Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παστέλι σπιτικό!

Το παστέλι αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, Ο συνδυασμος σουσαμιού με μέλι παρέχει μια σειρά από συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού. Μας δίνει ενέργεια, απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινή σωματική και πνευματική μας δραστηριότητα. Η μοναδική θρεπτική αξία του σουσαμιού δίνει στο παστέλι και άλλες ιδιότητες. Συγκεκριμένα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με τη μειωμένη περιεκτικότητά του σε απλά σάκχαρα και κορεσμένο λίπος. Παράλληλα, λόγω του σουσαμιού, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, από τις καλύτερες ανάμεσα στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Περιέχει μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Τα συστατικά αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου μεταβολισμού απαραίτητα για ποικίλες λειτουργίες, όπως η λειτουργικότητα των οστών και των μυών, οι αντιδράσεις μεταβολισμού.

Υλικά
500γρ ανθόμελο
500γρ σουσάμι
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 κούπα ανθόνερο ή λίγο ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Καβούρδισε λίγο το σουσάμι είτε σ΄ένα τηγάνι ανακατεύοντας, είτε σε ένα ταψί στο φούρνο παρακολουθώντας. Σε μια κατασαρόλα βάλε το μέλι με τις φλούδες να βράσει 10 λεπτά και το ξάφριζε. Χαμήλωσε τη φωτιά και το άφησε λίγο να σιγοβράζει. Βάλε το σουσάμι και ανακάτεψε το παχύρευστο μίγμα. Έλεγξε το μίγμα αν είναι έτοιμο ως εξής: α) Ρίξε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με κρύο νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνέχισε το βράσιμο.
β) ρίξε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει βάζεις στο ψυγείο ή το φυσάς για να μην περιμένεις) ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο. Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζεις από τη φωτιά και περιμένεις λίγο να "ανεβούν" οι φυσαλλίδες πάνω. Σε ένα ταψί απλώνεις λαδόκολλα και περιχύνεις με το ανθόνερο. Αντί για ανθόνερο μπορείς να αλείψεις με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορείς να πασπαλίσεις την επιφάνεια με καβουρδισμένο ελαφρά σουσάμι. Αφαιρείς τις φλούδες του πορτοκαλιού και αδειάζεις το μίγμα στο ταψί. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάς με την παλάμη για να μην μείνουν κενά και το απλώνεις (με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη κύλινδρο) σε πάχος 1 εκατοστό περίπου. Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζεις με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους ή τετράγωνα. Έτσι το αφήνεις να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου. Έπειτα χωρίζεις τα κομμάτια καλά ως κάτω όπως θέλεις και τα φυλάς σε δροσερό μέρος (οχι ψυγείο) σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάλε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας. Είναι πολύ εύκολο μόνο προσοχή να μην παραβράσει και καραμελώσει.

Τιπ
Αν θέλεις το παστέλι να είναι πιο μαλακό βάλε περισσότερο μέλι
Βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό απιτέλεσμα βράσε λιγότερο.
Μπορείς να προσθέσεις 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίσει το βράσιμο. Η ζάχαρη το σφίγγει!

Tip
Όταν παγώσει αν θέλεις βουτά σε λιωμένη κουβερτούρα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Καραμελωμένος χοιρινός σιδηρόδρομος

Το χοιρινό είναι ένα λιπαρό κρέας όμως με αυτό το αργό ψήσιμο φεύγουν και όλα τα λιπαρά του, γίνεται τραγανό, καραμελώνει και έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδανικό για μπουφέ ή οικουμενικό τρ...