Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λαχανικά Γκρατέν

Καλοκαιρινή συνταγή, σχετικά ελαφριά αφού περιέχει τόσα φρέσκα λαχανικά της εποχής... Δοκίμασέ την ακόμη κι αν τα λαχανικά δεν είναι απ'τα αγαπημένα σου φαγητά...

ΥΛΙΚΑ
2 μελιτζάνες
3 κολοκυθάκια
1 κιλό ώριμες ντομάτες
1 κουτάλα ελαιόλαδο
300 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Λίγο βασιλικός
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύνε τις μελιτζάνες, καθάρσέ'τες και κόψε'τες σε μακρόστενες φέτες. Πλύνε και καθάρισε τα κολοκυθάκια και κόψε'τα και αυτά σε μακρόστενες φέτες. Πλύνε τις ντομάτες και κόψε'τες σε ροδέλες.
Τοποθέτησε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, εναλλάξ με τα κολοκυθάκια. Βάλε από πάνω τις ροδέλες ντομάτας. Αλατοπιπέρωσε πρόσθεσε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και πασπάλισε με τα ψιλοκομμένα αρωματικά λαχανικά και το τυρί τριμμένο. Κάλυψε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και βάλε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 25 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν το βγαλεις απ'τον φούρνο βγάλε το αλουμινόχαρτο και να πάρει χρώμα το τυρί και να κάνει κρουστά! 

Τip
*Αντί για κίτρινα τυριά μπορεις να χρησιμοποιήσεις φέτα και λίγη τριμμένη φρυγανιά για να κάνει κρούστα!
*Πρόσθεσε ότι άλλο λαχανικό θέλεις, μόνο πρόσεξε όσα είναι σκληρά (μπρόκολο, φασολάκια φρέσκα) να τα βράσεις λίγο και να τα αφήσεις να στραγγίξουν καλά πριν τα προσθέσεις!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!