Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Donuts _ Ντόνατς 🍩

Σίγουρα όλοι μας, έστω και μια φορά στη ζωή μας έχουμε δοκιμάσει donuts, είτε με ζάχαρη, είτε με γλάσο σοκολάτας είτε με γέμιση σοκολάτα/μαρμελάδα. Όπως και να'χει είναι καλή επιλογή για απογευματινό σνακ, και φυσικά έχεις την επιλογή να το γεμίσεις με ο,τι εσύ θες.



 Πάμε να ξεκινήσουμε! Θα χρειαστείς:

180ml χλιαρό γάλα 
1 φακελάκι ξερή μαγιά
4 κ.σ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
1 βανίλια
330 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από πορτοκάλι (προαιρετικά)
λάδι για το τηγάνισμα
1 κούπα
1 καπάκι από μπουκάλι

Εκτέλεση:
Αρχικά, ρίχνεις σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύεις καλά να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη.
Προσοχή! το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό και όχι ζεστό γιατί θα κάψει τη μαγιά και δε θα φουσκώσουν τα ντόνατ. Για να είσαι σίγουρος/η ότι  το γάλα είναι στη σωστή θερμοκρασία αφού  το ζεστάνεις βάλε το δάχτυλο σου στο γάλα και αν αυτό αντέξει για 10 δευτερόλεπτα τότε το γάλα είναι εντάξει.
Αφήνεις το μείγμα για 10-20 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Έπειτα, σε άλλο μπολ χτυπάς τους κρόκους με το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αν δε θες τα ντοντας σου να έχουν έντονη γεύση μπορείς να μη βάλεις ξύσμα. Ρίχνεις το μείγμα στο μπολ με τη μαγιά και ανακατεύεις να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια, ρίχνεις λίγο λίγο το αλεύρι, ώστε να μη σβολιάσει. αν βάλεις όλο το αλεύρι αλλά η ζύμη σου φαίνεται ακόμα ρευστή, προσθέτεις λίγο λίγο μέχρι να έχεις μια μαλακή και σχετικά κολλώδη ζύμη. μεταφέρεις σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, ώστε να μην κολλήσει η ζύμη μέσα, ρίχνεις λίγο αλεύρι από πάνω και σκεπάζεις με μεμβράνη. Αφήνεις να ξεκουραστείς η ζύμη και να φουσκώσει 1-2 ώρες ανάλογα τη θερμοκρασία της κουζίνας σου. Όταν δεις ότι η ζύμη έχει σχεδόν διπλασιαστεί τη μεταφέρεις σε πάγκο που έχεις ρίξει αλεύρι ώστε να μην κολλήσεις. Προκειμένου να μην κολλήσεις και στα χέρια σου τα αλευρώνεις. Έπειτα με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγεις τη ζύμη τόσο, ώστε να έχει πάχος 1 δάχτυλο περίπου. Κόβεις με την κούπα και το καπάκι, ώστε να έχεις το σχήμα του ντόνατς. Αν θες να τα γεμίσεις, μπορείς να τα κάνεις χωρίς τρύπα, δηλαδή μπορείς να μη χρησιμοποιήσεις το καπάκι. Αφού κόψεις όλα τα ντόνατσ τα αφήνεις στον αλευρωμένο πάγκο για περίπου μισή ώρα να φουσκώσουν. Όσο περιμένεις να φουσκώσουν 5-7 λεπτά πριν τα τηγανίσεις καλό είναι να ζεστάνεις το λάδι, το οποίο δεν πρέπει να καίει πολύ, καθώς μπορεί να σου κάψει τα ντόντατς. Μπορείς να κάνεις δοκιμή με το πρώτο ντόνατς που θα βάλεις. Επειδή, η συνταγή βγάζει 16 περίπου μεσαία ντόντατς ή 8-9 μεγάλα, μπορείς ή να κάνεις τη μισή δόση ή να τα πλάσεις και να τα βάλεις στην κατάψυξη σε ένα μπολ με αλεύρι και αντικολλητικό χαρτί και να τα κάνεις κάποια άλλη φορά. Αφού τηγανίσεις όλα τα ντόνατς. μπορείς είτε να τα γεμίσεις με πραλίνα/ μαρμελάδα ή απλά να ρίξεις ζάχαρη/ λιωμένη κουβέρτούρα. Η επιλογή είναι δική σου. Καλή απόλαυση!! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!