Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γεμιστή γαλοπούλα (κλασσική συνταγή)

Υλικά
1 γαλόπουλα (2 κιλά)
Μαρινάδα 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
3 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1 φλ. καφέ κονιάκ
2 κ.σ. μέλι
Φεσκοτριμμένο πιπέρι
Γέμιση 1/2 κιλό κιμάς χοιρινός
3 κ.σ. ρύζι γλασσέ
24 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
4 κ.σ. σταφίδες
4 κ.σ. κουκουνάρι
1 κρεμμύδι περασμένο στο μίξερ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
5 κόκκοι μπαχάρι
1/2 κ.γλ. κανέλα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μαρινάρισμα Προετοιμάζουμε τη γαλοπούλα, καθαρίζοντάς τη και πλένοντάς τη με άφθονο κρύο νερό. Στο μπλέντερ ενώνουμε τα υλικά
της μαρινάδας σε ένα ομογενή πολτό. Την αλείφουμε με ένα πινέλο ή καλύτερα με το χέρι  εσωτερικά και εξωτερικά, μέσα στην κοιλιά αλλά και κάτω από την πέτσα, και την αφήνουμε για 3-4 ώρες. Την τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί.
Γέμιση  Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά  και τον καβουρδίζουμε καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τη σταφίδα, το κουκουνάρι και τα κάστανα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1
ποτήρι κρασιού νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όση περισσότερη γίνεται. Κλείνουμε είτε ράβοντάς την ή βάζουμε ένα μήλο ολόκληρο ακαθάριστο στην τρύπα. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα με όση μαρινάδα έχει μείνει, τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στους 180°C για περίπου 2 ώρες. Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει καλά.
ΤΙΡ
*Η γαλοπούλα θέλει καλό μαρινάρισμα γιατί είναι σίγουρο ότι κατά το ψήσιμο θα στεγνώσει!
*Μέσα στο ταψί μπορείτε ν ρίξετε και όσες πατάτες χωράνε. Τις καθαρίζετε και τις κόβετε κυδωνάτες. Καλό θα ήταν να φτιάξετε λίγη περισσότερη μαρινάδα και να τις ανακατέψετε καλά ν πάρουν γεύση (μαζί με λίγο έξτρα αλατοπίπερο μόνο για τις πατάτες)!
*Στην γέμιση μπορείτε να προσθέσετε ρόδι, καρύδια, τυριά και μπέικον (με μέτρο να μην γίνει αλμυρή)!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Τραχανάς...Πώς να τον φτιάξεις και πώς να το μαγειρέψεις!

Αυτή η εποχή, η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, είναι ιδανική για την παρασκευή τραχανά! Λιγότερο ή περισσότερο κάθε χρόνο φτιάχνουμε σπιτικό τραχανά! Σας προτείνω να κάνετε την συνταγή ...

Πέρλες βαλσάμικου

Πριν αρχίσεις, γέμισε ένα ψηλό ποτήρι νερού με ελαιόλαδο και βάλε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30 λεπτά. Το λάδι πρέπει να είναι πολύ κρύο, ώστε το βαλσάμικο ξύδι να κρυώσει πριν φτάσει στον πάτο του ποτηριού. Μόλις το λάδι είναι κρύο μπορείς να συνεχίσεις τη διαδικασία για τις πέρλες βαλσαμικού! Βάλε σε κρύο νερό 4 φύλλα ζελατίνης να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάλε 100 γραμμάρια