Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι

Νοστιμότατο πιάτο, ιδανικό για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο. Χορταστική ιδέα για το τραπέζι σας!

Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή
κατεψυγμένα
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένο
½ φλ. ρύζι γλασσέ
½ φλ. κρασί
1½ κ.σ. ντοματοπελτέ
1 πρέζα ζάχαρη
2 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι και Πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένει και καθαρίζεις καλά τα καλαμαράκια. Αφαιρείς τα πόδια τραβώντας τα. Βγάζεις, προσεκτικά με το δάχτυλό σου, το διαφανές κοκαλάκι και ότι άλλο έχει μέσα, ξεπλένεις καλά. Καθαρίζεται πολύ εύκολα. Ψιλοκόβεις τα πόδια. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνεις ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρεις ελαφρά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτεις το ρύζι ανακατεύεις για 1', βάζεις τα πόδια, ανακατεύεις πάλι και σβήνεις με το κρασί. Αφήνεις να βράσει για 3', προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζεις, ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει, για 5'. Έπειτα ρίχνεις τη γέμιση σ'ένα σουρωτήρι, τοποθετημένο μέσα σε μπολ και κρατήσεις τα ζουμιά που θα βγάλει. Αφήνεις τη γέμιση να κρυώσει λίγο και μ'ένα κουταλάκι, αρχίζεις να γεμίζεις τα καλαμαράκια, χωρίς να τα παραγεμίσεις όμως, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι. Κλείνεις το κάθε καλαμαράκι με μια οδοντογλυφίδα και τα τοποθετείς σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Μόλις τελειώσεις με την διαδικασία βάζεις την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνεις ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί, προσθέτεις το ζουμί που κρατήσες νωρίτερα, 1½ κούπα ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Τα σκεπάζεις και τα βράζεις για 20'-25' περίπου, έως ότου μαλακώσουν τα καλαμαράκια και μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, αν χρειαστεί προσθέτεις νερό και δεν ανακατεύεις καθόλου! Αφαιρείς τις οδοντογλυφίδες από τα καλαμαράκια και τα σερβίρεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!