Είναι εύκολο και ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά γλυκά. Παρόλο που είναι σιροπιαστό, παραμένει τραγανό. Ο συνδιασμός των αρωμάτων του βουτύρου με το πορτοκάλι είναι υπέροχος. Αν στο πλάι βάλεις και μια μπάλα παγωτό τότε θα γίνει ακαταμάχητο!
Υλικά
500γρ. φύλλο κρούστας
2 πορτοκάλια ακέρωτα
180γρ. Χωριό SOFT με φρέσκο βούτυρο αγελάδος ανάλατο σε θ.δ.
4 αυγά σε θ.δ.
130γρ. ζάχαρη
350γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανιλίνη
Σιρόπι 1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Τεμάχισε το φύλλο σε μικρές λωρίδες και άναψε το φούρνο να προθερμαίνετε στους 180 °C. Βάλε να.χτυπηθούν στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν και ασπρίσει ελαφρώς το μείγμα πρόσθεσε ένα ένα τ'αυγά και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αποσύρεις από το μίξερ και προσθέτεις το γιαούρτι, την βανιλίνη, το μπέικιν πάουντερ, τον χυμό και το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ανακατεύεις καλά με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτεις το κομμένο φύλλο στο μείγμα και συνεχίζεις το ανακάτεμα. Σε μεσαίου μεγέθους βουτυρωμένο πυρέξ βάζεις αυτό το μείγμα και αφήνεις να ψηθεί για 45-50 λεπτά στους 180°C. Όσο η πορτοκαλόπιτα ψήνετε φτιάξε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Μέτρησε 5 λεπτά απ'όταν το σιρόπι πάρει την πρώτη βράση και άφησε δίπλα να κρυώσει. Μόλις η πορτοκαλόπιτα ψηθεί, χάραξέ την ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι και ρίξε με κουτάλα το σιρόπι σιγά σιγά μέχρι να το πάρει όλο. Αν δεις ότι αργεί να το πιεί, περιμένεις να ποτίσει και συνεχίσεις να ρίχνεις κι άλλο σιρόπι. Αφήνεις την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει και μετά...!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου