Υλικα
250 γρ. αλεύρι μαλακό
150 γρ. βούτυρο κομμένο σε καρέ σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 αυγό
2 κ.σ. κρύο γάλα ή κρύο νερό
250 γρ. αλεύρι μαλακό
150 γρ. βούτυρο κομμένο σε καρέ σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 αυγό
2 κ.σ. κρύο γάλα ή κρύο νερό
Εκτέλεση
Μέσα στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ κοσκινίζεις το αλεύρι µε το αλάτι σε λοφάκι. Κάνε λακκούβα µε τα δάχτυλά. Βάλε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό. Με τα ακροδάχτυλα τα ανακατεύεις να ενωθούν λίγο λίγο και γύρω γύρω πάρε το αλεύρι μέσα στα υλικά μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Πρόσθεσε το γάλα και άρχισε να ενώνεις τη ζύμη. Όλα αυτά γίνονται µε γρήγορες κινήσεις. Ανάλογα µε τη θερμοκρασία ή την ξηρότητα του αλευριού μπορεί η ζύμη να χρειαστεί λίγο παραπάνω υγρό. Αν την ζύμη την κάνεις στο μίξερ τότε όλη την διαδικασία την κάνεις στον κάδο με το φτερό! Με την παλάμη σπρώχνεις, ανοίγοντας-απλώνοντας, τη ζύμη στον πάγκο. Την μαζεύεις πίσω και επαναλαμβάνεις 2-3 φορές μέχρι να είναι απαλή η υφή της. Δίνεις στη ζύμη σφαιρικό σχήμα και την τυλίγεις µε μεμβράνη. Την αφήνεις στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄. Όσο περισσότερο παγώσει τόσο πιο σωστά θα ανοίξει και δεν θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Διατηρείται για 4-5 μέρες στο ψυγείο ή για 2 μήνες στην κατάψυξη, αρκεί να την ξεπαγώσεις από την προηγούμενη μέρα στη συντήρηση του ψυγείου. Άνοιγμα και στρώσιμο της τάρτας: Παγωμένη όπως είναι η ζύμη την ανοίγεις σε φύλλο µε χοντρό πλάστη είτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες είτε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώσε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώματα και να εξέχει λίγο. Με τη βοήθεια του πλάστη ανασηκώνεις τη ζύμη και τη στρώνεις στην ταρτιέρα. Την τοποθετείς σωστά στις γωνίες και φροντίζεις να έχει αρκετή ζύμη στα τοιχώματα. Με την ανάποδη του μαχαιριού αφαιρείς τα περισσεύματα. Τρυπάς καλά τοφύλλο της τάρτας και την αφήνεις στο ψυγείο για 20΄. Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν µπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί. Κόψε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τσαλάκωσέ το σε µπάλα. Άνοιξέ το και το άπλωσέ το πάνω στην τάρτα. Γέμισε μέχρι το χείλος της τάρτας µε βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.), να μηνφουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ψήσε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20΄. Αφαίρεσε τη λαδόκολλα µε τα βαρίδια. Ψήσε ξανά την τάρτα για 10΄-15΄, να ροδίσει καλά. ΤΙΡ: Τη ζύμη που περίσσεψε από τατοιχώματα την παγώνεις, την ανοίγεις σε φύλλο και µε κουπ πατ της δίνεις σχήματα. Την ψήνεις είτε µε ζάχαρη είτε µε καρυκεύματα και έχεις µπισκότα γλυκά και αλμυρά. Μπορείς να διατηρήσεις τηνψημένη τάρτα για 1 µήνα στην κατάψυξη, αρκεί να την τυλίξεις µε µεµβράνη πολύ καλά. Μην πετάς τα βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.) που χρησιμοποίησες. Αφού κρυώσουν τα φύλαξε γιαεπόμενες χρήσεις. Γίνεται 1 φύλλο για ταρτιέρα 26 ή 28 εκ
Μέσα στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ κοσκινίζεις το αλεύρι µε το αλάτι σε λοφάκι. Κάνε λακκούβα µε τα δάχτυλά. Βάλε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό. Με τα ακροδάχτυλα τα ανακατεύεις να ενωθούν λίγο λίγο και γύρω γύρω πάρε το αλεύρι μέσα στα υλικά μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Πρόσθεσε το γάλα και άρχισε να ενώνεις τη ζύμη. Όλα αυτά γίνονται µε γρήγορες κινήσεις. Ανάλογα µε τη θερμοκρασία ή την ξηρότητα του αλευριού μπορεί η ζύμη να χρειαστεί λίγο παραπάνω υγρό. Αν την ζύμη την κάνεις στο μίξερ τότε όλη την διαδικασία την κάνεις στον κάδο με το φτερό! Με την παλάμη σπρώχνεις, ανοίγοντας-απλώνοντας, τη ζύμη στον πάγκο. Την μαζεύεις πίσω και επαναλαμβάνεις 2-3 φορές μέχρι να είναι απαλή η υφή της. Δίνεις στη ζύμη σφαιρικό σχήμα και την τυλίγεις µε μεμβράνη. Την αφήνεις στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄. Όσο περισσότερο παγώσει τόσο πιο σωστά θα ανοίξει και δεν θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Διατηρείται για 4-5 μέρες στο ψυγείο ή για 2 μήνες στην κατάψυξη, αρκεί να την ξεπαγώσεις από την προηγούμενη μέρα στη συντήρηση του ψυγείου. Άνοιγμα και στρώσιμο της τάρτας: Παγωμένη όπως είναι η ζύμη την ανοίγεις σε φύλλο µε χοντρό πλάστη είτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες είτε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώσε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώματα και να εξέχει λίγο. Με τη βοήθεια του πλάστη ανασηκώνεις τη ζύμη και τη στρώνεις στην ταρτιέρα. Την τοποθετείς σωστά στις γωνίες και φροντίζεις να έχει αρκετή ζύμη στα τοιχώματα. Με την ανάποδη του μαχαιριού αφαιρείς τα περισσεύματα. Τρυπάς καλά τοφύλλο της τάρτας και την αφήνεις στο ψυγείο για 20΄. Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν µπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί. Κόψε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τσαλάκωσέ το σε µπάλα. Άνοιξέ το και το άπλωσέ το πάνω στην τάρτα. Γέμισε μέχρι το χείλος της τάρτας µε βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.), να μηνφουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ψήσε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20΄. Αφαίρεσε τη λαδόκολλα µε τα βαρίδια. Ψήσε ξανά την τάρτα για 10΄-15΄, να ροδίσει καλά. ΤΙΡ: Τη ζύμη που περίσσεψε από τατοιχώματα την παγώνεις, την ανοίγεις σε φύλλο και µε κουπ πατ της δίνεις σχήματα. Την ψήνεις είτε µε ζάχαρη είτε µε καρυκεύματα και έχεις µπισκότα γλυκά και αλμυρά. Μπορείς να διατηρήσεις τηνψημένη τάρτα για 1 µήνα στην κατάψυξη, αρκεί να την τυλίξεις µε µεµβράνη πολύ καλά. Μην πετάς τα βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.) που χρησιμοποίησες. Αφού κρυώσουν τα φύλαξε γιαεπόμενες χρήσεις. Γίνεται 1 φύλλο για ταρτιέρα 26 ή 28 εκ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου