Σαρακοστιανά... Θα είναι όλα εκεί στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Το ίδιο τραπέζι κάθε χρόνο με τα κλασικά πιάτα. Τα ίδια παραδοσιακά φαγητά, με νέα ματιά, τα κάνουνε το ίδιο νόστιμα αλλά... κάπως αλλιώς! Η συνταγή για λαγάνα μένει αναλλοίωτη! Η ταραμοσαλάτα, τα τηγανιτά καλαμαράκια, οι σουπιές με τα χορταρικά, φάβα. Αχινοί και γυαλιστερές με λεμόνι, ολόφρεσκα! Φυσικά χταποδάκι στη σχάρα με λαδόξιδο, δεν γίνεται να λείπει!!! Εε πρέπει να βάλουμε και κάτι σε λαχανικό, έτσι για ορεκτικό, ντολμαδάκια γιαλαντζί βέβαια. Σπιτικά ή κονσέρβα πρέπει να κάνουν το πέρασμά τους από το τραπέζι. Το γλυκό; Χαλβάς σιμιγδαλένιος τι άλλο; Και έτοιμοι χαλβάδες σε διάφορες γεύσεις, με αμύγδαλα, κακάο ή βανίλια και πάει λέγοντας! Όλα αυτά τα ολόφρεσκα και πεντανόστιμα σαρακοστιανά εδέσματα συνδυάζονται φυσικά με τσίπουρο ή ούζο! Αν τώρα πάλι δεν μπορείς να τα ετοιμάσεις όλα αυτά ή κάτι απ'αυτά ή βιάζεσαι ή θέλεις να ξεφύγεις τελείως απ'τα συνηθισμένα, φτιάξε ζυμαρικά αλλά με φρέσκα θαλασσινά. Υπάρχει κι αυτή η λύση αν το θέλεις. Μην ξεχνάς όμως φρέσκα θαλασσινά! Οι γεύσεις και τα αρώματα πρέπει να είναι ζωντανά, δυνατά! Βάλε μπόλικο άνηθο, τσίπουρο και ούζο.
Λαγάνα... ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας!!!
Υλικά
20 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι μαγιά σκόνη
1/2 φλ. ζεστό νερό
1 κιλό αλεύρι μαλακό
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή ταχίνι
1 κ.γλ. ζάχαρη
Σουσάμι
Εκτέλεση
Διαλύεις τη νωπή μαγιά σε ζεστό νερό, ρίξε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκέπασέ τον με πλαστική μεμβράνη κι άφησέ τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες. Αν χρησιμοποιήσεις μαγιά σε σκόνη παραλείπεις το βήμα. Έπειτα κοκκινίζεις σε μπολ το αλεύρι με το
αλάτι και κάνε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Ρίξε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό. Ζύμωσε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να κάνεις μιά ζύμη μαλακή, ελαστική και εύπλαστη. Χώρισέ τη σε 2 μπάλες (ή όσες θέλεις, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θες να φτιάξεις). Σκέπασε κι άφησε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστούν σε όγκο για μία ώρα. Άνοιξε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος ενός δακτύλου. Βάλε τις στα ταψιά που θα βάλεις στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκέπασε τις κι άφησε να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο, περίπου μισή ώρα. Μετά πάτησέ τις με τα δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Άλειψέ τις με λίγο νερό και πασπάλισέ τις με σουσάμι. Ψήσε τις λαγάνες στους 200°C για 15'-20'. Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα.
Τip
*Η λαγάνα θα γίνει αφράτη ανάλογα με το πόση μαγιά θα βάλεις.
*Βάλε ταχίνι αντί για ελαιόλαδο θα γίνει υπέροχη! Επίσης με ταχίνι είναι νηστίσιμη ακόμη κι αν δεν τρως λάδι.
*Η λαγάνα είναι ωραίο να είναι λεπτή, μην φοβηθείς λοιπόν που θα είναι λεπτές στο ένα δάχτυλο. Θα φουσκώσουν, γίνονται γύρω στα 2 δάχτυλα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου