Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα δημοφιλέστερα αρωματικά φυτά και πως τα χρησιμοποιούμε!

Η διαπεραστική μυρωδιά της
φρεσκοτριμμένης ρίγανης. Το  άρωμα του θυμαριού το καλοκαίρι και ο βασιλικός με το νόστιμο άρωμα. Η ελληνική γη είναι ευλογημένη το αποδεικνύουν τα μυρωδικά που συναντάμε παντού. Τα αληθινά αρώματα και οι γεύσεις, είναι βασικά συστατικά για να απογειώσουν τα μαγειρέματά μας. Τα 10 δημοφιλέστερα, ελληνικά, δυνατά αρωματικά με την συνοδεία των γεύσεων είναι τα παρακάτω:

Θυμάρι
Δυνατή, πλούσια και ελαφρώς καυστική, η γεύση του θυμαριού πρώτη ύλη για διάφορα απλά μαγειρέματα, για ένταση, αλλά και ως υλικό για αρωματικό λάδι ή ξύδι.

Ρίγανη
Έντονη, ελαφρώς πικρή γεύση. Ταίρι της ντομάτας και σε όλες τις σαλάτες που έχουν ντομάτα. Χρησιμοποιήστε την στο κρέας ή στα ψητά φούρνου. Αν παραψηθεί πικρίζει.

Δυόσμος
Το μυρωδικό που δίνει φρεσκάδα. Σε σαλάτες και καλοκαιρινά φαγητά, κεφτεδάκια χωρίς δυόσμο δεν είναι κεφτεδάκια! Οι αρχαίοι Αθηναίοι έτριβαν το δυόσμο στο σώμα τους ως άρωμα.

Μαϊντανός
Μπορεί να πάει παντού, όπως μαρτυρά και η μεταφορική χρήση του, αλλά τον μαϊντανό αξίζει κυρίως στα λαδερά σας φαγητά. Η διατροφική του αξία είναι μάλλον υποτιμημένη, καθώς αποτελεί πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών, ενώ διευκολύνει και την πέψη.

Δεντρολίβανο
Ο θάμνος με τα χαρακτηριστικά φύλλα-βελόνες είναι αειθαλής, δηλαδή το έχουμε φρέσκο όλο τον χρόνο. Πηγή σιδήρου, ασβεστίου και φυτικών ινών, δεν κάνει καλό μόνο στα φαγητά μας αλλά και στην υγεία μας. Ιδιαίτερη αδυναμία στο μυρωδικό έχουν οι Ιταλοί και οι Επτανήσιοι, κυρίως στο αρνί. «Σπάει» την έντονη μυρωδιά του κρέατος.

Βασιλικός
Η ονομασία "βασιλικός" του αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό. Ιδιαίτερη γεύση, κλασσικής ιταλικής κουζίνας. Αξίζει να δοκιμάσετε την πιό γνωστή συνταγή, ταίρι της μακαρονάδας, πέστο βασιλικού με κουκουνάρι, παρμεζάνα και λάδι. (Συνταγή για πέστο θα βρειτε στο blog μου στις Σάλτσες).

Δάφνη
Μεσογειακή, δυνατή οσμή και γεύση
που πικρίζει αλλά χαρίζει την διαφορετική νότα που χρειάζονται τα όσπρια.  Ιδανική για τις φακές. Να θυμάστε λίγη ποσότητα, προς το τέλος για μυρωδιά. Σε μεγάλη ποσότητα απελευθερώνει τοξικά συστατικά. Ένα φύλλο δάφνης αρκεί.

Άνηθος
Το άρωμά του μοιάζει ιδιαίτερα με αυτό του γλυκάνισου και αρωματίζει τα φαγητά δίνοντάς δροσερή και γλυκιά γεύση ενώ βοηθά και στην πέψη τους. Ο άνηθος χρησιμοποιείται παντού σε φαγητά, σαλάτες, πίτες, τουρσιά, σούπες και σάλτσες ψαριών με αυγολέμονο. Δεν πρέπει να λείπει
απο τον αρακά.

Σέλινο
Πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες, εκτός από αρωματικό θεωρείται και θεραπευτικό φυτό, αφού έρευνες το κατατάσσουν στους συμμάχους του οργανισμού κατά της πίεσης, της νεφροπάθειας, των αρθριτικών, των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, του διαβήτη, της μαστίτιδας και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ο ουρανίσκος μας το κατατάσσει στους συμμάχους του χορινού και της ψαρόσουπας.

Μάραθος
Δροσερή γεύση και μυρωδιά, που κάνει τα φαγητά μεθυστικά και ελαφρώς… πιπεράτα. Στην Κρήτη τον τιμούν ιδιαίτερα, που φτιάχνουν  μαραθοπιτάκια και χορτόπιτες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που ...

Καραμελωμένος χοιρινός σιδηρόδρομος

Το χοιρινό είναι ένα λιπαρό κρέας όμως με αυτό το αργό ψήσιμο φεύγουν και όλα τα λιπαρά του, γίνεται τραγανό, καραμελώνει και έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδανικό για μπουφέ ή οικουμενικό τρ...