Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Glühwein/Ζεστό κρασί

Το Χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί!
Η ιστορία του ξεκινά από την εποχή των Ρωμαίων με την ονομασία Würtzwein (κρασί με μπαχαρικά). Αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων, αφού τα μπαχαρικά ήταν πολύ ακριβά, καθώς εισάγονταν από μακρινές χώρες. Κατά τον Μεσαίωνα του προσέδιδαν και φαρμακευτικές ιδιότητες. Σήμερα είναι από τα πιο γνωστά αλκοολούχα ποτά του Βορρά της Ευρώπης. Εξαιρετικά δημοφιλές είναι όμως στις Γερμανόφωνες χώρες, την Αλσατία και την Γαλλία. Είναι Χριστουγεννιάτικο ποτό και δε λείπει από τις υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Κόκκινο κρασί, ζάχαρι, μπαχαρικά και χυμός λεμονιού/πορτοκαλιού είναι τα βασικά συστατικά του. Πίνεται ζεστό! Μπορείτε να βρείτε πολλές παραλλαγές της συνταγής του Glühwein. Είναι μια ζεστή συντροφιά για τις κρύες μέρες του χειμώνα...
Υλικά (4-6 άτομα)
1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί
1 ξύλο κανέλα
4-5 καρφιά γαρύφαλλο
φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
3 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το κρασί με τη ζάχαρη και ανακατεύοντας προσθέτετε τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια προσθέτετε τη φλούδα του λεμονιού/πορτοκαλιού και αφήνετε στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά. ΠΡΟΣΟΧΉ δεν πρέπει να βράσει! Αν βράσει χάνεται η αλκοόλη. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το κρασί μερικά λεπτά να τραβήξει τα αρώματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Τραχανάς...Πώς να τον φτιάξεις και πώς να το μαγειρέψεις!

Αυτή η εποχή, η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, είναι ιδανική για την παρασκευή τραχανά! Λιγότερο ή περισσότερο κάθε χρόνο φτιάχνουμε σπιτικό τραχανά! Σας προτείνω να κάνετε την συνταγή ...

Πέρλες βαλσάμικου

Πριν αρχίσεις, γέμισε ένα ψηλό ποτήρι νερού με ελαιόλαδο και βάλε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30 λεπτά. Το λάδι πρέπει να είναι πολύ κρύο, ώστε το βαλσάμικο ξύδι να κρυώσει πριν φτάσει στον πάτο του ποτηριού. Μόλις το λάδι είναι κρύο μπορείς να συνεχίσεις τη διαδικασία για τις πέρλες βαλσαμικού! Βάλε σε κρύο νερό 4 φύλλα ζελατίνης να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάλε 100 γραμμάρια