Υλικά (6 άτομα)
1 κοτόπουλο (περίπου 2 κιλά)
3 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες
250 γραμμάρια κιμά χοιρινό
½ μήλο κομμένο σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 φλ. καφέ ρύζι
2 κ.σ. μαργαρίνη
½ κ.γλ. μπαχάρι
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλ. βρασμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα κάστανα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. μουστάρδα απλή
Αλάτι και πιπέρι
Άλλειμα: 3 κ.σ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
4 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
Πιπέρι
Λίγο αλάτι
1 κοτόπουλο (περίπου 2 κιλά)
3 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες
250 γραμμάρια κιμά χοιρινό
½ μήλο κομμένο σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 φλ. καφέ ρύζι
2 κ.σ. μαργαρίνη
½ κ.γλ. μπαχάρι
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλ. βρασμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα κάστανα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. μουστάρδα απλή
Αλάτι και πιπέρι
Άλλειμα: 3 κ.σ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
4 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
Πιπέρι
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κάστανα, από την εξωτερική φλούδα τους και τα βάζουμε να βράσουν με λίγο λάδι για να τα ξεφλουδίσουμε ευκολότερα και στη συνέχεια τα χοντροκοβουμε, (θέλουμε η γεμίσει να έχει κομμάτια να παίρνουμε όλες τις γεύσεις σε μια μπουκιά!). Πλένουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε την μαργαρίνη και μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε μέσα τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο και ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι. Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Στη συνέχεια, βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τόσο νερό όσο να καλυφθεί το ρύζι. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το μήλο κομμένο σε κύβους, τα κάστανα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την μουστάρδα, και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μόλις η γέμιση είναι έτοιμη, αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το γεμίζουμε με το μείγμα, τη γέμιση που ετοιμάσαμε.
Κλείνουμε το άνοιγμα της κοιλιάς του κοτόπουλου, είτε ράβοντάς την ή με ένα ολόκληρο μεγάλο μήλο! Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και γύρω από αυτό απλώνουμε τις πατάτες (αν θέλουμε μπορούμε να ανακατέψουμε τις πατάτες με λίγη μουστάρδα για περισσότερη γεύση ανακατεύοντάς την με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Ψήνουμε το κοτόπουλο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.
Άλλειμα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα απλώνουμε κάτω από την πέτσα, προσεκτικά να μην την σκίσουμε και στεγνώσει στο ψήσιμο το κοτόπουλο, κυρίως στημ περιοχή του στήθους!
Καθαρίζουμε τα κάστανα, από την εξωτερική φλούδα τους και τα βάζουμε να βράσουν με λίγο λάδι για να τα ξεφλουδίσουμε ευκολότερα και στη συνέχεια τα χοντροκοβουμε, (θέλουμε η γεμίσει να έχει κομμάτια να παίρνουμε όλες τις γεύσεις σε μια μπουκιά!). Πλένουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε την μαργαρίνη και μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε μέσα τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο και ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι. Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Στη συνέχεια, βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τόσο νερό όσο να καλυφθεί το ρύζι. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το μήλο κομμένο σε κύβους, τα κάστανα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την μουστάρδα, και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μόλις η γέμιση είναι έτοιμη, αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το γεμίζουμε με το μείγμα, τη γέμιση που ετοιμάσαμε.
Κλείνουμε το άνοιγμα της κοιλιάς του κοτόπουλου, είτε ράβοντάς την ή με ένα ολόκληρο μεγάλο μήλο! Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και γύρω από αυτό απλώνουμε τις πατάτες (αν θέλουμε μπορούμε να ανακατέψουμε τις πατάτες με λίγη μουστάρδα για περισσότερη γεύση ανακατεύοντάς την με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Ψήνουμε το κοτόπουλο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.
Άλλειμα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα απλώνουμε κάτω από την πέτσα, προσεκτικά να μην την σκίσουμε και στεγνώσει στο ψήσιμο το κοτόπουλο, κυρίως στημ περιοχή του στήθους!
ΤΙΡ
*Διαβάστε καλά την συνταγή πριν την φτιάξετε. Είναι η κλασσική εκδοχή, μπορείτε να την εμπλουτίσετε, εγώ βάζω και ρόδι, καρύδια, τυριά (με μέτρο να μην γίνει αλμυρή)!
*Βάλτε μουστάρδα στις πατάτες δίνει γεύση και αλείψετε καλά το κοτόπουλο!
*Γενικά τα πουλερικά, χρειάζονται ψήσιμο τόσες ώρες ανάλογα με όσα κιλά είναι, π.χ. 1 κιλό-1 ώρα.
*Διαβάστε καλά την συνταγή πριν την φτιάξετε. Είναι η κλασσική εκδοχή, μπορείτε να την εμπλουτίσετε, εγώ βάζω και ρόδι, καρύδια, τυριά (με μέτρο να μην γίνει αλμυρή)!
*Βάλτε μουστάρδα στις πατάτες δίνει γεύση και αλείψετε καλά το κοτόπουλο!
*Γενικά τα πουλερικά, χρειάζονται ψήσιμο τόσες ώρες ανάλογα με όσα κιλά είναι, π.χ. 1 κιλό-1 ώρα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου