Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ατομικές κοτόπιτες

Ζουμερές ατομικές κοτόπιτες με λαχανικά. Ένα πλήρες νόστιμο γεύμα. Είναι μία πρωτότυπη πίτα που μπορείς να σερβίρεις για κυρίως πιάτο με πράσινη σαλάτα δίπλα και ένα ποτήρι λευκό κρασί!

Υλικά (4 ατομικά φαρμάκια)
1 φύλλο σφολιάτας
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
300 γρ. νερό ή ζωμός κοτόπουλο
100 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μουστάρδα
Χυμό από ένα λεμόνι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
250 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
3 φιλέτα κοτόπουλου βρασμένα και ψιλοκομμένα
1/2.ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
100 γρ. κίτρινο μαλακό τυρί τριμμένο (γκούντα, τσένταρ, ένταμ, παρμεζάνα, ή μιξ κτλ)
1 κρόκο ελαφρά χτυπημένο
Αλάτι και Πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μέτρια φωτιά λιώνεις το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτεις το αλεύρι ανακατεύοντας με σίρμα. Προσθέτεις σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και τον ζωμό ή το νερό. Ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να γίνει μία απαλή σάλτσα. Βράζεις για περίπου 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνεις, όχι πολύ αλάτι γιατί θα μπει και το τυρί. Βάζεις την μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και αφήνεις να βράσει ακόμα 2 λεπτά. Σε τηγάνι σοτάρεις, με λίγο λάδι, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τα καρότα και το ζαμπόν. Εκτός φωτιάς πρόσθεσε το κρασί και ανακάτεψε λίγο και βάλε πάλι στη φωτιά για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίξε αυτό το μείγμα στην σάλτσα που ετοίμασες νωρίτερα. Πρόσθεσε μέσα σ'αυτήν και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αυγό) και ανακάτεψε καλά να ομογενοποιηθούν. Μοίρασε την γέμιση σε τέσσερα φαρμάκια. Κόψε τέσσερα κομμάτια σφολιάτας να εφάπτουν στα φαρμάκια και σκέπασε με την ζύμη τα πιτάκια πιέζοντας καλά στις άκρες να κολλήσουν. Χάραξε ελαφρώς σε δύο τρία σημεία, για να φεύγουν οι ατμοί. Χτύπησε λίγο τον κρόκο και αλειψε τη ζύμη για να γυαλίσει και να πάρει ωραίο χρώμα.  Ψήνεις σε προθερμασμένο για μισή ώρα στους 180°C μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η σφολιάτας. Σερβίρεις όσο είναι ζέστη!

Τip
Αν δεν έχεις ατομικά πυρέξ πάρε φαρμάκια μιας χρήσης. Γέμισέ τα κανονικά και σκέπασε μς σφολιάτα. Χάραξε κι εδώ όμως για να φεύγουν οι ατμοί! Θα χρειαστείς περίπου 12-15 φαρμάκια! Έτσι κάνεις το τέλειο ορεκτικό. Είναι μία καλή ιδέα για μπουφέ επίσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!