Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κέικ λεμόνι... το καλύτερο!

Αναμφίβολα είναι το πιό νόστιμο γλυκό που έχω δοκιμάσει με λίγα και απλά υλικά!!! Η ζωή, λένε, όταν σου δίνει λεμόνια φτιάχνεις λεμονάδα... Όχι, φτιάξε το λεμονοκέικ αυτό και δεν θα το μετανιώσεις! Είναι από τα πιό αφράτα κέικ. Όταν τρως νομίζεις πως σκάει στον ουρανίσκο σου λεμονάτος αέρας! Μην το φοβηθείς. Το κέικ γίνεται γλυκό. Το περιχύνεις με το γλάσσο λεμονιού. Αυτή η γλυκόξινη γεύση έρχεται και δένει... Πραγματικά δεν θ το πιστεύεις! Ιδανικό και για τούρτα αν το επικαλύψεις με σαντιγί και κάνεις έναν ωραίο στολισμό!

Υλικά: (μακρόστενη φόρμα κέικ)
250 γρ. μαργαρίνη μαλακωμένη
250 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από 2 μεγάλα λεμόνια
Χυμό από 1 λεμόνι 
4 αυγά (χωριστά κρόκοι-ασπράδια)
270 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλ. αμύγδαλα ή καρύδια χοντροκομμένα
Γλάσσο 100 γρ. ζάχαρη άχνη
Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Αλείφεις τη φόρμα με το βούτυρο. Ανάβεις το φούρνο στους 180°C. Χτυπάς τα ασπράδια σε μαρέγκα.  Έπειτα συνεχίζεις σε άλλο μπολ χτυπώντας τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το ξύσμα ώσπου το μείγμα να γίνει αφράτο. Ρίχνεις διαδοχικά τους κρόκους. Μόλις ομογενοποιηθούν αποσύρεις από το μίξερ. Αναμειγνύεις την μαρέγκα, με μία μαρίζ, με το υπόλοιπο μιεμείγμα. Προσθέτεις το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το μπέικιν, το χυμό λεμονιού και τα καρύδια. Μεταφέρεις το μείγμα στη φόρμα και ψήνεις 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να χρυσίσει. Παράλληλα φτιάξε το γλάσο  Κοσκινίζεις την άχνη και ανακατεύεις καλά  με το χυμό του λεμονιού. Απλώνεις καλά πάνω στο κέικ όσο είναι ζεστό και αφήνεις μέσα στον φούρνο για 5 λεπτά χωρίς να είναι αναμμένος. Με την θερμοκρασία που έχει.

Τip
Αν δεν έχεις ζυγαριά, το μπολάκι της μαργαρίνης είναι 250 γρ. Μέσα σε αυτό υπολόγισε και την ζάχαρη (1 μπολάκι) και το αλεύρι (1 μπολάκι και 2κ.σ.). Όσο για το γλάσσο βάλε λίγο λιγότερη άχνη από το μισό μπολάκι!

Καλή Όρεξη!!!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!