Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι

Νοστιμότατο πιάτο, ιδανικό για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο. Χορταστική ιδέα για το τραπέζι σας!

Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή
κατεψυγμένα
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένο
½ φλ. ρύζι γλασσέ
½ φλ. κρασί
1½ κ.σ. ντοματοπελτέ
1 πρέζα ζάχαρη
2 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι και Πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένει και καθαρίζεις καλά τα καλαμαράκια. Αφαιρείς τα πόδια τραβώντας τα. Βγάζεις, προσεκτικά με το δάχτυλό σου, το διαφανές κοκαλάκι και ότι άλλο έχει μέσα, ξεπλένεις καλά. Καθαρίζεται πολύ εύκολα. Ψιλοκόβεις τα πόδια. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνεις ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρεις ελαφρά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτεις το ρύζι ανακατεύεις για 1', βάζεις τα πόδια, ανακατεύεις πάλι και σβήνεις με το κρασί. Αφήνεις να βράσει για 3', προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζεις, ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει, για 5'. Έπειτα ρίχνεις τη γέμιση σ'ένα σουρωτήρι, τοποθετημένο μέσα σε μπολ και κρατήσεις τα ζουμιά που θα βγάλει. Αφήνεις τη γέμιση να κρυώσει λίγο και μ'ένα κουταλάκι, αρχίζεις να γεμίζεις τα καλαμαράκια, χωρίς να τα παραγεμίσεις όμως, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι. Κλείνεις το κάθε καλαμαράκι με μια οδοντογλυφίδα και τα τοποθετείς σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Μόλις τελειώσεις με την διαδικασία βάζεις την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνεις ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί, προσθέτεις το ζουμί που κρατήσες νωρίτερα, 1½ κούπα ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Τα σκεπάζεις και τα βράζεις για 20'-25' περίπου, έως ότου μαλακώσουν τα καλαμαράκια και μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, αν χρειαστεί προσθέτεις νερό και δεν ανακατεύεις καθόλου! Αφαιρείς τις οδοντογλυφίδες από τα καλαμαράκια και τα σερβίρεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Καραμελωμένος χοιρινός σιδηρόδρομος

Το χοιρινό είναι ένα λιπαρό κρέας όμως με αυτό το αργό ψήσιμο φεύγουν και όλα τα λιπαρά του, γίνεται τραγανό, καραμελώνει και έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδανικό για μπουφέ ή οικουμενικό τρ...