Υλικά (περίπου 500γρ.)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κιλά ώριμες ντομάτες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
1/2 φλ. ξίδι
2 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κ.γ. τριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κ.γ μπαχάρι
1/4 κ.γ πιπέρι καγιέν
1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. μελάσα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι
και σωτάρετε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνει διάφανο (3 λεπτά). Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε για περίπου ένα λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε τις ντομάτες, το ξύδι, το αλάτι, τα πιπέρια, το μπαχάρι, και αφήστε μέχρι τα κομμάτια ντομάτας να μαλακώσουν (20 λεπτά). Σε μερίδες, περάστε τη σάλτσα από ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία σε μορφή πουρε και τέλος περάστε το πουρέ μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι, αν θέλετε καο δεν σας αρέσουν τα κομματάκια (έτσι φαίνεται ότι είναι σπιτική). Ανακατέψτε τη καστανή ζάχαρη και το μελάσα και επιστρέψτε το μείγμα στο μάτι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει λίγο περισσότερο, προσθέστε το αλάτι. Αφήστε τη κέτσαπ να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, όπου θα πυκνώσει λίγο περισσότερο και στη συνέχεια μεταφέρετε σε βάζα με εφαρμοστά καπάκια. Θα κρατήσει στο ψυγείο μέχρι και 2 εβδομάδες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου