Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιμάμ μπαϊλντί

Η νηστίσιμη και ελαφριά εκδοχή από τα αγαπημένα παπουτσάκια!

Υλικά
3 μελιτζάνες κομμένες στη μέση και χαραγμένες
6 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. τοματοπολτό
1 ντομάτας λιωμένη στο μούλτι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Χοντρό αλάτι
Πιπέρι
1 μικρό ποτήρι ελαιόλαδο
3 κόκκους μπαχάρι

Εκτέλεση
Κόψε τις μελιτζάνες κάθετα. Χάραξέ τες βαθιά χωρίς να την τρυπήσεις. Ρίχνεις χοντρό αλάτι και αφήνεις μια ώρα σε ένα σουρωτήρι. Έπειτα τις στίβεις να φύγει η πικράδα και βάζεις σε ένα ταψί. Ψήνεις για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Παράλληλα φτιάξε την γέμιση. Βάλε το ελαιόλαδο να ζεσταίνεται σε ένα τηγάνι. Κόψε τα κρεμμύδια σε φέτες και ρίξτα στο λάδι. Άφησε να μαραθούν λίγο, βάλε το σκόρδο και τα μπαχάρια να αρωματιστεί. Πρόσθεσε τον τοματοπολτό και σόταρε καλά. Τέλος βάλε τις ντομάτες που έχεις κάνει πολτό στο μούλτι, αλατοπιπέρωσε και βράσε για δέκα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ψιλόκοψε τον μαϊντανό και βάλε τον στη γέμιση στο τέλος. Ανακάτεψε και γέμισε τις μελιτζάνες. Συνέχισε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά. Αν δεν το θέλεις για νηστίσιμο, μπορείς να χοντροτρίψεις φέτα πριν το βάλεις στο φούρνο πάνω από την γέμιση.

Υ. Γ. Στη φίλη μου Μάγδα που νηστεύει όλη την Σαρακοστή και με έχει επιστρατεύσει να τις βρίσκω τις πιο νόστιμες νηστίσιμες συνταγές!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!