Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μελομακάρονα!

Τι Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα! Ένα ακόμα παραδοσιακό γλυκό! Τραγανά και μελωμένα!

ΥΛΙΚΆ
3 φλ. ελαιόλαδο
¼ φλ. ζάχαρη
½ φλ. χυμό πορτοκάλι
½ φλ. κονιάκ
1 κ.γλ.κοφτό σόδα
2 κ.γλ. baking powder
1 κ.σ. κανελογαρύφαλλα
9 φλ. αλεύρι 
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για πασπάλισμα 
ΣΙΡΌΠΙ:
1½ ποτήρι νερό
1½ ποτήρι ζάχαρη
1½ ποτήρι μέλι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Κοσκινίζεις το αλεύρι και προσθέτεις το baking powder. Σ’ένα μπολ βάζεις το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύεις με το χέρι ή με σύρμα. Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού βάζεις τη σόδα και ανακατεύεις γρήγορα με ένα κουταλάκι, μέχρι να φουσκώσει η σόδα. ΠΡΟΣΟΧΗ, η σόδα θα φουσκώσει ξαφνικά και θα ξεχειλίσει από το φλιτζάνι, γι’ αυτό κάνε τη διαδικασία πάνω από το μπολ, ώστε να χυθεί μέσα στο μείγμα. Προσθέτεις το κονιάκ και τα κανελογαρύφαλλα και συνεχίζεις το ανακάτεμα, ώστε να έχεις ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνεις σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύεις με το χέρι. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται ωραία. Τα πλάθεις μακρόστενα και δίνεις το κλασσικό σχέδιο με ένα πιρούνι, τσιμπάς από πάνω να κάνεις "κύματα". Τα τοποθετείς σε ταψί. Αφήνεις λίγο περιθώριο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 20-25′ (στον αέρα). Αν θέλεις να το ψήσουμε πάνω-κάτω (σε αντιστάσεις) θα βάλεις το φούρνο στους 180° για 30′. Μόλις ψηθούν τα αφήνεις να κρυώσουν. Βράζεις εντωμεταξύ το σιρόπι. Βουτάς τα κρύα μελομακάρονα στο πολύ ζεστό σιρόπι. Τα αφήνεις 1-2′ μέσα να μελώσουν αρκετά και τα τοποθετείς σε πιατέλα.  Πασπαλίζεις με τριμμένο καρύδι.

🎅Καλά Χριστούγεννα!!! 🎄

ΤΙΡ
Άφησέ τα να πιουν το σιρόπι τους και λιώσε σοκολάτα βούτηξέ τα μέσα ή κάνε σχέδια με ότι σοκολάτα σου αρέσει!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!