Εν όψη 25ης Μαρτίου μια διαφορετική έκδοση του κλασικού (για την ημέρα) μπακαλιάρου, σε κροκέτες! Ιδανική συνταγή για να "κρύψεις" το ψάρι από τα παιδιά αλλά και από εκείνους που δεν είναι λάτρεις της συγκεκριμένης παράδοσης!
Υλικά
500 γραμ. μπακαλιάρος, καθαρισμένος και ξαλμυρισμένος
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
1 μικρό κουτάκι μπύρα
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αν είναι παστός, πρέπει να τον ξαλμυρίσεις. Κόψε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τοποθέτησέ τον από την προηγούμενη μέρα σε μπολ. Τον σκεπάζεις με νερό, τον βάζεις στο ψυγείο και τον αφήνεις για μια μέρα, αλλάζοντας το νερό κάθε 4 ώρες, τουλάχιστον πέντε φορές. (Όσο πιο συχνά αλλάζεις το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει). Αφού ξαλμυρίσει τον αφήνεις σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά, τραβάς και αφαιρείς το δέρμα και τυχόν κόκκαλα, που υπάρχουν. Αν είναι κατεψυγμένος, τον αφήνεις να ξεπαγώσει, τραβάς κι αφαιρείς το δέρμα και όσα κόκκαλα έχει και τον κόβεις σε κομμάτια. Με τα δάχτυλα μαδάς τον μπακαλιάρο σε ίνες, τον βάζεις σε μπολ και προσθέτεις μέσα το αυγό, ελαφρά χτυπημένο και την μπύρα. Ρίξε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από αλεύρι και προσθέτεις λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίξε λίγο-λίγο το αλεύρι με ένα κουτάλι και ανακάτεψε μέχρι να φτιάξεις ένα μείγμα όχι πολύ σφιχτό. Ανακάτεψε πολύ καλά, να αναμειχθεί ο χυλός και έπειτα αφήνεις το μείγμα σκεπασμένο, στο ψυγείο, για τουλάχιστον 20 λεπτά, να ενωθούν οι γεύσεις. Βρέχεις ένα κουτάλι σε νερό, παίρνεις κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνεις στο καυτό λάδι. Τηγανίζεις τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τις βγάζεις σε απορροφητικό χαρτί, να απορροφήσει το πολύ λάδι και να στραγγίσουν. Σέρβιρε με σκορδιαλιά φυσικά!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου