς ή 8-9 μεγάλα, μπορείς ή να κάνεις τη μισή δόση ή να τα πλάσεις και να τα βάλεις στην κατάψυξη σε ένα μπολ με αλεύρι και αντικολλητικό χαρτί και να τα κάνεις κάποια άλλη φορά. Αφού τηγανίσεις όλα τα ντόνατς. μπορείς είτε να τα γεμίσεις με πραλίνα/ μαρμελάδα ή απλά να ρίξεις ζάχαρη/ λιωμένη κουβέρτούρα. Η επιλογή είναι δική σου. Καλή απόλαυση!! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Τραχανάς...Πώς να τον φτιάξεις και πώς να το μαγειρέψεις!

Αυτή η εποχή, η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, είναι ιδανική για την παρασκευή τραχανά! Λιγότερο ή περισσότερο κάθε χρόνο φτιάχνουμε σπιτικό τραχανά! Σας προτείνω να κάνετε την συνταγή ...

Πέρλες βαλσάμικου

Πριν αρχίσεις, γέμισε ένα ψηλό ποτήρι νερού με ελαιόλαδο και βάλε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30 λεπτά. Το λάδι πρέπει να είναι πολύ κρύο, ώστε το βαλσάμικο ξύδι να κρυώσει πριν φτάσει στον πάτο του ποτηριού. Μόλις το λάδι είναι κρύο μπορείς να συνεχίσεις τη διαδικασία για τις πέρλες βαλσαμικού! Βάλε σε κρύο νερό 4 φύλλα ζελατίνης να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάλε 100 γραμμάρια