Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μελομακάρονα!!!

Το μελομακάρονο ή  φοινίκι (στη Μικρασιατική διάλεκτο) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, λάδι και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα στη περίοδο των Χριστουγέννων. Το μελομακάρονο στην αγγλική λέγεται "small honey cake". Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι , ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και
άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό.
ΥΛΙΚΆ
2 κούπες ελαιόλαδο
3/4 της κούπας χυμό πορτοκάλιου
1/4 της κούπας κονιάκ
1 κούπα ζάχαρη
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. σόδα
1 ξύλο κανέλας
10 γαρύφαλα
8 κούπες αλεύρι
Σιρόπι:
2 κούπες μέλι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι
Καρυδόψιχα για το πασπάλισμα
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Βράζουμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα σε μισή κούπα νερό, για 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει, σουρώνουμε και κρατάμε το 1/4 της
κούπας. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την σόδα και την μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε αρκετή ώρα στο μπλέντερ το λάδι με την ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού το κονιάκ, το αρωματισμένο με τα κανελλογαρύφαλα νερό και το ξύσμα πορτοκαλίου. Μεταφέρουμε το μίγμα σε λεκάνη και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας με τα χέρια. Όταν ενωθούν καλά τα υλικά μας (δεν πρέπει να παραζυμώσουμε, γιατί θα βγει το λάδι), παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη και την πλάθουμε σε οβάλ σχήματα. Με ένα πιρουνάκι πιέζουμε το μελομακάρονο, έτσι ώστε να κάνουμε το γνωστό σχεδιάκι. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε μέτριο φούρνο προθερμασμένο στους 175°C, για 30 λεπτά μέχρι να
ροδίσουν. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, για 3 λεπτά. Ποσθέτουμε το μέλι και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε ακόμα 2 λεπτά. Ξαφρίζουμε. Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε εώς 5-6 λεπτά να κρυώσουν λίγο και τα βουτάμε για 3-5 δευτερόλεπτα στο ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουμε με  καρυδόψιχα σε μία πιατέλα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που ...

Καραμελωμένος χοιρινός σιδηρόδρομος

Το χοιρινό είναι ένα λιπαρό κρέας όμως με αυτό το αργό ψήσιμο φεύγουν και όλα τα λιπαρά του, γίνεται τραγανό, καραμελώνει και έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδανικό για μπουφέ ή οικουμενικό τρ...