Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βολοβάν/vol au vent

Μπορείς να πεις πως είναι σαν "θήκες" φτιαγμένες από σφολιάτα. Τις φτιάχνεις σε διάφορα σχήματα, και είναι κενές μέσα ώστε να μπορείς να τις γεμίσεις με ό,τι θέλεις, αλμυρό ή γλυκό.

ΥΛΙΚΆ
1 φύλλο σφολιάτα
1 κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο
νεράκι, για το άλειμμα

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Απλώνεις μπροστά σου το φύλλο της σφολιάτας. Αν θέλεις να κάνεις σχήμα, τότε πάρε ένα κουπ πατ και κόψε τα σχήματα που θέλεις. Μπορείς να τα κάνεις απλώς τετράγωνα, κόβοντας τη σφολιάτα με το μαχαίρι. Απλώς πρόσεξε να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος. Ανακάτεψε τον κρόκο του αυγού με λίγο νεράκι. Πάρε ένα κομμάτι σφολιάτας και αλείψτε το με τον κρόκο. Βάλε ένα δεύτερο κομμάτι σφολιάτας από πάνω. Αυτό για να αποκτήσει μεγαλύτερο ύψος το βολοβάν μας. Πάρε ένα κουπ πατ στο ίδιο σχήμα αλλά μικρότερο, να έχει ένα περιθώριο ομοιόμορφο στα πλαϊνά, τοποθέτησε το σωστά πάνω στο βολοβάν και πατήστε να φτάσει ΣΧΕΔΌΝ μέχρι κάτω (προσοχή να μη το κόψεις τελείως). Αλλιώς χάραξε με το μαχαίρι θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα! Άλειψε τα με τον κρόκο του αυγού και βάλε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο,
στους 200°C, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα, να έχουν ανέβει πολύ και να είναι στέρεα. Φυσικά παίζει ρόλο το μέγεθος των βολοβάν καθώς και ο φούρνος σου, οπότε μην ξεχαστείς! Μόλις τα βγάλεις απ το φούρνο, με ένα μαχαιράκι, πέρασε το σημείο που είχες κάνει το κόψιμο. Θέλει λίγη προσοχή εδώ για να μη σπάσει το κέντρο, που θα γίνει το καπάκι του βολοβάν. Σήκωσε με προσοχή το καπάκι και κράτησέ το στην άκρη. Εάν δε σε ενδιαφέρει να έχει καπάκι το βολοβάν σας, μπορείς απλώς να πιέσεις το κομμάτι αυτό προς τα μέσα. Το βολοβάν είναι έτοιμο. Θα δεις πως είναι κούφιο μέσα, έτοιμο να δεχτεί τη γέμιση.  Άφησε να κρυώσουν καλά και μετά γεμισε τα με ό,τι θέλεις, βάλε τα καπάκια και... σέρβιρε! Τα βολοβάν μπορούν να γίνουν κρύα ή ζεστά μεζεδάκια καθώς και αλμυρά ή γλυκά. 'Ο,τι πρέπει για μπουφέ.

ΤΙΡ
-Είναι πολύ πιο βολικό να φτιάξεις τετράγωνα βολοβάν. Εάν τα φτιάξεις σε άλλα σχήματα, περισσεύει ζύμη. Μπορείς πάντα να την ξαναζυμώσεις, αλλά δεν
γίνονται τόσο αφράτα μετά.

-Μη τα κάνεις πολύ μεγάλα. Μέχρι 5 εκ. είναι καλά.

-Άφησε κρυώσουν πριν τα γεμίσεις. Αν πρόκειται να τα σερβίρεις  ως κρύο ορεκτικό, φρόντισε να τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου για κάνα μισάωρο, γιατί είναι πιο νόστιμα έτσι.

-Αν τα σερβίρεις ως ζεστά ορεκτικά, γέμισέ τα και όταν θέλεις, βάλε τα στο φούρνο για 10 λεπτά. Τα βολοβάν είναι πιο νόστιμα όταν είναι φρέσκα.

-Μπορείς να τα κρατήσεις σε
αεροστεγή συσκευασία για μια μέρα. Δεν παθαίνουν τίποτα, αλλά χάνουν λίγο τη νοστιμάδα τους.

-Μπορείς όμως να τα συσκευάσεις καλά και να τα καταψύξεις ΠΡΙΝ τα ψησεις. Διατηρούνται στην κατάψυξη μέχρι και ένα μήνα. Μετά τα βγάζεις και τα ψήνεις όπως είναι από την κατάψυξη, αφού τα περάσεις με το αυγό.

-Πιο εύκολος τρόπος είναι να
πάρεις τα έτοιμα τετράγωνα ή στρογγυλά κομμάτια σφολιάτας και να φτιάξεις τα βολοβάν με αυτά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Καραμελωμένος χοιρινός σιδηρόδρομος

Το χοιρινό είναι ένα λιπαρό κρέας όμως με αυτό το αργό ψήσιμο φεύγουν και όλα τα λιπαρά του, γίνεται τραγανό, καραμελώνει και έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδανικό για μπουφέ ή οικουμενικό τρ...