Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλήθειες και ψέματα για το Goji berry

Τα Goji Berries είναι μούρα που έρχονται από τα βάθη της Ασίας. Χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μόνο όμως τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ενδιαφέρον και ενημέρωση στους Ευρωπαϊκούς λαούς και την Ελλάδα. Η κατανάλωση τους, λέγεται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη, της υπέρτασης, του πυρετού και διαφόρων μορφών καρκίνου. Τα ερευνητικά δεδομένα όμως για την πιστοποίηση των δράσεων τους, βρίσκονται ακόμα σε πρώιμη φάση. Δεν θεωρώ λοιπόν σκόπιμο να τα θεωρείτε πανάκεια. Από την διατροφική σκοπιά, το goji berry, όπως και τα υπόλοιπα μούρα, έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αρχικά έχουν ελάχιστες θερμίδες, δεν περιέχουν λιπαρά, έχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και αποτελούν μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και β-καροτενίου. Το σημαντικότερο όπλο τους είναι η πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Οι μελέτες όμως της δράσης τους in vivo, δηλαδή σε ανθρώπους ή ακόμα και σε ζώα είναι πολύ λίγες. Σε μία από αυτές, φάνηκε ξεκάθαρα ότι βελτίωσε την γαστρεντερική λειτουργία και την ενεργητικότητα των συμμετεχόντων. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν μία διατροφική επιλογή που μπορεί να συμπληρώσει την διατροφή και την θρέψη σας. Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι που τα επιλέγουν, δεν ξέρουν πως να τα χρησιμοποιήσουν. Στην αγορά τα βρίσκετε συνήθως σε αποξηραμένη μορφή. Σας προτείνω να τα βάλετε σε βραστό νερό και να τα αφήσετε μέχρι να γίνουν ζουμερά και μαλακά. Στην συνέχεια μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι σας, σε σαλάτες, όπως αν χρησιμοποιούσατε ένα φρέσκο μούρο. Για την αποθήκευση, κρατήστε τα μακριά από το φως και την υγρασία. Θυμηθείτε όμως ότι δεν είναι ένα φάρμακο. Είναι ένα φρούτο και όπως κάθε φρούτο είναι υγιεινό και πρέπει να το καταναλώνετε. Ακόμα όμως, οι μεγαλύτερες ποσότητες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, εισάγονται. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που παράγει τόσα πολλά και διαφορετικά φρούτα, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την επιλογή των Goji berries, αντιοικολογική και ακριβή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που ...

Καραμελωμένος χοιρινός σιδηρόδρομος

Το χοιρινό είναι ένα λιπαρό κρέας όμως με αυτό το αργό ψήσιμο φεύγουν και όλα τα λιπαρά του, γίνεται τραγανό, καραμελώνει και έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδανικό για μπουφέ ή οικουμενικό τρ...