Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Glühwein/Ζεστό κρασί

Το Χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί!
Η ιστορία του ξεκινά από την εποχή των Ρωμαίων με την ονομασία Würtzwein (κρασί με μπαχαρικά). Αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων, αφού τα μπαχαρικά ήταν πολύ ακριβά, καθώς εισάγονταν από μακρινές χώρες. Κατά τον Μεσαίωνα του προσέδιδαν και φαρμακευτικές ιδιότητες. Σήμερα είναι από τα πιο γνωστά αλκοολούχα ποτά του Βορρά της Ευρώπης. Εξαιρετικά δημοφιλές είναι όμως στις Γερμανόφωνες χώρες, την Αλσατία και την Γαλλία. Είναι Χριστουγεννιάτικο ποτό και δε λείπει από τις υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Κόκκινο κρασί, ζάχαρι, μπαχαρικά και χυμός λεμονιού/πορτοκαλιού είναι τα βασικά συστατικά του. Πίνεται ζεστό! Μπορείτε να βρείτε πολλές παραλλαγές της συνταγής του Glühwein. Είναι μια ζεστή συντροφιά για τις κρύες μέρες του χειμώνα...
Υλικά (4-6 άτομα)
1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί
1 ξύλο κανέλα
4-5 καρφιά γαρύφαλλο
φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
3 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το κρασί με τη ζάχαρη και ανακατεύοντας προσθέτετε τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια προσθέτετε τη φλούδα του λεμονιού/πορτοκαλιού και αφήνετε στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά. ΠΡΟΣΟΧΉ δεν πρέπει να βράσει! Αν βράσει χάνεται η αλκοόλη. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το κρασί μερικά λεπτά να τραβήξει τα αρώματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Καραμελωμένος χοιρινός σιδηρόδρομος

Το χοιρινό είναι ένα λιπαρό κρέας όμως με αυτό το αργό ψήσιμο φεύγουν και όλα τα λιπαρά του, γίνεται τραγανό, καραμελώνει και έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδανικό για μπουφέ ή οικουμενικό τρ...