Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φοκάτσια/Focaccia

Μυρωδάτο Ιταλικό ψωμί. Είναι σαν χοντρή πίτσα. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να βάλεις ότι θέλεις στην επιφάνεια. Βέβαια επειδή γίνεται πιό χοντρό καλύτερα να προτιμήσεις αρκετά αρωματικά και λίγα υλικά. Είναι ένα σύνθετο ωραίο ψωμάκι! Το ζύμωμά της παραδοσιακά γίνεται με το χέρι. Μην ξεχνάς εδώ το ζυμάρι πρέπει να είναι χοντρό και όχι λεπτό σαν της πίτσας. Μπορείς να το κάνεις στρόγγυλο ή τετράγωνο.

Υλικά (ταψί φούρνου)
Ζύμη 500 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
Γέμιση  2 κ.γλ. χοντρό αλάτι
1 κ.γλ. βασιλικό ξερό
8 ντοματίνια στη μέση
10 ελιές στη μέση
Λίγο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνε λακκουβίτσα στη μέση και ρίξε όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το νερό. Ρίξε σιγά σιγά το νερό και ξεκίνα το ζύμωμα παίρνοντας σιγά σιγά το αλεύρι από γύρω, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.  Αν έχεις μίξερ με γάντζο ρίξε στον κάδο όλα τα υλικά της ζύμης και χτυπά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Βάζεις τη ζύμη σε αλευρωμένη λεκάνη και σκεπάζεις με πετσέτα αφήνεις σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο.  Όταν είναι έτοιμη την βάζεις σε ταψί με λαδόκολλα. πιέζεις με τα δάχτυλα, όχι πολύ πρέπει να έχει πάχος. Πασπαλίζεις με χοντρό αλάτι και βασιλικό όλη την επιφάνεια. Στρώνεις τα ντοματίνια, τις ελιές και από πάνω βάζεις το δενδρολίβανο. Ψήνεις στους 180°C για 30-35 μέχρι να χρυσαφίσει και να φουσκώσει αρκετά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!