Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρεμμυδόσουπα

Μια πολύ διαφορετική σούπα από αυτές που έχεις συνηθίσει! Γευστική και νόστιμη! Εντυπωσιακή και στην εμφάνιση. Μπορείς να την προσφέρεις πριν απο το κυρίως γεύμα σε επίσημο δείπνο ή ως κυρίως πιάτο με μια σαλάτα εποχής ένα βράδυ με κρύο! Το κονιάκ δίνει αλλη διάσταση στη σούπα σου γι αυτό μην το παραλείψεις ή αν δεν έχεις βάλε ουίσκι!

Υλικά
50 γρ. βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
800 γρ. καθαρισμένα λευκά κρεμμύδια (περίπου 8-10), κομμένα σε φέτες ή ροδέλες
1 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. αλεύρι
1 μικρό ποτήρι κρασί λευκό
1 κ.γ. θυμάρι
1 φύλλο δάφνη  
2 λ. ζωμό βοδινού ζεστό (αν δεν έχεις βάλε έναν κύβο το ανάλογο νερό)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
8 φέτες ψωμί πάχους 1 εκατοστού
Γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση
Προετοιμάζεις τη σούπα: στο μάτι της κουζίνας, βάζεις το βούτυρο και το λάδι να κάψουν σε χαμηλή φωτιά μέσα σε κατσαρόλα για σούπα. Ρίχνεις τα κρεμμύδια και ανακατεύεις συχνά και τα σοτάρεις για 20 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώστε να χάσουν τα υγρά του χωρίς να καούν. Μετά τα πρώτα 20 λεπτά σοτάρισμα, προσθέτεις τη ζάχαρη και ανακατεύεις για περίπου 5 λεπτά τα κρεμμύδια ώστε να καραμελώσουν και να πάρουν χρώμα και γεύση. Προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις για άλλα 2-3 λεπτά. Καθώς το αλεύρι αφαιρεί τα υγρά, ρίχνεις αμέσως το κρασί και αφήνεις άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτεις τον ζωμό, το θυμάρι, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο. Βράζεις τη σούπα για άλλα 20-25 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και την αποσύρεις απ’ το μάτι για τουλάχιστον 10 λεπτά ώστε να πέσει η θερμοκρασία της (στη συνέχεια δεν θα πρέπει να βράζει στον φούρνο). Παράλληλα κάνε τα κρουτόν: Σε ένα ταψί στο μέσον του φούρνου, βάζεις τις φέτες του ψωμιού να φρυγανιστούν καλά περίπου 25 λεπτά στους 160°C. Αυτό θα γίνει για να επιπλεύσουν στη σούπα ως κρουτόν και να μην διαλυθούν μόλις μπούν στο υγρό. Πρέπει να πάρουν χρώμα και να είναι απόλυτα ξερές. Όταν γίνουν, τις αφαιρείς απ'τον φούρνο.
*Μέχρι εδώ μπορείς να φτιάξεις την κρεμμυδόσουπα νωρίτερα έτσι ώστε στο τελικό στάδιο του γκραντιναρίσματος να ζεσταθεί και να την σερβίρεις!
Το τελικό στήσιμο να γκρατινάρεις τα πιάτα: Προθερμαίνεις το γκριλ στους 220°C. Βάζεις την κρεμμυδόσουπα μέσα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη, γεμίζοντάς τα αρκετά κοντά στο χείλος τους και προσθέτεις σε κάθε πιάτο 2 από τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού και πάνω τους μπόλικο τριμμένο τυρί. Τα βάζεις στο γκριλ, στο ψηλό ράφι του φούρνου και τα παρακολουθείς για 4-6 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα! Σερβίρεις με προσοχή γιατί καίνε!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!