Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tips για την τέλεια γαλοπούλα!

Γενικά
*Για να είναι η γαλοπούλα σας νόστιμη αλλά και υγιεινή, είναι απαραίτητο να την ξεπαγώσετε πολύ καλά προτού την μαγειρέψετε.
*Εάν είναι μεγάλη, καλό είναι να την αφήσετε εκτός κατάψυξης για δύο ημέρες αλλά μέσα στο ψυγείο. ΠΟΤΈ δεν αφήνουμε τα πουλερικά εκτός ψυγείου!
*Μην προτιμάτε γαλοπούλες πολλών κιλών, περισσότερα απο 4, γιατί μέχρι να ψηθεί θα στεγνώσει.
*Η γέμιση πρέπει να έχει κρυώσει πολύ καλά προτού γεμίσετε τη γαλοπούλα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριδίων. Εάν φτιάξετε τη γέμιση από την προηγούμενη ημέρα, διατηρήστε την στο ψυγείο αλλά αφήστε την να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου προτού γεμίσετε τη γαλοπούλα.

Τα μυστικά του ψήστη
Για να ψηθεί η γαλοπούλα σας σωστά, χωρίς να στεγνώσει:
*Αλείφετε τη γαλοπούλα με βούτυρο ή μαργαρίνη, ή καρφώστε στο στήθος της φέτες μπέικον. Η λιπαρή ύλη βοηθά στο σωστό ψήσιμο.
*Τοποθετήστε τη στο ταψί με το στήθος προς τα επάνω, σκεπάζοντάς τη με αλουμινόχαρτο, το οποίο δε θα πρέπει να ακουμπάει πάνω στη γαλοπούλα. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε γάστρα αντί ταψιού.
*Βάλτε το ταψί ή τη γάστρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°. Χαμηλώστε τον φούρνο στους 180°-190° μετά το πρώτο μισάωρο.
*Ψήνετε τη γαλοπούλα ανάλογα με το βάρος της,  και περιχύνοντάς τη τακτικά με τα ζουμιά της που συγκεντρώνεται μέσα στο σκεύος.
*Στο τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο (ή ανοίγετε τη
γάστρα), ανεβάζετε τη θερμοκρασία και πάλι στους 220° και συνεχίζετε το ψήσιμο της γαλοπούλας για μισή ώρα ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
*Για να βεβαιωθείτε ότι η γαλοπούλα είναι έτοιμη, τρυπήστε τη βαθιά με ένα κοφτερό μαχαίρι στο πιο παχύ της σημείο. Θα πρέπει το ζουμί της να μην περιέχει αίμα. Επίσης αν την πατήσετε με το δάχτυλό σας στο πιο παχύ σημείο, θα πρέπει να μην είναι πολύ μαλακό.
*Γενικότερα τα πουλερικά τα ψήνουμε ανάλογα με τα κιλά τους, π.χ. 1 κιλό/1 ώρα. Βέβαια αυτό είναι πάντα σε αναλογία με τα γούστα τπυ καθενός και τον φούρνο φυσικά!

Μην ξεχνάτε ότι τα πουλερικά πρέπει να ψήνονται πολύ καλά γιατί υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων και ασθενειών!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Τραχανάς...Πώς να τον φτιάξεις και πώς να το μαγειρέψεις!

Αυτή η εποχή, η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, είναι ιδανική για την παρασκευή τραχανά! Λιγότερο ή περισσότερο κάθε χρόνο φτιάχνουμε σπιτικό τραχανά! Σας προτείνω να κάνετε την συνταγή ...

Πέρλες βαλσάμικου

Πριν αρχίσεις, γέμισε ένα ψηλό ποτήρι νερού με ελαιόλαδο και βάλε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30 λεπτά. Το λάδι πρέπει να είναι πολύ κρύο, ώστε το βαλσάμικο ξύδι να κρυώσει πριν φτάσει στον πάτο του ποτηριού. Μόλις το λάδι είναι κρύο μπορείς να συνεχίσεις τη διαδικασία για τις πέρλες βαλσαμικού! Βάλε σε κρύο νερό 4 φύλλα ζελατίνης να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάλε 100 γραμμάρια