Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ημέρα της Γυναίκας 2017 ♡

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους.

Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.
Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.
Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητας των γυναικών.
Ο εορτασμός, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.
Δεν πρέπει να συγχέεται με την Ημέρα Ισότητας των Γυναικών (26 Αυγούστου) που εορτάζεται στις ΗΠΑ και η οποία αφορά την απόκτηση δικαιώματος ψήφου των Αμερικανίδων γυναικών στις 26 Αυγούστου 1920.
Γυναίκα, γιαγιά, μάνα, κόρη, εγγονή, σύζυγος, αδελφή, κι άλλες τόσες ιδιότητες γι'αυτά τα πλασματα που ομορφαίνουν τη ζωή σου! Γυναίκα κι εγώ αποφάσισα σήμερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας να αναδημοσιεύσω την ιστορία μίας 18χρόνης προσφυγοπούλας! Γιατί όλες είμαστε ηρωίδες με τον τρόπο μας, και η καθεμία διαφορετική, μοναδική και ξεχωριστη!
Ο φόβος κυριαρχεί στις σκέψεις τους. Η φωνή τους σχεδόν ψιθυριστή. Η δύναμη όμως της ψυχής τους υπερβαίνει κάθε εμπόδιο. Οι γυναίκες πρόσφυγες στέλνουν τη δική τους ευχή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Καμία γυναίκα να μην ζήσει αυτά που ζήσαμε εμείς».
Η νεαρή Κούρδισα είναι μόλις 18 χρονών. Γεμάτη όνειρα και αγωνία για τη ζωή της. Της αρέσει να ζωγραφίζει και να παίζει κιθάρα. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζει τα συναισθήματά της για όσα δεν μπορεί ή δεν πρέπει να μιλήσει. «Φύγαμε από την χώρα μου, μαζί με τους γονείς και τα μικρότερα αδέλφια μου, πριν πέντε χρόνια. Μείναμε τέσσερα χρόνια στην Τουρκία. Από τη Σμύρνη περάσαμε με βάρκα στην Ελλάδα. Εκείνες οι στιγμές ήταν οι πιο τρομακτικές. Στη συνέχεια πήγαμε στην Ειδομένη και εδώ και δύο μήνες βρισκόμαστε στη Ριτσώνα. Θέλουμε να φθάσουμε στη Γερμανία, όπου ζει ο μεγάλος μου αδελφός. Το πρόβλημα είναι ότι εγώ είμαι πλέον 18 χρονών και δεν μπορώ να πάω με την οικογένεια μου. Πρέπει να κάνω άλλα χαρτιά. Άλλη διαδικασία. Μόνη μου. Μπορώ να πάω όπου θέλω, αλλά όχι μαζί τους. Αναγκαστικά θα χωριστούμε. Τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Θα είμαι ολομόναχη. Νιώθω πολύ άσχημα. Δεν ξέρω τι να κάνω. Φοβάμαι για το αύριο, γιατί είμαι κορίτσι. Για κάποιους, το να είσαι γυναίκα, σημαίνει ότι είσαι ένα τίποτα. Οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, ούτε να εκφράσουν αυτά που θέλουν. Έχουμε και εμείς καρδιά και όνειρα. Το δικό μου όνειρο είναι να σπουδάσω ιστορία. Μου αρέσει πολύ να τραγουδάω και θέλω να γίνω τραγουδίστρια. Θέλω επιτέλους να ζήσω μία φυσιολογική ζωή».
Η νεαρή κοπέλα συμμετέχει στις δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης που παρέχει ο Ερυθρός Σταυρός, για το γυναικείο πληθυσμό στο Κέντρο Φιλοξενίας όπου διαμένει. «Έρχομαι εδώ, γιατί μου αρέσει να γυμνάζομαι, να παρακολουθώ μαθήματα make up και να μαθαίνω κιθάρα. Δεν μου αρέσει να μένω σπίτι (κοντέινερ). Θέλω κάθε μέρα, κάθε στιγμή, να κάνω κάτι. Δεν θέλω να σκέφτομαι, γιατί αύριο δεν ξέρω που θα είμαι και τι θα κάνω. Θέλω να είμαι ελεύθερη γυναίκα και να ζήσω τη δική μου ζωή!».
Αναδημοσίευση από newsit.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!