Υλικά
5,5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γλ. αλάτι ψιλό
2 φλ. χλιαρό νερό
3/4 φλ. περίπου ελαιόλαδο (για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
Σε μία λεκανίτσα ρίξε το αλεύρι και το αλάτι, ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε το ξύδι και το περισσότερο νερό και ζύμωσε για 5 λεπτά. Πρόσθεσε και το ελαιόλαδο και ρίχνε σταδιακά και το υπόλοιπο νερό, συνέχισε να ζυμώνεις για 12-15 λεπτά ακόμη μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη. Την αφήνεις για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Χώρισε την ζύμη σε 10 μπαλάκια. Αλεύρωσε τον πάγκο και με την βοήθεια του πλάστη άνοιξε τα μπαλάκια σε όσο πιο λεπτά φύλλα μπορείς. Βάλε έξι φύλλα στον πάτο του ταψιού και ανά κάθε φύλλο λάδωσέ τα καλά με πινέλο. ΠΡΌΣΕΧΕ τα έξι φύλλα να εξέχουν έξω από το ταψί για να μην φύγει η γέμιση έξω! Βάλε την γέμιση της αρεσκείας σου αρκεί να μην είναι υγρή! Επανέλαβε την διαδικασία με τα υπόλοιπα τέσσερα μπαλάκια και βάλε τα φύλλα ανα ένα λαδωμένα πανω από τη γέμιση! Εδώ τα φύλλα ας είναι ίσα με το ταψί. Βρέξε ελαφρώς το πάνω φύλλο με λίγες σταγόνες νερό ή με το πινέλο. Γύρνα τα φύλλα που εξέχουν απο το ταψί πάνω από υπόλοιπα και κόλλησε με τα υπόλοιπα!
Τα μυστικά!
Χάραξε την πίτα σε κομμάτια για να ψηθεί καλά μέχρι μέσα!
Ρίξε λίγο ελαιόλαδο για να ψηθεί καλά, η χωριάτικη πίτα το θέλει το λαδάκι της! Μην ξεχνάμε ότι παλιά έκαναν φαγητό με τα λίγα υλικά που είχαν και από τα βασικότερα είναι το ελαιόλαδο, το αλεύρι, τα χόρτα και το τυρί!
Λίγες σταγόνες νεράκι με το χέρι σου από πάνω θα κάνει το φύλλο έξτρα τραγανό και θα βοηθήσει τα φύλλα να μην γυρίσουν αφού την χαράξεις!
Με τα κάτω φύλλα που θα αφήσεις έξω από το ταψί, αφού το γυρίσεις από πάνω κάνε ένα "κέντημα" με το φύλλο για ομορφότερη εμφάνιση!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου