Βράσιμο: Το μόνο που χρειάζεστε για να βράσεις το χταπόδι είναι μια μεγάλη κατσαρόλα και λίγο ξίδι ή ελάχιστο κρασί. Το βάζεις ολόκληρο και μαγειρεύετε σε πολύ σιγανή φωτιά. Για να ελέγχεις αν είναι έτοιμο, το τσιμπάς ελαφρά με ένα πιρούνι, ενώ δεν προσθέτεις ούτε αλάτι ούτε νερό. Για ένα κιλό υπολογίσεις περίπου 40' μαγείρεμα. Επειδή το 70% περίπου της σύστασής του είναι νερό, ο όγκος του θα μειωθεί αρκετά μετά το βράσιμο.
Ψήσιμο: Κόβεις τα πλοκάμια του χταποδιού στα δύο, ξεχωρίζοντας το χοντρό από το λεπτό μέρος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Λαδώνετε ελαφρώς τα κομμάτια και τα ψήνεις σε κάρβουνα (ή στο γκριλ) σε μέτρια θερμοκρασία για 10' περίπου από κάθε πλευρά.
Συντήρηση: Για να διατηρήσεις το χταπόδι (ιδιαίτερα εάν είναι βραστό) για αρκετές ημέρες (μία εβδομάδα τουλάχιστον), κόψε το σε κομμάτια, πρόσθεσε ξίδι και καλύψτε το με λάδι. Για έξτρα γεύση μπορείς να βάλεις λίγη ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κόκκινο, λευκό, μαύρο, πράσινο). Φύλαξέ το σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου