Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Kannoli/Κανόλι

Τα Κανόλι είναι γλυκά με προέλευση την Σικελία . Στα ιταλικά Κανόλο (cannolo) σημαίνει μικρός σωλήνας . Αποτελούνται από τηγανητή ζύμη σε σχήμα σωλήνα γεμιστή απο γλυκιά κρεμώδη γέμιση που συνήθως περιέχει τυρί ρικότα .
Υλικά (12 κομμάτια)
Ζύμη 150 γρ. αλεύρι
2 κ.γλ. κακάο
1 κ.γλ.καφέ στιγμιαίο
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. μαργαρίνη παγωμένη σε μικρούς κύβους
Νερό
Κυλινδρικά φορμάκια
1 αβγό χτυπημένο
Λάδι για το τηγάνισμα
Γέμιση 300 γρ. ρικότα
145 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1/2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
Κερασάκια γλασέ ψιλοκομμένα ή σοκολάτα μαύρη τριμμένη ή  χρωματιστά καραμελάκια
Αχνη για το πασπάλισμα
Eκτέλεση
Ζύμη: Αναμειγνύουμε σε μπολ το αλεύρι, το κακάο, τον καφέ και τη ζάχαρη. Τρίβουμε με τα χέρια το μείγμα με το βούτυρο μέχρι να γίνει σαν φρυγανιά. Προσθέτουμε το νερό (περίπου 4-5 κ.σ.) και ανακατεύουμε ώσπου να επιτύχουμε μια συμπαγή ζύμη. Την πλάθουμε για 5 λεπτά σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ώσπου να γίνει λεία. (Η ζύμη θα είναι αρκετά σφιχτή). Τυλίγουμε με ζελατίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε με τη ζύμη ένα φύλλο περίπου 32x24 εκ. Κόβουμε το φύλλο σε 12 κυκλικά κομμάτια 8x8 εκ. με ποτήρι ή με τσέρκι. Λαδώνουμε ελαφρώς την εξωτερική επιφάνεια από τα μεταλλικά φορμάκια.  Τυλίγουμε το καθένα διαγώνια με ένα κομμάτι φύλλου και κλείνουμε τη μία άκρη του σχηματίζοντας χωνάκι. Αλείφουμε τις ενώσεις με το αβγό ελαφρώς χτυπημένο. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τα κανόλι δυο δυο κάθε φορά για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να χρυσίσουν. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αφού κρυώσουν, αφαιρούμε προσεκτικά τα φορμάκια.
Γέμιση: Λιώνουμε τη ρικότα με πιρούνι σε μπολ. Αναμειγνύουμε μαζί την άχνη, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού. Γεμίζουμε τα κανόλι χρησιμοποιώντας κορνέ ή εναλλακτικά με σακούλα τροφίμων που έχουμε κόψει την μία άκρη σαν κορνέ, βουτάμε τις άκρες μέσα στα κερασάκια, σοκολάτα, τρούφα ή ότι άλλο θέλουμε και τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με άχνη.
ΤΙΡ
*Η ρικότα είναι ιταλικό μαλακό φρέσκο τυρί σχεδόν άγευστο. Το δικό μας ανθότυρο είναι ένα υποκατάστατο .Η διαφορά τους είναι πως η ρικότα έχει πιο βελούδινη και πιο κρεμώδη υφή. Αν δεν βρείτε ρικότα χρησιμοποιείστε αντίστοιχη ποσότητα ανθότυρου. Χτυπήστε το για λίγα λεπτά στο μίξερ με 1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος η στραγγιστό γιαούρτι για να γίνει πιο απαλό και βελούδινο!
*Τα μεταλλικά κυλινδρικά φαρμάκια θα τα βρείτε σε μαγαζιά με είδη κουζίνας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε μεταλλικούς σωλήνες κομμένες σε μήκος 10-12cm.
*Για γέμιση μπορείτε να βάλετε απλά σαντιγί, ή ότι άλλο θέλετε!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Καραμελωμένος χοιρινός σιδηρόδρομος

Το χοιρινό είναι ένα λιπαρό κρέας όμως με αυτό το αργό ψήσιμο φεύγουν και όλα τα λιπαρά του, γίνεται τραγανό, καραμελώνει και έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδανικό για μπουφέ ή οικουμενικό τρ...