Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοντοσούβλι

Υλικά
1500 γρ. χοιρινό μπούτι ή σπάλα κομμένο σε μικρά κομμάτια
750 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1 κ.σ. ξερή ρίγανη, τριμμένη
1 κ.σ. ξερό θυμάρι, τριμμένο
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (προαιρετικά)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
* Προαιρετικά βάζουμε κομμάτια ντομάτας, πιπεριάς και κρεμμυδιού περασμένα εναλλάξ με το κρέας στη σούβλα.

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρασί, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη δάφνη, το λιωμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, μπόλικο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε μέσα στη λεκάνη τα κομμένα κρεατικά και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, για να βραχούν καλά με το μείγμα της μαρινάδας. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες ή για όλο το βράδυ. Μόλις ολοκληρωθεί το μαρινάρισμα, βγάζουμε ένα-ένα τα κομμάτια των κρεατικών, τα σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Διατηρούμε τη μαρινάδα κατά μέρος. Πρέπει να στεγνώσουν τα κομμάτια, γιατί όταν μπουν στο φούρνο θα μαυρίσουν και θα πικρίσουν.

Για ψήσιμο στο φούρνο
Περνάμε σε καλαμάκια για σουβλάκι το κρέας εναλλάξ με το κρεμμύδι και τη ντομάτα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει ελάχιστο νερό για να κρατάνε υγρασία και να μη στεγνώσουν. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου φροντίζοντας να γυρίζουμε το κρέας να ψηθεί από όλες τις πλευρές. Ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα γυρίζοντας το φούρνο στο γκριλ αλλά με το ταψί μας όχι στην ψηλή αλλά στη μεσαία σκάλα. Αλατίζουμε με χοντρό αλάτι στο τέλος του ψησίματος και σερβίρουμε αφαιρώντας τα καλαμάκια.

Για ψήσιμο σε θράκα
Ετοιμάζουμε μέτρια θράκα στην ψησταριά. Η μέτρια θράκα έχει ανοιχτό και φωτεινό γκρι χρώμα, χωρίς όμως τις πυρακτωμένες λάμψεις που εμφανίζονται στη δυνατή θράκα. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη θράκα. Λαδώνουμε ελαφρώς τη μικρή σούβλα της ψησταριάς, δηλαδή τη σούβλα όπου συνήθως ψήνουμε το κοκορέτσι. Περνάμε στη σούβλα τα κομμάτια χοιρινού και αλατοπιπερώνουμε. Στερεώνουμε τη σούβλα στην πιο ψηλή θέση. Γυρίζουμε το κρέας όπως κάνουν συνήθως όταν σουβλίζουμε ή βάζουμε το μοτεράκι να μας ξεκουράσει.

Το ψήσιμο διαρκεί περίπου 1½ ώρα, μέχρι να γίνει ρόδινο και τραγανο το κρέας εξωτερικά και ζουμερό, αλλά καλά ψημένο στο εσωτερικό του. Μόλις περάσουν τα πρώτα 20 λεπτά ψησίματος, μπορούμε να αρχίσουμε να αλείφουμε ελαφρώς το κοντοσούβλι με τη μαρινάδα του. Κάθε φορά που στεγνώνει το κρέας, αλείφουμε ξανά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο περίπου για 1 ώρα και 10 λεπτά, αλείφοντάς το τακτικά με μαρινάδα, και δοκιμάζουμε αν το κρέας έχει ψηθεί ως εξής: Σταματάμε τη σούβλα και με μαχαίρι χαράζουμε ένα κομμάτι κρέατος, μέχρι η λάμα του να φτάσει στο μέταλλο της σούβλας. Αν το κοντοσούβλι είναι έτοιμο, το κρέας θα πρέπει να έχει πάρει ασπριδερή απόχρωση. Αν είναι ακόμη ροζέ ή κόκκινο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα και δοκιμάζουμε ξανά. Η δοκιμή πρέπει να γίνει με γρήγορες κινήσεις, για να μην καεί η πλευρά που έχει ακινητοποιηθεί πάνω από τη θράκα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!