Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μελομακάρονα!

Τι Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα! Ένα ακόμα παραδοσιακό γλυκό! Τραγανά και μελωμένα!

ΥΛΙΚΆ
3 φλ. ελαιόλαδο
¼ φλ. ζάχαρη
½ φλ. χυμό πορτοκάλι
½ φλ. κονιάκ
1 κ.γλ.κοφτό σόδα
2 κ.γλ. baking powder
1 κ.σ. κανελογαρύφαλλα
9 φλ. αλεύρι 
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για πασπάλισμα 
ΣΙΡΌΠΙ:
1½ ποτήρι νερό
1½ ποτήρι ζάχαρη
1½ ποτήρι μέλι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Κοσκινίζεις το αλεύρι και προσθέτεις το baking powder. Σ’ένα μπολ βάζεις το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύεις με το χέρι ή με σύρμα. Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού βάζεις τη σόδα και ανακατεύεις γρήγορα με ένα κουταλάκι, μέχρι να φουσκώσει η σόδα. ΠΡΟΣΟΧΗ, η σόδα θα φουσκώσει ξαφνικά και θα ξεχειλίσει από το φλιτζάνι, γι’ αυτό κάνε τη διαδικασία πάνω από το μπολ, ώστε να χυθεί μέσα στο μείγμα. Προσθέτεις το κονιάκ και τα κανελογαρύφαλλα και συνεχίζεις το ανακάτεμα, ώστε να έχεις ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνεις σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύεις με το χέρι. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται ωραία. Τα πλάθεις μακρόστενα και δίνεις το κλασσικό σχέδιο με ένα πιρούνι, τσιμπάς από πάνω να κάνεις "κύματα". Τα τοποθετείς σε ταψί. Αφήνεις λίγο περιθώριο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 20-25′ (στον αέρα). Αν θέλεις να το ψήσουμε πάνω-κάτω (σε αντιστάσεις) θα βάλεις το φούρνο στους 180° για 30′. Μόλις ψηθούν τα αφήνεις να κρυώσουν. Βράζεις εντωμεταξύ το σιρόπι. Βουτάς τα κρύα μελομακάρονα στο πολύ ζεστό σιρόπι. Τα αφήνεις 1-2′ μέσα να μελώσουν αρκετά και τα τοποθετείς σε πιατέλα.  Πασπαλίζεις με τριμμένο καρύδι.

🎅Καλά Χριστούγεννα!!! 🎄

ΤΙΡ
Άφησέ τα να πιουν το σιρόπι τους και λιώσε σοκολάτα βούτηξέ τα μέσα ή κάνε σχέδια με ότι σοκολάτα σου αρέσει!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Τραχανάς...Πώς να τον φτιάξεις και πώς να το μαγειρέψεις!

Αυτή η εποχή, η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, είναι ιδανική για την παρασκευή τραχανά! Λιγότερο ή περισσότερο κάθε χρόνο φτιάχνουμε σπιτικό τραχανά! Σας προτείνω να κάνετε την συνταγή ...

Πέρλες βαλσάμικου

Πριν αρχίσεις, γέμισε ένα ψηλό ποτήρι νερού με ελαιόλαδο και βάλε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30 λεπτά. Το λάδι πρέπει να είναι πολύ κρύο, ώστε το βαλσάμικο ξύδι να κρυώσει πριν φτάσει στον πάτο του ποτηριού. Μόλις το λάδι είναι κρύο μπορείς να συνεχίσεις τη διαδικασία για τις πέρλες βαλσαμικού! Βάλε σε κρύο νερό 4 φύλλα ζελατίνης να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάλε 100 γραμμάρια