Σκληρό αλεύρι: εξασφαλίζει την απαραίτητη γλουτένη για να έχει συνοχή η ζύμη!
Νερό: φυσικά για να σχηματιστεί η ζύμη.
Μαγιά: δίνει τον απαραίτητο όγκο. Ξερή ή νωπή το αποτέλεσμα είναι το ίδιο! Η νωπή έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής οπότε πρέπει να την χρησιμοποιήσεις αμέσως μετά την αγορά της. Η ξερή μένει καιρό στο ντουλάπι και περιμένει να την χρησιμοποιήσεις!
Αλάτι: Δίνει νοστιμιά στη ζύμη! Ρίξε το αλάτι αφού ξεκινήσεις το ζύμωμα γιατί η παρουσία του καταστέλλει την δράση της μαγιάς!
Ζάχαρη: Η τροφή της μαγιάς. Οι ζαχαρομύκητες (που αποτελούν την μαγιά) ενεργοποιούνται και αρχίζουν την παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα το φούσκωμα!
Ελαιόλαδο: Κάνει την ζύμη τραγανή εξωτερικά χωρίς να την κάνει σκληρή και της δίνει νοστιμιά!
Νερό: φυσικά για να σχηματιστεί η ζύμη.
Μαγιά: δίνει τον απαραίτητο όγκο. Ξερή ή νωπή το αποτέλεσμα είναι το ίδιο! Η νωπή έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής οπότε πρέπει να την χρησιμοποιήσεις αμέσως μετά την αγορά της. Η ξερή μένει καιρό στο ντουλάπι και περιμένει να την χρησιμοποιήσεις!
Αλάτι: Δίνει νοστιμιά στη ζύμη! Ρίξε το αλάτι αφού ξεκινήσεις το ζύμωμα γιατί η παρουσία του καταστέλλει την δράση της μαγιάς!
Ζάχαρη: Η τροφή της μαγιάς. Οι ζαχαρομύκητες (που αποτελούν την μαγιά) ενεργοποιούνται και αρχίζουν την παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα το φούσκωμα!
Ελαιόλαδο: Κάνει την ζύμη τραγανή εξωτερικά χωρίς να την κάνει σκληρή και της δίνει νοστιμιά!
Η ΖΎΜΗ ⬇
➡500 γρ. αλεύρι σκληρό, 1/2 φακελάκι σκληρή μαγιά, 300 ml. νερό, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γλ. αλάτι, 1 κ.γλ. ζάχαρη.
Ανακάτεψε όλα τα υλικά εκτός απ το αλάτι, βάλε το λίγο πιο μετά εξήγησα γιατί. Ζύμωσε και πλάσε τη ζύμη σε μπάλα, άλειψε με ελαιόλαδο και άφησε σε μπολ σκεπασμένη για 1 ώρα τουλάχιστον.
➡500 γρ. αλεύρι σκληρό, 1/2 φακελάκι σκληρή μαγιά, 300 ml. νερό, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γλ. αλάτι, 1 κ.γλ. ζάχαρη.
Ανακάτεψε όλα τα υλικά εκτός απ το αλάτι, βάλε το λίγο πιο μετά εξήγησα γιατί. Ζύμωσε και πλάσε τη ζύμη σε μπάλα, άλειψε με ελαιόλαδο και άφησε σε μπολ σκεπασμένη για 1 ώρα τουλάχιστον.
Η αυθεντική ιταλική πίτσα έχει λεπτή και τραγανή βάση!
Η συγκεκριμένη κάνει 4 τέτοιες βάσεις.
Αν την θέλεις πιο αφράτη και ελληνική χώρισε στα 2!
Η συγκεκριμένη κάνει 4 τέτοιες βάσεις.
Αν την θέλεις πιο αφράτη και ελληνική χώρισε στα 2!
Η ΣΆΛΤΣΑ⬇
➡το καλύτερο θα ήταν να φτιάξεις την δική σου σάλτσα με φρέσκες ώριμες ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικό και θυμάρι, ζάχαρη, πελτέ, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο!
➡το καλύτερο θα ήταν να φτιάξεις την δική σου σάλτσα με φρέσκες ώριμες ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικό και θυμάρι, ζάχαρη, πελτέ, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο!
TOPPINGS
Τα τυριά⬇
Γκούντα Ένταμ Έμενταλ➡ λιώνουν εύκολα και δίνουν ελαστική υφή!
Γραβιέρα Κασέρι➡ Έχουν πιο πλούσια γεύση. Χρησιμοποίησέ τα σε πίτσα με λιγότερα υλικά!
Φέτα Ανθότυρο Κατίκι➡ Ελληνικά παραδοσιακά τυριά με ιδιαίτερη γεύση.
Μοτσαρέλα➡ Το κλασσικό ιταλικό τυρί για πίτσα. Ουδέτερη γεύση, ελαστική υφή. Ταιριάζει με ελαιόλαδο, φρέσκο βασιλικό και ντοματίνια!
Παρμεζάνα➡ για τους πιο τολμηρούς, πλούσια γεύση και ταιριάζει με όλα αλλαντικά, λαχανικά ή ψάρια!
Blue Cheese Γκοργοτζόλα Προβολόνε Κατσικίσιο Τυρί Chevre➡ Ιδιαίτερη γεύση που ταιριάζει με τα λαχανικά, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα φρέσκα αρωματικά λαχανικά.
Τα τυριά⬇
Γκούντα Ένταμ Έμενταλ➡ λιώνουν εύκολα και δίνουν ελαστική υφή!
Γραβιέρα Κασέρι➡ Έχουν πιο πλούσια γεύση. Χρησιμοποίησέ τα σε πίτσα με λιγότερα υλικά!
Φέτα Ανθότυρο Κατίκι➡ Ελληνικά παραδοσιακά τυριά με ιδιαίτερη γεύση.
Μοτσαρέλα➡ Το κλασσικό ιταλικό τυρί για πίτσα. Ουδέτερη γεύση, ελαστική υφή. Ταιριάζει με ελαιόλαδο, φρέσκο βασιλικό και ντοματίνια!
Παρμεζάνα➡ για τους πιο τολμηρούς, πλούσια γεύση και ταιριάζει με όλα αλλαντικά, λαχανικά ή ψάρια!
Blue Cheese Γκοργοτζόλα Προβολόνε Κατσικίσιο Τυρί Chevre➡ Ιδιαίτερη γεύση που ταιριάζει με τα λαχανικά, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα φρέσκα αρωματικά λαχανικά.
Τα αλλαντικά⬇
Μπέικον Λουκάνικο Σαλάμι Πεπερόνε Τσορίζο➡ Βάλε σε λεπτές φέτες και άφησε να ψηθούν με τα άλλα υλικά!
Προσούτο➡ Πρόσθεσε προς το τέλος του ψησίματος γιατί αλλιώς σκληραίνει και γίνεται αλμυρό!
Ζαμπόν από χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα➡ Σκέπασε με τυριά για να μην στεγνώσουν στο ψήσιμο!
Σουτζούκι➡ Απο την αρχή του ψησίματος σε λεπτές φέτες για να δώσει πικάντικη γεύση!
Μπέικον Λουκάνικο Σαλάμι Πεπερόνε Τσορίζο➡ Βάλε σε λεπτές φέτες και άφησε να ψηθούν με τα άλλα υλικά!
Προσούτο➡ Πρόσθεσε προς το τέλος του ψησίματος γιατί αλλιώς σκληραίνει και γίνεται αλμυρό!
Ζαμπόν από χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα➡ Σκέπασε με τυριά για να μην στεγνώσουν στο ψήσιμο!
Σουτζούκι➡ Απο την αρχή του ψησίματος σε λεπτές φέτες για να δώσει πικάντικη γεύση!
Τα λαχανικά⬇
Πιπεριές χρωματιστές➡ σε λεπτές φέτες!
Μανιτάρια➡ Αν χρησιμοποιήσεις φρέσκα σώταρε πριν με λίγο ελαιόλαδο. Αν βάλεις κονσέρβας στράγγισε καλά! Αποξηραμένα είναι διαφορετικό. Τρίψε τα στο μίξερ και πασπάλισε πάνω απ'την σάλτσα!
Κολοκυθάκια Μελιτζάνες➡ Σε λεπτές φέτες, αλατοπιπερωμένα, και ελαφρώς σοταρισμένα. Άπλωσε πάνω από την σάλτσα και ρίξε από πάνω τυριά!
Τοματίνια φρέσκα➡ Κόψε τα στη μέση αλατοπιπέρωσε, ράντισε με ελαιόλαδο και σε συνδυασμό με βασιλικό μοίρασε πάνω από όλα τα υλικά!
Πιπεριές χρωματιστές➡ σε λεπτές φέτες!
Μανιτάρια➡ Αν χρησιμοποιήσεις φρέσκα σώταρε πριν με λίγο ελαιόλαδο. Αν βάλεις κονσέρβας στράγγισε καλά! Αποξηραμένα είναι διαφορετικό. Τρίψε τα στο μίξερ και πασπάλισε πάνω απ'την σάλτσα!
Κολοκυθάκια Μελιτζάνες➡ Σε λεπτές φέτες, αλατοπιπερωμένα, και ελαφρώς σοταρισμένα. Άπλωσε πάνω από την σάλτσα και ρίξε από πάνω τυριά!
Τοματίνια φρέσκα➡ Κόψε τα στη μέση αλατοπιπέρωσε, ράντισε με ελαιόλαδο και σε συνδυασμό με βασιλικό μοίρασε πάνω από όλα τα υλικά!
Τα υπόλοιπα⬇
Ελιές➡ Χωρίς κουκούτσια φυσικά! Ότι είδος σ'αρέσει, ολόκληρες ή ψιλοκομμένες!
Πάστα ελιάς➡ Άπλωσε με την σάλτσα ντομάτας. Για πιο ελληνικές γεύσεις!
Λιαστές ντομάτες➡ Αν είναι σε λάδι στράγγιξε και ψιλόκοψε. Μην το παρακάνεις έχουν δυνατή γεύση!
Αντζούγιες➡ Μόνο φιλέτο αντζούγιας σε λάδι! Στράγγιξε και βάλε τες ολόκληρες ή ψιλοκομμένες. Δεν θυμίζουν ψάρι αλλά δίνουν ιδιαίτερη γεύση!
Ελιές➡ Χωρίς κουκούτσια φυσικά! Ότι είδος σ'αρέσει, ολόκληρες ή ψιλοκομμένες!
Πάστα ελιάς➡ Άπλωσε με την σάλτσα ντομάτας. Για πιο ελληνικές γεύσεις!
Λιαστές ντομάτες➡ Αν είναι σε λάδι στράγγιξε και ψιλόκοψε. Μην το παρακάνεις έχουν δυνατή γεύση!
Αντζούγιες➡ Μόνο φιλέτο αντζούγιας σε λάδι! Στράγγιξε και βάλε τες ολόκληρες ή ψιλοκομμένες. Δεν θυμίζουν ψάρι αλλά δίνουν ιδιαίτερη γεύση!
ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΆ ΓΕΎΣΗΣ⬇
➡Θυμάρι ξερό ή φρέσκο
➡Βασιλικός φρέσκος
➡Ρίγανη για την ελληνική εκδοχή
➡Φρεσκοτριμμένο πιπέρι μετά το ψήσιμο
➡Θυμάρι ξερό ή φρέσκο
➡Βασιλικός φρέσκος
➡Ρίγανη για την ελληνική εκδοχή
➡Φρεσκοτριμμένο πιπέρι μετά το ψήσιμο
ΤΟ ΨΉΣΙΜΟ⬇
➡Πριν,προθέρμανε για 20 λεπτά τον φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία του αέρα!
➡Έπειτα βάλε το ταψί στο χαμηλότερο ράφι.
➡Ψήσε στους 225-240 βαθμούς για το καλύτερο αποτέλεσμα!
➡Μια λεπτή πίτσα χρειάζεται 12-15'.
➡Αν την κάνεις πιο παχιά τότε πρόψησε λίγο την βάση.
➡Πάντα να υπολογίζεις τα υλικά! Αν την παραφορτώσεις θα βγάλουν υγρασία και θα αργήσει να ψηθεί εσωτερικά, ενώ περιμετρικά θα ξεραθεί!
➡Πριν,προθέρμανε για 20 λεπτά τον φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία του αέρα!
➡Έπειτα βάλε το ταψί στο χαμηλότερο ράφι.
➡Ψήσε στους 225-240 βαθμούς για το καλύτερο αποτέλεσμα!
➡Μια λεπτή πίτσα χρειάζεται 12-15'.
➡Αν την κάνεις πιο παχιά τότε πρόψησε λίγο την βάση.
➡Πάντα να υπολογίζεις τα υλικά! Αν την παραφορτώσεις θα βγάλουν υγρασία και θα αργήσει να ψηθεί εσωτερικά, ενώ περιμετρικά θα ξεραθεί!
Η ΔΙΚΉ ΣΟΥ ΚΑΤΕΨΥΓΜΈΝΗ ΒΆΣΗ⬇
➡Ετοίμασε τις βάσεις για πίτσα, και πρόσψησε τες για 6 λεπτά στους 230 βαθμούς! Άφησε να κρυώσουν, τύλιξε καλά με μεμβράνη και κράτα τες στην κατάψυξη! Έτσι θα χεις πάντα έτοιμη βάση που θα 'χει ξεπαγωσει μέχρι να μαζέψεις τα υλικά και να κάνεις την σάλτσα!
➡Ετοίμασε τις βάσεις για πίτσα, και πρόσψησε τες για 6 λεπτά στους 230 βαθμούς! Άφησε να κρυώσουν, τύλιξε καλά με μεμβράνη και κράτα τες στην κατάψυξη! Έτσι θα χεις πάντα έτοιμη βάση που θα 'χει ξεπαγωσει μέχρι να μαζέψεις τα υλικά και να κάνεις την σάλτσα!
ΤΙΡ⬇
✔Οι Ιταλοί λένε "ωμές" τις πίτσες που έχουν υλικά που δεν ψήνονται ή ψήνονται για λίγη ώρα! Ρόκα, Προσούτο, Ντοματίνια, Φλοίδες Παρμεζάνας.
✔Κλασσικό ιταλικό τυρί είναι και η ρικότα. Κλασσικός συνδυασμός είναι ρικότα, ελιές, κάπαρη, αντζούγιες και ρόκα! Αντικατέστησε την ρικότα με ανθότυρο!
✔Συνδυασμός γαρίδα-παρμεζάνα. Διαφορετική πίτσα!
✔Ψητά λαχανικά. Ταιριάζουν με λευκά τυριά χοντροκομμένα με το χέρι!
✔Οι Ιταλοί λένε "ωμές" τις πίτσες που έχουν υλικά που δεν ψήνονται ή ψήνονται για λίγη ώρα! Ρόκα, Προσούτο, Ντοματίνια, Φλοίδες Παρμεζάνας.
✔Κλασσικό ιταλικό τυρί είναι και η ρικότα. Κλασσικός συνδυασμός είναι ρικότα, ελιές, κάπαρη, αντζούγιες και ρόκα! Αντικατέστησε την ρικότα με ανθότυρο!
✔Συνδυασμός γαρίδα-παρμεζάνα. Διαφορετική πίτσα!
✔Ψητά λαχανικά. Ταιριάζουν με λευκά τυριά χοντροκομμένα με το χέρι!
Τώρα λοιπόν τα ξέρεις όλα... Συνδυασμούς, γεύσεις, ζύμη, σάλτσα! Δεν έχεις δικαιολογία! Την επόμενη φορά φτιάξε την δική σου πίτσα από την αρχή!
Enjoy
Enjoy
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου